Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hren
  • 18.12.2022. 16:30
  • Glušci, Bogatić

Kako napraviti domaći hren?

Hren se može kupiti na tržnici cijele godine, ali je posebno tražen tijekom zime, kao dodatak jelima i moćni prirodni lijek.

Foto: Depositphotos/jirkaejc
  • 5.215
  • 262
  • 0

Hren je višegodišnja povrćarska kultura koja se od davnina upotrebljava na našim prostorima, uzgaja se prvenstveno zbog svog korijena ljutkastog ukusa. Mnogi ga obožavaju jer je bogat vitaminima i mineralima - kalijem, kalcijemm, magnezijem i fosforom, kao i aromatičnim biljnim uljima i vitaminom C. Kao takav cijenjen je u narodnoj medicini s obzirom da je prirodni antibiotik, olakšava disanje, širi krvne žile, jača imunitet, poboljšava krvnu sliku.

I njegovo lišće je jestivo samo kada je mlado i za razliku od korijena, manje je ljuto, bogato klorofilom i vitaminima. Hren se može saditi u proljeće ili u jesen, a ukoliko je u pitanju proljetna sadnja iz korijenovih reznica u zemlju dospijeva za berbu početkom jeseni.

Broj reznica po jednom hektaru ovisi od plodnosti i vlažnosti zemljišta i najčešće se kreće između 30 i 40 tisuća.

Proizvodnja hrena

Hren se sadi iz dijela korijena debljine prsta i uglavnom je dužine od 20 do 30 cm, na međuredni razmak 50 do 70 cm, dok je 30 centimetara razmak između biljaka u redu. Najčešće se sadi u brazde na dubini do 10 cm, a prakticira se i kosa sadnja tako što se kruna ili veći dio korijena postavi pod kutom od 45 stupnjeva prema površini zemlje, zatrpa se slojem zemlje kako bi se pokrila kruna i dobro se zalije.

Sadi se na dubini do 10 centimetara (foto: J. Ognjenović Budimirović)

Za dobar rast i razvoj ne zahtijeva previše vode - korijen tada postaje vodenast i često trune, ali će se bolje razvijati kada je vlažnije zemljište s obzirom da u uvjetima suše kada korijen postaje drvenast i nedovoljno razvijen gubi svoju kvalitetu. Ukoliko su optimalni vremenski uvjeti, može niknuti za 20-25 dana, a nakon toga potrebno ga je štititi od korova, bolesti i štetnika.

Vadi se kada lišće postane žuto, jer je tada biljka ušla u fazu mirovanja, a nakon vađenja treba ga što prije uskladištiti.

Jelica Ognjenović-Budimirović iz sela Glušci kod Bogatića u susjednoj Srbiji ima iskustva u proizvodnji hrena, ranijih godina na većim površinama, a ove na nešto manjim. Obično su ga vadili od početka do polovice studenog, a ove jeseni s obzirom da još uvijek nema snijega i niskih temperatura, vade ga i koriste po potrebi. To rade ponekad štihačom, ali najčešće plugom jer je korijen pola metra duboko u zemlji.

Kako se pravi domaći hren?

Čisti ga nožem ili ljuštilicom kad je korijen prav i tako ima puno manje otpada. Dodaje da ga svakodnevno koristi u prehrani, najčešće ga melje i pakira u teglice, a višak proda kao korijen. Navodi da je postupak vrlo jednostavan, dovoljno je korijen narezati, staviti u blender s malo vode i tako samljeti.

"U ovu smjesu netko dodaje ocat, a ja najčešće koristim esenciju, soli i malo šećera ukoliko je hren baš ljut. Naravno sve po ukusu. Oni koji ga vole znaju da se ljuti okus hrena, jedinstven i jak, savršeno slaže uz pečenja prije svega" kaže Ognjenović-Budimirović i napominje da ovako pripremljen pakira isključivo u staklene tegle jer, kako kaže, tako dugo ostaje intenzivna jačina i boja i ukoliko se ne pojede odmah, može na hladnom mjestu stajati nekoliko mjeseci.

Pripremljena smjesa se sipa u tegle

Kako tvrdi Jelica to je pravi domaći proizvod, neusporedivo bolji i ukusniji od industrijskog koji se može naći u svakoj trgovini.

"Ukoliko u narednom periodu temperature budu u minusu izvadit ćemo hren i čuvati utrapljen, pokriven mješavinom zemlje, pijeska i stiropora. Tako će imati dovoljno vlage, a neće smrznuti", kaže na kraju naša sugovornica.


Povezana biljna vrsta

Hren

Hren

Sinonim: Kren, ren | Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.

Hren je višegodišnja biljka i uzgaja se zbog zadebljalog podanka (rizoma), a jednogodišnji izboji podanka koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz podanka se razvije... Više [+]

Tagovi

Hren Domaći hren Proizvodnja hrena


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.