Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupus
  • 16.10.2018. 14:15

Kako da proizvedete seme kupusa

Preporuka je da se gaji jedna sorta, domaća, kako prilikom izbora izvodnica ne bi došlo do mešanja sorti, što može biti štetno za kvalitet semena. 

Foto: Flickr / Forest and Kim Starr
  • 4.851
  • 118
  • 0

Kupus je dvogodišnja biljka, pa tako tek u drugoj godini donosi plod, odnodno seme. Zbog toga je za proizvodnju semena ranog kupusa potrebno pripremiti izvodnice.

Kada kupus zavije glavicu, obeleže se vidno najbolje glavice i ne seku se za potrošnju. One bi trebalo da budu čvrste, neoštećene, a najbolje su onr srednje veličine. Preporuka je da se gaji jedna sorta, domaća, kako prilikom izbora izvodnica ne bi došlo do mešanja sorti, što može biti štetno za kvalitet semena. 

"Kada se glavice potpuno razviju, vade se iz zemlje zajedno sa korenom, a spoljni slobodni listovi se otkidaju. Prilikom trepljenja, cela glavica treba da dobije izgled kupe", objašnjava dipl. ing. Mira Miljković.

Setva se obavlja u junu, sadnja tokom proleća ili jeseni
Setva ranih sorti za proizvodnju semena vrši se u junu, rasađuje u julu, da bi stigle za vađenje u oktobru i novembru. Savetuje se odabir otvorenih i sunčanih, ali ne i vetrovitih položaja. Zemljište treba da je lako, dobro pripremljeno, i da nije direktno đubreno stajnjakom.

"Ako se sadnja vrši u jesen, plugom se izvuku duboke brazde na 50-60 cm razmaka u koje se ukoso poležu izvodnice do 50 cm međusobno udaljene. Prilikom otvaranja druge brazde prethodne se izvodnice zagrnu. Na kraju se sve glavice dobro nagrnu zemljom preko glave na 10-15 cm debljine. Ukoliko glavice nisu dobro nagrnute mogu stradati od hladnoće", upozorava Miljkovićeva.

Dodaje da se u proleće, kada otopli, zemlja odgrne, trulo lišće oko korena odbaci, a zemlja dobro pritisne uz same žile. One glavice koje nisu poterale ili napukle, raseku se na temenu sa dve unakrsna ne duboka reza. "Ukoliko se sadnja semenjača obavlja s proleća, postupak je isti, samo se zemlja ne nagrće na glavice", napominje Mira Miljković.

Izvodnice se preko zime utrape na otvorenom polju ili u zatvorenom prostoru u podrumu ili plasteniku.

Seme se bere u junu

Kupus je potrebno negovati tokom vegetacije, a to podrazumeva: okopavanje, prašenje, nagrtanje oko korena, a po potrebi kolčenje i vezivanje.
Seme kupusa stiže za berbu u junu, čim većina ljuspi dobije žuto-braon boju, a seme plavkasto-crnu boju. Ne treba čekati da sve seme dozri, jer će ono sa donjih grana, koje je najbolje, prezreti i ispasti.

"Berba se vrši rano ujutro, sečenjem biljaka do korena i slaganjem na ponjave na kojima se i prenose, a zatim ostave u tankom sloju da se dobro prosuše. Seme se pakuje u papirne kese", zaključuje Miljkovićeva.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kupus Seme kupusa Izvodnice Mira Miljković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]