Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni Hit
  • 02.08.2022. 16:30
  • Međimurska, Donji Pustakovec

​Kako do dobrog uroda luka na ekstremnim temperaturama

Dane polja proljetnog luka, na kojoj su predstavljene nove tehnologije u ovoj proizvodnji, organizirala je tvrtka Zeleni Hit na poljoprivrednim površinama OPG-a Vlahek.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.884
  • 190
  • 0

Iako su Dani polja proljetnog luka trebali biti održani u drugoj polovici kolovoza, zbog vegetacije koja je ove godine požurila nekih petnaestak, dvadesetak dana, prezentaciju novih tehnologija u ovoj proizvodnji, tvrtka Zeleni Hit organizirala je posljednjeg dana srpnja. 

"Lukovi su dobri i to svi hibridi, od najranijih proljetnih do najkasnijih, tako da smo jako zadovoljni, a zadovoljni su i proizvođači", istaknuo je dipl. ing. agronomije Arian Shala, tehnolog ove tvrtke okupljenima na poljoprivrednim površinama OPG-a Vlahek kod Donjeg Pustakovca u Međimurskoj županiji.

Klimatske promjene, naime, donijele su nove izazove našim poljoprivrednicima, pa su i proizvođači luka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj suočeni s nizom problema za koje su im na Danima polja rješenja ponudili stručnjaci ove tvrtke. 

Na velikim vrućinama lukovi vegetiraju 

"Temperatura glavice luka u podne je bila gotovo 50 stupnjeva Celzijevih, što je stvarno ekstremna temperatura za ovu kontinentalnu klimu. Ti se ekstremi očituju u tome da je skraćeno vrijeme vegetacije jer u vrijeme velikih vrućina, od 9 ujutro do 6 sati poslijepodne, lukovi zapravo tek vegetiraju. Izostaje njihov rast i razvoj jer su pući zatvorene", pojasnio je Shala naglasivši da je teško uzgajati ovu kulturu u takvim uvjetima.

Predstavljen je sustav navodnjavanja kap po kap 

Primjerice, polja bi se trebala navodnjavati samo navečer, međutim, kako proizvođači imaju više parcela, teško im je organizirati isključivo večernje navodnjavanje proizvodnih jedinica koje imaju.

"Predstavili smo i sustav kap po kap, koji u konačnici predstavlja veliku uštedu vode, jer u sustavu navodnjavanja kišenjem i orošavanjem, velika količina vode naprosto evaporira, a listovi su podložniji infekciji patogena. Sustavom kap po kap korijen dobiva određenu količinu vode koja ga hladi, a smanjuje se i mogućnost pojave patogena na listovima", rekao je na prezentaciji.

Kako ostvariti željeni urod 

Predstavljeni su pritom i novi hibridi sjemenskih kuća Takii seed i Enza Zaden, koji su na poljima OPG Vlahek dali izvrsne rezultate.

"Zimski hibrid – Galatea F1, pobran je s polja prije mjesec dana i upravo počinje njegov plasman na domaće tržište, a dijelom i u izvoz. Na taj najprodavaniji zimski hibrid nastavljaju se rani lukovi od sjemenske kuće Takii kao što su Medusa i Garbeo, a nešto kasnije i takozvani skladištari, tipa Nogal i Borneo, koji se mogu skladištiti do početka svibnja. Tako naši proizvođači mogu ostvariti kontinuitet isporuke na tržište", pojasnio je. 

Kako je naveo, bitno je naglasiti da ova dva udarna hibrida, Nogal i Borne, zbog snage svog korijenskog sustava, dobro podnose različite tipove tla, bilo da je to zbijeno tlo, s manje kisika, ili pjeskovito tlo. "Proizvođačima pružaju sigurnost da će u konačnici imati dobar urod", istaknuo je tehnolog.

Luk na OPG-u Vlahek izgleda odlično 

Tridesetak proizvođača s područja sjeverozapadne Hrvatske imalo je prigodu vidjeti i primjer dobre prakse u skladištenju luka na imanju OPG Vlahek u Hodošanu.

"Da bi se očuvao do sredine svibnja, a ne da već krajem prosinca ili početkom siječnja moramo uvoziti luk iz zapadne Europe, naši proizvođači moraju imati primjerena skladišta. Potražnja je naime, tijekom cijele godine limitirana, to je kultura koja se jede cijele godine, pa nije mudro sav urod na tržište plasirati u kratkom roku nakon berbe, jer je tada otkupna cijena najniža", upozorio je navodeći da je zato jako važno da i naši proizvođači imaju moderna skladišta koja će im omogućiti da adekvatno skladište urod.

Pioniri u primjeni novih tehnologija

U Hodošanu smo, naime, vidjeli novo, automatizirano skladište koje je napravila nizozemska tvrtka Mooij Agro, a takvih je primjera sve više, pa, kazao je, možemo reći da su proizvođači luka s područja sjeverozapadne Hrvatske pioniri u primjeni novih tehnologija u uzgoju.

"Iako te inovacije još uvijek usvajamo sporije nego proizvođači u zapadnoj Europi, napretci su vidljivi", zaključio je inženjer Arian Shala na Danima polja tvrtke Zeleni Hit koja je i ovoga puta imala za cilj predstaviti nove tehnologije u proizvodnji, od primjene novih metoda zaštite protiv štetnika, prije svega od tripsa te od bolesti, poglavito Stemphylium spp. i Peronospore destructor, do značaja ishrane, poput ukupne količine dušika tijekom vegetacije i negativnog utjecaja kalij-klorida (KCl) u prvim fazama rasta i razvoja ove važne povrtnice. 

Izbor hibrida iznimno je bitan 

Također, organizatori su se osvrnuli na pozitivne efekte uz pravovremenu primjenu kalij-nitrata na povećanje prinosa i skladišnih osobina ove kulture. Uz važnost pravilnog skladištenja, istaknuta je i upotreba aeratora/kultivatora u proizvodnji luka, kako proljetnog, tako i prezimljavajućeg.


Fotoprilog


Tagovi

Dan polja Zeleni Hit OPG Vlahek Novi hibridi Visoke temperature Uzgoj luka Proljetni luk


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Zeleni Hit d.o.o.

Rugvička cesta 102, 10370 Dragošička, Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 1 294 5830, e-mail: info@zeleni-hit.hr web: https://www.zeleni-hit.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]