Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paradajza
  • 26.01.2023. 07:30

Kada i kako posejati seme paradajza za rasad?

Setva rasada paradajza se obavlja 50 do 60 dana pre sadnje na stalno mesto. Ne žurite, ali nemojte ni zakasniti.

Foto: Depositphotos/InessaBoo
  • 11.912
  • 233
  • 0

Gotovo da nema bašte u kojoj nećemo pronaći paradajz. Ova tropska kultura u našem klimatu se uglavnom uzgaja iz rasada zbog njenih zahteva prema toploti. Najjednostavniji način je da ih kupite, ali ako želite da imate stare ili neobične sorte, njih nećete naći u prodaji. Osim toga, kada sami uzgajate rasad, u potpunosti ćete biti sigurni koju sortu, odnosno hibrid sadite i kakav je kvalitet biljaka.

Dezinfikujte seme

U slučaju da ste sačuvali seme iz prethodne sezone, potrebno je da ga pregledate i uklonite sve slomljeno i oštećeno. Kako bi osigurali visoku klijavost, prelijte ga slanim rastvorom. To će omogućiti šturim semenkama da isplivaju na površinu. Jednostavno ih uklonite, a preostale dezinfikujte.

Koliko semena mogu da traju i kako proveriti klijavost?

Rastvor aloe vere ubrzava klijanje i nicanje, dodatno dezinfikuje i ubrzava metaboličke procese. Priprema se od jednakih delova soka i filtrirane ili prokuvane vode. Seme staviti u platnenu kesu ili gazu i potopiti na 12 do 14 h.

Setvu prilagodite terminu sadnje

Sa setvom ne treba žuriti, ali ni kasniti. Računamo da je treba obaviti najranije oko 50 do 60 dana pre sadnje na stalno mesto. Suviše rana setva može dati izdužene i slabe sadnice.

Paradajz se sadi u maju (Foto: Depositphotos/cobalt-70)

Nedostatak osvetljenja u prvim danima može biti veliki problem. Osim toga, prerasle biljke je teže održati do momenta sadnje na otvorenom zbog pojave raznih oboljenja. Obično se u kontinentalnom delu ona obavlja u prvoj polovini ili sredinom maja, kada prođe opasnost od kasnog mraza. Suviše mlade sadnice nisu razvijene, slabije se ukorenjuju i ne mogu se priviknuti na spoljne uslove.

Kako ubrzati klijanje i nicanje semena? Evo 5 prirodnih načina

U zavisnosti od vremena potrebnog za formiranje i dozrevanje ploda i gde ćemo ih uzgajati, u plasteniku ili na otvorenom, odredite termin setve. Za većinu sorti koje ćemo sejati na otvorenom, ona se obavlja u martu.

Minimalna temperatura klijanja je 9ºC, a optimalna oko 23ºC. Ne treba da bude veća preko 25ºC. Na tim temperaturama niče već za pet do šest dana. Mlade biljke najbolje rastu pri dnevnoj temperaturi oko 24ºC i noćnoj između 16 i 18ºC.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Rasad pardajza Proizvodnja presadnica Brže klijanje Setva paradajza Kada posejati Termin setve


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.