Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja belog luka
  • 14.09.2019. 10:00

Jesenja sadnja ozimog belog luka

Jesen je vreme sadnje ozimog belog luka. Za uspeh sadnje potrebno je odabrati pravu sortu, dobro pripremiti zemljište, dezinfikovati čenove rastvorom pepela u vodi.

Foto: Depositphotos/alicjane
  • 7.162
  • 88
  • 0

Za sve ljubitelje uzgajanja povrća, jesen je vreme berbe, pripremanja zimnice, ali i vreme sadnje. Jedna od povrtarskih vrsta koje se sade u ovom periodu jeste beli luk. Njegova sadnja nije komplikovana, ali kao i svaka biljna vrsta ima svoje zahteve koje je potrebno ispuniti.

Odabrati ozimu sortu belog luka

Kod belog luka imamo dva varijeteta, ozimi i jari beli luk, koja se prepoznaju po karakteristikama glavica. Ozimi beli luk se lako prepoznaje po tome što ima manje čenova u glavici, ali su oni krupniji, raspoređeni kružno oko stabljike.

Glavica ozimog luka se prepoznaje po čvrstoj stabljici u središtu glavice oko koje su raspoređeni čenovi belog luka. Obično ih ima od pet do deset komada. Listovi su širi nego listovi prolećnog belog luka.

Jesenja setva i sadnja povrća

Ove sorte se sade u jesen, prezimljuju, rano u proleće kreću sa vegetacijom i formiranjem glavice. Za njih je karakteristično da mogu da podnesu niske zimske temperature.

Za ove sorte je karakteristično da se mogu čuvati kraći vremenski period, tek nekoliko meseci. Glavice ne mogu prezimiti i ukoliko ovaj luk ne posadimo tokom jeseni glavice se sasuše.

Priprema zemlje

Jesenja sadnja omogućava pojedinačnim čenovima da tokom jeseni i ranog proleća razviju jak korenov sistem. Tokom zime kad se zemlja smrzne, beli luk prestaje da raste i biljke miruju. Čim se u proleće zemljište zagrie beli luk nastavlja da raste.

Za sadnju belog luka odabrati gredice na osunčanom mestu. Za dobar razvoj useva potrebno je da je gredica izložena delovanju sunca najmanje šest sati. Odgovara mu rastresito i rahlo zemljište, dobrih vodno - vazdušnih osobina. Najbolje je beli luk saditi na gredicama gde najmanje dve godine nije uzgajano povrće iz porodice lukova. To znači da na istu gredicu može doći tek treće ili četvrte godine.

Pravilan uzgoj belog luka na otvorenom

Belom luku ne odgovara kiselo zemljište jer takvo zemljište usporava razvoj useva.

Sa gredice ukloniti ostatke prethodnog useva i korov, zemlju pripremiti. Kako bi se gredica dobro pođubrila dodati sloj komposta debeo pet centimetara i izmešati sa zemljom na gredici.

Kod odabira mesta za sadnju izbegavati zabarene gredice jer višak vode u zemljištu izaziva propadanje biljaka. Takođe, kod pripreme zemljišta izbegavati đubrenje stajnjakom jer stajnjak umanjuje kvalitet glavica i dovodi do produžetka vegetacije.

Sadnja belog luka

Idealno vrijeme sadnje belog luka je kraj septembra i početak oktobra, ali to zavisi od vremenskih prilika tokom jeseni. Za setvu birati krupnije čenove jer će dati krupnije glavice.

Sadnja može da se obavlja u prethodno iskopane jarke ili utiskivanjem čenova. Obratiti pažnu da donji deo čena, gde je bio vezan za stablo, okrenemo na dole. U slučaju da pogrešno okrenemo čen on će potrošiti energiju nicanja da se okrene u zemlji u pravilan položaj. Može se desiti da tokom tog okretanja propadne. Ukoliko biljka nikne glavice će biti manje.

Pre sadnje možemo uraditi dezinfekciju odabranih čenova. Za dezinfekciju pripremiti rastvor pepela i vode u odnosu 1:5. U ovom rastvoru čenovi se drže dva sata.

Pepeo drveta za popravak tla i đubrenje

Dubina sadnje je od četiri do sedam centimetara. Sadnja ne treba biti plitka da se vide posađeni čenovi jer zbog kiše može doći do "izvirivanja" čenova iz zemlje što dovodi do njihovog isušivanja ili izmrzavanja.

Razmak u redu je oko deset centimetara, a međuredni razmak se kreće od 15 do 20 centimetara. Ovaj razmak će obezbediti dovoljno prostora za razvoj glavica i plevljenje korova.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Sadnja belog luka Uzgoj belog luka Ozimi beli luk Priprema zemljišta Dezinfekcija Beli luk


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.