Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Batat
  • 13.08.2022. 07:30

Kada je vrijeme za vađenje batata iz zemlje - prije mraza?

Prvi znak da su gomolji zreli je pojava žutih listova. Sušenjem se dio skroba pretvara u šećer i batat postaje ukusniji.

Foto: Depositphotos/likephotoman
  • 440
  • 78
  • 0

Vađenje batata zavisi od sorte koju smo posadili i vremenskih uslova, a prvi znak da su gomolji spremni je pojava žućenja listova. Posao se obavlja kada je dan topao, oblačan i bez padavina, a temperatura treba da je iznad 12ºC.

Suvišna vlaga će usporiti sušenje i ubrzati propadanje tokom skladištenja. Batat je potrebno skloniti sa polja na sigurno mjesto prije pojave mraza, jer je osjetljiv na niske temperature i propada već na 7ºC. Zdrava vegetativna masa može da se kompostira.

Sušenje poboljšava okus

Nakon berbe potrebno je što prije obaviti sušenje kako bi se na površini formirala jaka pokožica, smanjio sadržaj vode, a povećao sadržaj šećera koji nastaje iz skroba. Tako se poboljšava okus.

(Foto: Depositphotos/likephotoman)

Proces sušenja traje oko desetak dana. Tokom ovog perioda zacijelit će oštećenja na površini. Optimalni uslovi za sušenje je temperatura između 26 i 32ºC, vlažnost od 85 do 90 posto. Dovoljno je dvije sedmice sušenja u jednom sloju kod ovakvih parametara.

Gdje skladištiti?

Za skladištenje odabrati suhu i prohladnu prostoriju, s temperaturom između 12 i 14ºC. Ventilacija treba biti dobra, da osigurava protok vazduha.

Najvažnije je da gomolji sve vrijeme ostanu suhi. Tako se mogu očuvati i do godinu dana. Batat možemo čuvati u mrežastim, papirnatim ili platnenim vrećama, drvenim gajbicama, sanducima sa suvim pijeskom. Preporučuje se da obavite pregled barem dva puta u mjesecu kako bi odstranili gomolje koji su počeli truliti.

Batat: Ne čuvajte ga u blizini crvenog luka, promijeniće mu okus

Ne preporučuje se čuvanje u frižideru, jer brzo gubi na kvalitetu i propada. Izrezan u obliku pomfrita ili na druge načine može da se zamrzava.


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura. Zbog... Više [+]

Tagovi

Batat Vađenje batata Skladištenje batata Slatki krompir


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]