Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva boba
  • 09.02.2019. 12:00

Jeste li posijali bob? Veljača je pravo vrijeme!

Bob je stara i vrlo ukusna mahunarka. Ako je niste jesenas posijali, rana sjetva osigurat će dobar urod.

Foto: Pixabay/niebieskibanan
  • 1.413
  • 143
  • 0

Kada se zemljište u proljeće zagrije i prosuši možemo obaviti prvu sjetvu. Osim češnjaka, crvenog luka, graška i drugih vrsta možemo u rano proljeće posijati bob. Ova mahunarka je nekada bila uzgajana u svakom vrtu, ali je tijekom vremena potisnuta i pala u zaborav. Raduje me što je sve više vrtlara i vrtlarica koji ponovo siju ovu povrtnicu izuzetnog okusa.

U gastronomiji se koriste mladi listovi biljke i mahune, mlado i zrelo zrno, a budući da pripada porodici graška, možemo mlad bob konzumirati svjež u salatama. Mladi listovi boba se koriste kao salata ili se od njega priprema varivo poput špinata ili blitve. Mahune i zrno se koriste u varivima, juhama. Od zrna se može pripremiti pire.

Sjetva boba

Bob se može sijati tijekom jeseni gdje to uvjeti dozvoljavaju. U mom kraju bolja je rana sjetva u proljeće i to što ranije. Već sredinom ili krajem veljače ovisno od vremenskih uvjeta možemo posijati bob. Rana sjetva je poželjna da bob izbjegne crnu biljnu uš. Po svojim zahtjevima vrlo je sličan grašku. Kao i druge mahunarke obogaćuje zemljište dušikom, jer za svoj korijen vezuje fiksatore dušika.

Što se radi, a što sadi u veljači?

Sjeme boba je dosta krupno, mada ima razlike između sorti što se tiče krupnoće sjemena. Sjetva se može obavljati direktno u zemlju i to je najčešći način uzgoja boba. Osim direktne sjetve bob se može uzgajati iz presadnica. Uzgoj presadnica boba je karakteristično za sjeverna i planinska područja, a na našim prostorima to je rijetkost.

Bob ima puno zelene mase (Foto: Ranka Vojnović)

Sjetva boba je vrlo slična sjetvi graška. Može se sijati u otvorene brazdice ili kućice. Razmak između redova posijanih biljaka ili kućica se kreće od 30 do 40cm. Biljke boba su dosta visoke i treba im prostora za razvoj i rast. Razmak unutar reda ili kućice je oko 10cm.

Dubina sjetve boba je oko 5cm. Ovisno od krupnoće sjemena dubina sjetve će biti plića ili dublja.

U optimalnim uvjetima sjeme boba klija i niče za 5 dana, ali se period klijanja i nicanja može razvući i do 20 dana ovisno od vremenskih prilika.

Zahtjevi biljke boba

Bob je biljna vrsta čiji uzgoj nije kompliciran. On ne traži posebnu pažnju, nema potreba za armaturom i vezanjem kao što je to slučaj s rajčicom. Na parcelama gdje je problem s udarima vjetra ipak ga je potrebno zavezati da ne poliježe.

Dobri i loši susjedi među biljkama

Dobro uspijeva na plodnim zemljištima gdje će dati dobre prinose i kada ga ne gnojite a ostavit će iza sebe zemljište obogaćeno dušikom. Na siromašnijem zemljištu treba ga gnojiti, jer biljke boba formiraju veliku zelenu masu i daju veliki urod.

Kod izbora zemljišta za sjetvu obratite pažnju da je zemljište dobro opskrbljeno vlagom, ali da nije prevlažno. Suvišna vlaga negativno djeluje na biljke boba. Mjesto za sadnju treba biti osunčano.

Zaštita boba

Bob je dosta otporna vrsta. Rijetko se na njemu javljaju oboljenja, ali ima veliki problem s crnim biljnim ušima koje su u stanju u potpunosti prekriti biljku. Dobro je zalomiti biljku kada izraste do 1m, jer se uši najviše nalaze na mladim izbojima. Uklanjanjem mladih, vršnih dijelova smanjuje se napad crne uši.

Crne biljne uši mogu u potpunosti prekriti biljku (Foto: Ranka Vojnović)

Kao zaštita na manjim gredicama boba potrebno je posaditi biljke koje svojim mirisom tjeraju crne biljne uši, poput čubra.

Prirodnim metodama protiv biljnih uši

U borbi protiv biljnih crnih ušiju dobro će nam pomoći pripravci od češnjaka, ljute paprike i drugih biljaka. Kopriva ne djeluje na crne biljne uši, već samo na zelene biljne uši i u ovom slučaju nema nikakvog učinka.


Povezana biljna vrsta

Bob

Bob

Sinonim: - | Engleski naziv: Broad bean | Latinski naziv: Vicia faba L. (partim)

Bob je jednogodišnja biljka razgranjena korijena te ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 – 80 cm. Cvjetovi su bijele boje sa crnim šarama, a nakon cvatnje razvijaju se... Više [+]

Tagovi

Sjetva boba Uzgoj boba Bob Zaštita Uvjeti Veljača


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.