Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja presadnica
  • 30.03.2022. 07:30

Kada krenuti s kalenjem presadnica i navikavanjem na uslove otvorenog polja?

Mlade persadnice paprike, paradajza, krastavca i drugih kultura koje su rasle i razvijale se u optimalnim uslovima potrebno je osnažiti postepenim izlaganjem uticaju vanjske sredine

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 277
  • 69
  • 0

Uzgajanje rasada i sadnja na stalno mjesto zahtijevaju prelazni period u kome se biljke navikavaju na uslove otvorenog polja. Direktnim presađivanjem rasada iz plastenika i staklenika rizikujemo propadanje usjeva, a sav naš rad oko sjetve i njegovanja mladih biljaka bio bi uzaludan.

Ovaj period naziva se kalenje i u njemu se biljke postepeno navikavaju na uslove spoljne sredine, odnosno smanjuje se stres od presađivanja.

Rasad koji ne prođe kroz ovu fazu teško se privikava na promjene temperature, variranje dostupnosti vode i hraniva, slabije se ukorjenjuje, formira manje cvjetova što znači manje plodova, biljke su podložnije pojavi oboljenja i napadu štetočina.

Početak kalenja i zasušivanje supstrata

Mlade presadnice paprike, paradajza, krastavca i drugih kultura koje su rasle i razvijale se u optimalnim uslovima potrebno je osnažiti postepenim izlaganjem uticaju vanjske sredine.

Sam postupak započinje oko dvije sedmice prije sadnje na stalno mjesto i obavlja se postepeno. U zavisnosti od vremenskih prilika potrebno je prilagoditi proces. Minimalna temperatura tokom dana ne smije biti manja od 12ºC.

S iznošenjem krenite dvije sedmice prije sadnje (Foto: Depositphotos/rumifaz)

Zalijevanje se postepeno smanjuje kako bi došlo za zasušivanja supstrata. Zalivna norma se povećava kao i razmak između zalijevanja. Tako se potiče korijen da raste u potrazi za vodom. U samoj stabljici smanjuje se sadržaj vode, a povećava mineralnih materija. To čini cijelu biljku jačom, otpornijom na vanjske uslove, bolesti i štetočine.

Postepeno privikavanje

Kako vrijeme postaje toplije presadnice se počinju provjetravati, odnosno izlagati spoljašnim uslovima. Na početku se provjetravanje obavlja tokom dana u kratkom terminu, a zatim se produžava vrijeme u kome su izložene vanjskoj sredini.

U drugoj sedmici, ako vrijeme to dozvoljava, ne pokriva ih se ni tokom noći. 

Crna noga: Kako spriječiti propadanje rasada povrća i cvijeća?

Presadnice koje su prošle kaljenje imaju jaku i debelu stabljiku, s kratkim internodijama, listovi su tamnozeleni, korijenje dobro razvijeno i zdravo.

Presađivanje na stalno mjesto

Dan prije presađivanja obavlja se zalijevanje. To će obezbijediti lakše vađenje iz posude ili saksije i što manje oštećenje korijena.

Dan prije sadnje zalijte presadnice (Foto: Depositphotos/simazoran)

Za neke kulture je neophodno prikraćivanje kako bi se obezbijedilo bolje ukorjenjivanje. Takav slučaj je sa zelenom salatom, prazilukom, kupusom. Mlade biljke se prikrate na 1/3 i pazimo da se ne oštete tačke rasta.

Susjedi u vrtu: Idealno je saditi biljke s plitkim korijenjem pored onih s dubokim

Sadnja toploljubivih kultura na otvoreno se obavlja kada prođe opasnost od mraza. U ovu grupu spadaju: paradajz, paprika, krastavac, bamija, tikvica. Dok se vrste poput ranog kupusa i zelene salate mogu presađivati ranije. Njima ne odgovara kasna sadnja.


Tagovi

Kalenje Rasad povrća Presadnice Sadnja presadnica Privikavanje Zalijevanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.