Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 05.02.2022. 15:00

Kako posijati rajčicu za presadnice?

Ovisno od sorte ili hibrida, period vegetacije traje do 70, čak i 80 dana pa vrijeme sjetve odredite u skladu s tim

Foto: Depositphoto/Allexxandar
  • 2.600
  • 283
  • 0

Uzgoj presadnica rajčice ima svoje zahtjeve. To je toploljubiva kultura i na otvorenom se presadnice sade od početka svibnja, odnosno kada prođe opasnost od mraza. Sjeme možete kupiti ili sačuvati iz prethodne vegetacije.

Prije sjetve potrebno je obaviti dezinfekciju sjemena da spriječite razvoj bolesti.

Sjetva i uvjeti rasta

Vrijeme sjetve ovisi od namjene proizvodnje. Ranija je namijenjena za proizvodnju u grijanim plastenicima, dok se kasnija obavlja kada ćemo presadnice saditi u vrtu. Uračunajte i dužinu njihova uzgoja. Ovisno od sorte ili hibrida, period vegetacije traje do 70, čak i 80 dana pa vrijeme sjetve odredite u skladu s tim. Sjeme se posije u prethodno pripremljene posude koje smo napunili kvalitetnim supstratom. Njega je potrebno lagano pritisnuti, a sve je ovo najbolje pripremiti desetak dana prije sjetve kako bi se slegao.

Sjeme se polaže na dubinu do 1cm i prekriva slojem supstrata te zalije, najbolje prskalicom. Za klijanje je potrebna minimalna temperatura od 15ºC, a optimalna se kreće između 20 i 25ºC. Uz dovoljno vlage i optimalnu temperaturu niče već za pet dana.

Kvalitetan rasad treba imati šest do osam dobro razvijenih listova (Foto: Depositphoto/rumifaz)

Supstrat treba biti kvalitetan i sadržavati dovoljno biljnih hraniva neophodnih za rast presadnica. Već nakon 15 dana možemo obaviti prihranu kako bi osigurali dobar rast i razvoj. Redovno obavljati zalijevanje i neophodnu zaštitu.

Pikiranje i briga 

Nakon 20 do 25 dana obavljamo pikiranje biljčica rajčice koje imaju razvijena dva prava lista. One se presađuju u veće posude, obično je dimenzija 12x12cm. Tom je prilikom neophodno paziti da ne dođe do oštećenja korijena. Ova agrotehnička mjera sprječava izduživanje biljka, korijen dobiva više prostora, vode, hraniva.

Kakva rasvjetna tijela odabrati za uzgoj presadnica i drugog bilja?

One u novom prostoru nastavljaju rasti i razvijati se. Nužno je u narednom razdoblju obratiti pažnju na zalijevanje, prihranu i zaštitu. Poslije pikiranja slijedi zalijevanje. Najbolje je tada obaviti i zaštitu protiv bolesti.

Kvalitetan rasad podrazumijeva da su biljke dostigle visinu od 30cm i da imaju šest do osam dobro razvijenih listova. Treba imati zdrav izgled, bez simptoma bolesti, napada štetnika. Stabiljka mora imati dlačice i zadržati kotiledone (prve listove). Njihov nedostatak ukazuje da je biljka prošla kroz stres.


Tagovi

Rajčice Presadnice Rasad Rasadnička proizvodnja Sjetva rajčice Temperatura Uvjeti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.