Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjeme rajčice
  • 27.08.2018. 07:30

Kako najbolje sačuvati sjeme rajčice?

Sjeme rajčice obavijeno je pulpom i ako ga samo izvadite i stavite na sušenje, polijepit će se pa će vam biti teško razdvojiti ga kod sijanja. Zato je dobro da ono fermentira.

Foto: Pixabay/beatrize
  • 14.786
  • 130
  • 1

Ako još uvijek niste, svakako sačuvajte sjeme rajčice koju ste sami uzgajali ove godine. Ako vam je to prvi puta, nekoliko kratkih uputa dobro će vam doći i vjerujte, olakšati život kasnije. 

Naime, sjeme rajčice obavijeno je pulpom i ako ga samo izvadite i stavite na sušenje, polijepit će se pa će vam biti teško razdvojiti ga kod sijanja. Rješenje je fermentacija

Vrijeme je sakupljanja sjemena povrća

Rajčica ako je veća, razrežite na nekoliko kriški te sjeme u čašu izvadite pomoću žličice. Ako je manja, poput cherry rajčice, dovoljno je istisnuti sjeme jačim pritiskom prstiju. 

Ako ostavljate sjeme rajčice koje ima više soka, dovoljno će biti izdvojiti sjeme i skupa s njegovim sokom ostavite u čaši. Ako rajčica nema puno soka nego ste dobili samo sjeme s pulpom, dodajte još vode

Prekrijte čašu papirnatim ubrusom i svakako na nju stavite naljepnicu ili kakvo drugo obilježje, pogotovo ako uzimate sjeme više vrsta rajčice. Ostavite ga da stoji u vodi nekoliko dana. Ako je jako vruće, fermentacija će se dogoditi brzo. Kada je fermentacija gotova, sjeme će sjesti na dno, iznad njega će biti pulpa, a na površini voda. 

Može se dogoditi da se na površini skupi bijela prevlaka, ali neka vas to ne zbuni, to ne škodi sjemenu. 

Kada je sjeme fermentiralo, izlijte sve u cjediljku i operite pod mlazom vode. Sjeme prebacite na papirnatu salvetu ili još bolje na papir za pečenje i ostavite sušiti na prozračnom mjestu. Kada se osuši, prebacite na tanjur i ostavite da se suši još neko vrijeme. 

Nakon toga sjeme prebacite u papirnatu vrećicu i neka spremno čeka iduću povrćarsku sezonu. 

Detalje pogledajte u videu: 


Tagovi

Sjeme rajčice Čuvanje sjemena Kako Fermentacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]