Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Buče uljarice
  • 11.10.2022. 09:00
  • Varaždinska, Donje Vratno

Josip Žmegač: Ne bude li hitne pomoći, većina nas malih proizvođača neće preživjeti

Suša je prepolovila i urod buča, a zbog enormnog rasta troškova najviše bi mu se isplatilo sve zatvoriti, kaže poznati i nagrađivani proizvođač bučinog ulja.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.023
  • 87
  • 0

Josip Žmegač na 52 hektara poljoprivrednih površina uzgaja buče, kukuruz, tritikale, ječam, zob, pšenicu i soju, a zbog velike suše ovoga ljeta značajno mu je podbacio urod svih kultura.

"Ovo je bila katastrofalna godina. Suša nam je smanjila urod buča za čak 50 posto. Već se dugo bavim njihovim uzgojem, no ovakvu godinu ne pamtim. Nikada nije bilo tako loše", istaknuo je poznati proizvođač bučinog ulja iz Donjeg Vratna u Varaždinskoj županiji, koji je ove godine, na prestižnom svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda – Monde Selection, u Bruxellesu, osvojio zlatnu medalju za kvalitetu. 

Kako kaže, kada su proljetos posijali ovu ratarsku kulturu, zbog velike suše morali su zalijevati koštice da bi uopće niknule. Supruga i on su svake smo noći, od 9 navečer pa do 3 ujutro zalijevali oranicu po oranicu, što je naravno, značajno povećalo troškove. Kada su napokon niknule bilo je neuobičajeno hladno vrijeme, pa su ih morali održavati s biostimulatorima, što je bio novi trošak. Biljke su ipak počele rasti, no razvile su površinsko korijenje, što je također bilo jako loše, jer su zbog toga bile još osjetljivije na sušu koja je uslijedila.

Zbog suše su odbacile i do 30 posto plodova kako bi preživjele žegu, a zbog visokih temperatura oni su već tada bili nagoreni. "I kada smo mislili da ne može biti lošije, pred berbu su zaredale kiše, pa su buče, koje zbog vrućina nisu završile svoj životni ciklus, ponovo počele cvasti", kaže dodajući da su tako na poljima imali dio zrelih, dio zelenih i nezrelih, ali i one koje su se tek zavezale.

Ni navodnjavanje nije pomoglo 

Zato su ove godine morali ručno odvajati nezrele kako ne bi pokvarile kvalitetu ulja. Veliku štetu su im počinile i srne i divlje svinje, koje su bušile bundeve kako bi došle do vlage.

"Molim Boga da se takva godina više nikada ne ponovi", kaže.

Ni navodnjavanje nije pomoglo  

Pritom je napomenuo kako ovim biljkama nije bitno pomoglo ni navodnjavanje, pa je početkom kolovoza prestao navodnjavati oranice na kojima je posadio tikve uljarice.

Od navodnjavanja je bilo neke koristi do sredine ljeta, no kasnije su se zbog velikih vrućina buče naprosto počele kuhati na poljima. "Kada sam izračunao troškove koje sam imao, ispalo je da sam manje izgubio tamo gdje nisam navodnjavao. No, oranice koje su u mojem vlasništvu su ljetos puno manje stradale od onih koje imam u zakupu, jer ih godinama gnojim stajskim gnojivom, pa su imale više humusa i vlage", objašnjava.

Kada bučino ulje uspijete prodati Austrijancima, kao da ste Kinezima prodali rižu

Svi troškovi su enormno porasli, a urod je prepolovljen, tako da će ove godine, kaže, očito biti u minusu. "Nadam se jedino da ću uspjeti barem zadržati svoje stalne kupce", naglasio je ovaj poljoprivredni proizvođač iz Donjeg Vratna, koji buče uljarice uzgaja na 10 hektara poljoprivrednih površina.

Cijena bučinog ulja će još rasti

Zbog izuzetno loše godine bit će teško zadržati i kvalitetu ulja, jer su zbog suše koštice jako suhe, pa će imati i manje nutritivnih vrijednosti.

Mjesečno je proizvodio više od 130 litara bučinog ulja, a kako će biti ove godine ne zna, ali bit će jako teško. Zbog rasta proizvodnih troškova bio je prisiljen povećati cijenu. "Lani sam litru mog "Žmegačovog ulja" prodavao po 100 kuna, a ove mu je godine cijena 130 kuna, dok je cijena pola litre mog Varaždinskog bučinog ulja s 90 narasla na 100 kuna. Budući da cijene i dalje divljaju bit ću prisiljen još podići cijene. Naprosto ne znam kako da krenem u sljedeću sezonu", navodi.

Zbog enormnog rasta troškova najviše bi mu se, revoltiran je, isplatilo sve zatvoriti. "Ukoliko Ministarstvo poljoprivrede hitno ne pomogne, većina nas, malih poljoprivrednih proizvođača neće preživjeti", upozorio je dodavši kako naši poljoprivrednici plaćaju najvišu cijenu umjetnog gnojiva u regiji, a ukupni troškovi u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji veći su od konkurencije u Austriji i Sloveniji.

I mali proizvođači trebaju pomoć

Nije zadovoljan ni s uvjetima koje je potrebno ostvariti kako bi se malim poljoprivrednim proizvođačima barem u dijelu nadoknadili gubici zbog velike suše.

Brojne nagrade osvojio je dosad svojim bučinim uljem 

Čini mu se da su uvjeti takvi da će ta sredstva moći dobiti samo dvadesetak, najviše trideset velikih proizvođača u cijeloj zemlji. "Zar i mi nismo zaslužili ta sredstva, pa i mi smo pretrpjeli ogromne štete zbog suše. Ukoliko nećemo dobiti podršku ne znam kako ćemo se izvući iz stanja u kojem se sada nalazimo zbog suše i porasta cijena proizvodnih troškova",  istaknuo je Josip Žmegač, nagrađivani proizvođač bučinog ulja iz Varaždinske županije.


Fotoprilog


Tagovi

Josip Žmegač Uzgoj buče Bučino ulje Suša Prepolovljen urod


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije