Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 26.01.2023. 07:30

Kada i kako posijati sjeme rajčice za presadnice?

Sjetva presadnica rajčice se obavlja 50 do 60 dana prije sadnje na stalno mjesto. Ne žurite, ali nemojte ni zakasniti

Foto: Depositphotos/InessaBoo
  • 9.643
  • 316
  • 0

Gotovo da nema vrta u kojoj nećemo pronaći rajčicu. Ova tropska kultura u našem podneblju se uglavnom uzgaja iz presadnica zbog njenih zahtjeva prema toplini. Najjednostavniji način je da ih kupite, ali ako želite imati stare ili neobične sorte, njih nećete naći u prodaji. Osim toga, kada sami uzgajate presadnice, u potpunosti ćete biti sigurni koju sortu, odnosno hibrid sadite i kakva je kvaliteta biljaka.

Dezinficirajte sjeme

U slučaju da ste sačuvali sjeme iz prethodne sezone, potrebno je da ga pregledate i uklonite sve slomljeno i oštećeno. Kako bi osigurali visoku klijavost, prelijte ga slanom otopinom. To će omogućiti šturim sjemenkama da isplivaju na površinu. Jednostavno ih uklonite, a preostale dezinficirajte.

Pripremom sjemena do dobrih presadnica

Otopina aloe vere ubrzava klijanje i nicanje, dodatno dezinficira i ubrzava metaboličke procese. Priprema se od jednakih dijelova soka i filtrirane ili prokuhane vode. Sjeme staviti u platnenu vrećicu ili gazu i potopiti na 12 do 14 h.

Sjetvu prilagodite terminu sadnje

Sa sjetvom ne treba žuriti, ali ni kasniti. Računamo da je treba obaviti najranije oko 50 do 60 dana prije sadnje na stalno mjesto. Prerana sjetva može dati izdužene i slabe sadnice.

Rajčica se sadi u svibnju (Foto: Depositphotos/cobalt-70)

Nedostatak osvjetljenja u prvim danima može biti veliki problem. Osim toga, prerasle biljke je teže održati do trenutka sadnje na otvorenom zbog pojave raznih bolesti. Obično se u kontinentalnom dijelu ona obavlja u prvoj polovici ili sredinom svibnja, kada prođe opasnost od kasnog mraza. Suviše mlade sadnice nisu razvijene, slabije se ukorjenjuju i ne mogu se priviknuti na vanjske uvjete. 

Kako ubrzati klijanje i nicanje sjemena? Evo 5 prirodnih načina

Ovisno od vremena potrebnog za formiranje i dozrijevanje ploda i gdje ćemo ih uzgajati, u plasteniku ili na otvorenom, odredite termin sjetve. Za većinu sorti koje ćemo sijati na otvorenom, ona se obavlja u ožujku.

Minimalna temperatura klijanja je 9ºC, a optimalna oko 23ºC. Ne treba biti veća preko 25ºC. Na tim temperaturama niče već za pet do šest dana. Mlade biljke najbolje rastu pri dnevnoj temperaturi oko 24ºC i noćnoj između 16 i 18ºC.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja presadnica Brže klijanje Kada posijati Termin sjetve Rajčica Presadnice rajčice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]