Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 08.10.2022. 10:30

Kako izbjeći greške u proizvodnji rajčice?

Rajčica se ne proizvodi kao nekad što su to radile naše bake, tehnologija proizvodnje je u mnogom promijenjena, modernizirana, čime se postiže veći prinos po jedinici površine

Foto: Depositphotos/emaria
  • 1.113
  • 76
  • 0

Rajčica, Lycopersicum esculentum, je jedna od najčešće uzgajanih kultura od povrtlarskog bilja kod nas. Uzgaja se na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru. Riječ je o zahtjevnoj kulturi koju nije lako proizvesti, ako želimo imati dobar prinos. Klimatske promjene i pojava novih štetnika dodatno otežava proizvodnju i vrsnim znalcima, a naročito početnicima.

Potrebno je puno truda i znanja da bi proizveli dobre i zdrave plodove zadovoljavajućeg prinosa. Ovo povrće se ne proizvodi kao što su to nekada radile naše bake, tehnologija je u mnogom promijenjena, modernizirana, čime se postiže veći prinos po jedinici površine. Upravo je to suština i osnovni cilj ozbiljnog proizvođača koji želi imati - i kvalitetu i kvantitetu.

Što su determinantne sorte, a što indeterminantne?

Ranije, kada plastenička proizvodnja nije bila toliko zastupljena, u toplijim krajevima proizvodile su se determinantne sorte, a masovnom plasteničkom proizvodnjom stekli su se uvjeti za proizvodnju indeterminantnih i hibrida rajčice.

Kod indeterminantnih sorti stabljika je neograničenog rasta i oslonjena na špagu (Foto: Depositphotos/icefront)

Determinantne sorte i hibridi su one vrste rajčice čija je stabljika ograničenog rasta. Dakle, one se koriste za proizvodnju na otvorenom, a stabljika dostiže visinu oko 1,2 m i za njih su dovoljni kolčevi, odnosno štapovi visine od oko 1,5 metar.

S druge strane, plastenička proizvodnja se osniva na upotrebi indeterminantnih sorti i hibrida čija je stabljika neograničenog rasta i oslonjena na špagu. Ona se veže za samu presadnicu pri dnu i konstrukciju plastenika tako da visina biljke ovisi i od visine plastenika, odnosno staklenika. Visina i iskoristljivost stabljike može biti i do 10 m i više.

Što savjetuje Guinnessov rekorder u uzgoju najviše rajčice?

Kada se donji dijelovi rodnih grana oberu, stabljika se spušta na niže, a s eksploatacijom se kreće na višim cvjetnim granama, na taj je način prinos po samoj biljci veći, a postiže se mnogo veći prinos po jedinici površine.

Izbor pravih presadnica

Na fotografijama priloženim u galeriji možete vidjeti neke greške u proizvodnji. Radi se o maloj proizvodnji za vlastite potrebe, ali i o zapuštenoj. Vrtlari su nabavili odlične presadnice u čašicama, ali hibrida s neograničenim rastom. Neznajući za tu razliku, upotrijebili su niske i tanke kolce koji su od težine roda i same biljke pucali i lomili se. Znači, trebali su uzeti više ili improvizirati konstrukciju sličnu u plastenicima i oslonac praviti špagom.

Umjesto špage, upotrijebili su niske i tanke kolce

Zatim, nisu vodili brigu o mikroklimi i prozračnosti same biljke, kao ni o zakidanju zaperaka tako da je ona postala grm s dosta lisne mase, a malo ploda. U ovom slučaju se mogla voditi proizvodnja na dvije rodne grane i s nižim stablom te se nije smjelo dozvoliti da biljka samo buja i uzima hranu na uštrb roda.

Konkretno, znatno manje je bilo plodova dobre kvalitete, te ih dosta je na samom početku sazrijevanja istrunulo, jer nije bila dobra prozračnost, upravo zbog obilja nepotrebne lisne mase.

Mreža za zasjenjivanje sačuvat će povrće i cvijeće od ožegotina

U praksi, pri proizvodnji rajčice na otvorenom, se znatno dobro pokazala upotreba mreže za sjenu koja je štitila biljku od ožegotina sunca, te visoke temperature pri kojoj se cvjetovi suše i
otpadaju, a donekle i od bolesti i štetnika.

Neznanje košta, a uzgajivači gube i vrijeme i novac. Iz tog razloga prije bilo kakve proizvodnje treba se dobro informirati.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivreda Plastenička proizvodnja Otvoreno polje Uzgoj rajčice


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]