Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spanać
  • 17.08.2018. 08:00

Jesenja setva spanaća

Vegetacija spanaća je kratka, pa berbu možete da očekujete već u septembru ili oktobru.

Foto: Bigstockphoto / Milosz_G
  • 3.262
  • 70
  • 0

Sredina agvusta je pravo vreme za jesenju setvu spanaća, koja inače može da se obavlja i u julu. Njegova vegetacija je kratka, pa berba može da se očekuje u septembru, odnosno oktobru. Kako ćete znati da je spanać kvalitetan? "List treba da bude dobro razvijen, ceo bez korena sa drškom do 10 cm, da je bez formiranih cvetonosnih stabala sa cvetovima, zdrav bez mehaničkih oštećenja, oštećenja od bolesti i štetočina, da nije truo i plesniv i da je mlad, zelen, bez žutih pega", odgovara Đuro Paić iz PSSS Ruma.

Priprema za setvu spanaća

Spanać treba sejati nakon kultura koje su đubrene stajnjakom. Osnovna obrada zemljišta izvodi se na dubinu od 25 cm do 30 cm. Prethodno se unosi đubrivo u količini od 400 kg mešavine 15:15:15 na srednje bogatim zemljištima. U postrnoj setvi obrada je plića, iznosi od 15 cm do 20 cm. Priprema za setvu bi trebalo da bude dubine do 10 cm.

Setva spanaća

Setva se najčešće obavlja žitnom sejalicom na dubinu od 3 cm do 4 cm, uz utrošak semena 15 -25 kg/ha. Razmak između redova može biti od 12 cm do 40 cm u zavisnosti od sorte, a u redu od 3 cm do 5 cm. "Kasnije i robusnije sorte se seju na veće rastojanje sa mogućnošću međuredne obrade, kultivacijom ili ručnim okopavanjem", napominje Paić. 

Posle setve treba obaviti valjanje, zbog postizanje što ujednačenijeg nicanja i dodatnog ravnanja parcele. Prosečan prinos koji može da se ostvari je od 20 do 30 t/ha.

Nega i zaštita spanaća

Prihrana useva vrši se azotnim đubrivom u fazi kotiledona i pojave prvih pravih listova. Ukupna količina čistog azota ne bi trebalo da bude više od 100 kg/ha. Obično je dovoljna jedna prihrana.

Spanać ima visok zahtev za vodom i treba ga zalivati, naročito posle setve. Na taj način se pospešuje što bolje nicanje. Zalivanje je potrebno i u fazi porasta i formiranja lisne rozete, zbog ostvarenja što boljeg prinosa. "Ukoliko se ne obezbedi dovoljno vode, spanać gubi na svežini, dolazi do pojave žutila na listu i brzo formira cvetonosno stablo, što nije poželjno, jer se time narušava tržišni kvalitet", napominje Đuro Paić.

Važna je i borba protiv korova, koja se na manjim površinama vrši plevljenjem, dok se na većim površinama koristi herbicid na bazi cikloata (Ronit), koji se unosi u zemljište pre setve u količini od 4l/ha.  Posle setve, a pre nicanja, koristi se herbicid na bazi lenacila (Venzar) u količini od 0,5 kg/h.

Berba spanaća

Spanać se bere, odnosno skida kada formira lisnu rozetu 6-8 listova, pa sve do pojave cvetonosnog stabla. Može da se skida ručno podbiranjem ili košenjem i mehanizovano sa samoutovarnim kosačicama prilagođenim za košenje spanaća na većim površinama.

Skidanje spanaća
Skidanje spanaća košenjem (Foto: Đuro Paić)

"Pakovanje za zelenu pijacu je obično u gajbama ili pvc vrećama, a za dalju preradu transportuje se i rinfuzno do linije za preradu. Uslovi transporta čuvanja su 0°C-50°C i relativna vlaga od 90% do 95% . Na ovakav način spanać može da održi svežinu  od osam do 10 nedelja", zaključuje Paić.


Povezana biljna vrsta

Spanać

Spanać

Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Spanać je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici Chenopodiaceae. Potiče iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gde se gaji i konzumira već više od 2 000 godina.... Više [+]

Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Spanać Setva spanaća Zaštita spanaća Berba spanaća Đuro Paić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu