Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krumpira
  • 21.09.2021. 07:30

Kako obogatiti tlo nakon vađenja krumpira?

Osim pridržavanja plodoreda koji se preporučuje, postoji i integrirani pristup sadnje pri kojemu treba obogatiti tlo hranivima, uništiti štetnike i poboljšati strukturu gornjeg sloja tla.

Foto: Depositphotos/blinow61
  • 954
  • 73
  • 0

Krumpir tijekom sezone iz tla odnosi mnogo hranjivih tvari, a za sobom često ostavlja gljivice biljnih bolesti te štetnike. Iz tog se razloga prilikom njegove sadnje preporučuje pridržavanje plodoreda.

Međutim, postoji integrirani pristup za uzgoj na istoj parceli. Kako piše agroxxi, pri tome treba obogatiti tlo mikroelementima, osloboditi gredice od štetnika i bolesti te poboljšati strukturu gornjeg plodnog sloja tla.

Siderati obogaćuju tlo

Jedan od savjeta je da se nakon vađenja gomolja ne žuri s obradom zemljišta u vrtu. Prije svega, važno je ukloniti biljne ostatke s gredica kako sljedeće godine ne bi bilo problema s gljivičnim bolestima jer su izdanci ove biljke povoljan medij za razvoj patogena.

Problem s plodnosti se može riješiti i uz pomoć zelenih gnojiva odnosno siderata kao što su djetelina, facelija i grahorice koje se siju odmah nakon vađenja krumpira u količini od 200 grama sjemena na 10 m2. One se mogu kositi već nakon 20-ak dana, čim počnu cvjetati kako bi što manje hranjivih elemenata izvukle iz tla, a ostaci se zaoravaju kako bi se zemlja obogatila.

Što treba znati o uzgoju krumpira?

Kod korištenja biljnih ostataka u svrhu organske gnojidbe treba paziti da se s njima ne unesu korovi i uzročnici bolesti. Za obogaćivanje fosforom i kalijem može se koristiti drveni pepeo. Dodaje se u jesen ili proljeće prilikom sadnje krumpira, kada se u rupu za sadnju stavlja po šaku pepela.

Za obnovu tla mogu se dodati i postojeći preparati na tržištu namijenjeni toj svrsi. 

Osim krumpira, na isto mjesto iduće sezone ne preporučuje se saditi ni ostale vrste iz porodice Solanacea koje uključuju rajčice, patlidžan i papriku. Savjetuje se sijati tikvice, luk, pastrnjak, rotkvice, ciklu ili celer.


Tagovi

Uzgoj krumpira Tlo Plodored Integrirani pristup Obogaćivanje tla


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]