Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiseli kupus
  • 03.11.2017. 07:30

Kako do dobrog kiselog kupusa

Najveći broj kućanstava kiseli kupus. Ovo je najzdravija zimnica bez koje se ne može zamisliti zimska trpeza.

Foto: Pixabay/auntmasako
  • 8.782
  • 307
  • 0

Zimsku trpezu ne možemo zamisliti bez kiselog kupusa, a može se koristiti u svježem stanju ili kuhan, zapečen, pripremljen u različitim jelima. To je izrazito zdrava namirnica koja poboljšava imunitet ljudskog organizma tijekom zimskih dana.

Zdravlje iz kupusa

Kupus je izuzetno zdrava namirnica koja sadži mnogo vitamina C, minerala (sumpor, kalcij, fosfor), razne druge tvari koje povoljno utječu na ljudski organizam. Ima malu energetsku vrijednost, u 100g kupusa ima samo 25 kalorija. Može se upotrebljavati u svježem stanju, kuhan ili ukiseljen. To je povrtna vrsta koja kiseljenjem poboljšava svoje karakteristike.

Kiseli kupus pomaže kod detoksikacije tijela, čisti krv i jača krvne žile, jača organe probavnog sustava, zacjeljuje sluznicu probavnih organa, pomaže kod zatvora, čireva na želucu i crijevima.

Kupus sadrži dosta sumpora, zbog toga ima antiseptičko djelovanje i treba ga jesti preventivno kod pojave raznih epidemija. U sebi ima više kalcija nego bilo koja druga biljna namirnica.

Ukoliko se svjež kiseli kupus pripremi s lukom, kimom, uljem i jede sa graham kruhom dobiva se izvrstan obrok koji treba često da jedu ljudi koji imaju problema s anemijom, problema s probavnim sustavom, bolesti želuca, reume, gihta, artritisa i posebno kod kronične opstipacije. Ukoliko se ovako pripremljen svjež kiseli kupus jede duže vrijeme, regulira probavu.

Kako do dobrog kiselog kupusa

Priprema kiselog kupusa je vrlo jednostavna, ali postoje razni načini kiseljenja kupusa na prirodan način. Za kiseljenje kupusa potrebne su nam plastične posude - bačve različite zapremine, ovisno od naših potreba. Treba kupiti bačve koje su namijenjene za ovu svrhu, jer su izrađena od materijala čija je upotreba dozvoljena kada je u pitanju čuvanje hrane. Drugi materijali mogu ispuštati opasne i kancerogene tvari. Prije stavljanja kupusa burad dobro oprati i ocijediti.

Za kiseljenje kupusa treba odabrati zdrave i čvrste glavice srednje veličine. Na glavicama i listovima glavice ne smije biti simptoma bolesti, posebno truleži, oštećenja od štetnika, fekalija od puževa.

U sebi ima više kalcija nego bilo koja druga biljna namirnica.

Postupak kiseljenja kupusa je jednostavan, a cijeli proces se zasniva na mliječno-kiselinskom vrenju. Kupus se može kiseliti u glavicama, kupus ribanac, u raznim mješovitim salatama, da se pune paprike ribanim kupusom.

Pripremanje kiselog kupusa se obavlja po tradicionalnom receptu po kojem se u duboku posudu - bačvu poredaju glavice kupusa iz kojih smo odstranili čvrsti središnji dio, posole i preliju vodom.

Pored ovog recepta, jedan dio kućanstva priprema kiseli kupus bez vode, samo kupus i sol. Glavice se očiste i izvrti im se središnji dio, usole i poredaju u bačvu, na dno bačve i okolo glavica se čvrsto utisne kupus ribanac koji smo prethodno posolili. Ovako pripremljen kupus nije potrebno zalijevati vodom, kupus sam ispusti dovoljnu količinu tekućine.

U oba recepta kupus se dobro pritisne i ne smije sadržaj kupusa biti iznad razine tekućine.

Kupus sadrži dosta sumpora, zbog toga ima antiseptičko djelovanje i treba ga jesti preventivno kod pojave raznih epidemija.

Glavice kupusa koje su svježe odsječene treba ostaviti jedan do 3 dana da malo "uvenu" i tada su najpogodnije za kiseljenje. Glavice koje su dugo stajale nisu pogodne za kiselejnje, jer je u njima započeo proces razgradnje tkiva što može utjecati na tijek procesa kiseljenja na negativan način.

Temperatura prostorije u kojoj se drži posuda s kupusom na kiseljenju treba biti oko 16ºC, ukoliko je hladnije cijeli proces će se odvijati sporije. U optimalnim uvjetima proces kiseljenja traje 3 do 4 ttjedna. Bave s ukiseljenim kupusom se čuva na suhom, tamnom i hladnom mjestu.

Foto: Pixabay/auntmasako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer