Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lakše nicanje
  • 31.03.2022. 09:00

Kako pravilno odabrati i pripremiti sjeme za proizvodnju rasada?

Klijavost možete odrediti na vrlo jednostavan način. Ako od deset sjemenki nikne osam, klijavost nije loša i možete pristupiti narednim radnjama pripreme rasada.

Foto: Depositphotos/NIKO_Cingaryuk
  • 659
  • 76
  • 0

Često nam sjeme povrća ostane, pretekne od prošle godine i u stalnoj smo nedoumici da li se ono treba sijati. Nekad lanjsko sjeme ima čak i veći postotak klijavosti i energiju klijanja, a sve zavisi i od same proizvodne godine. Iz tog razloga sjeme kojem je po deklaraciji rok važenja istekao ne treba bacati, posebno ono hibrida koje je veoma skupo, već prethodno ispitajte klijavost. 

Poznato je da sjeme određenih kultura može trajati čak duže od pet godina ako se čuva u odgovarajućim uslovima, odnosno na suvom, mračnom i hladnom mjestu. Takav je slučaj s paradajzom, paprikom, dinjom, krastavcem, kupusnjačama, tikvicom. Klijavost možete odrediti na vrlo jednostavan način, tako što ćete deset sjemenki rasporediti na vati, prethodno natopljenoj vodom, postavljenoj u odgovarajuću posudu na toplo i osvijetljeno mjesto. Ako od deset sjemenki nikne osam, klijavost nije loša i možete pristupiti narednim radnjama pripreme rasada.

Tečno đubrivo

Na tržištu je mnogo sredstava koja potpomažu brže i lakše nicanje sjemena, jedno od njih je i Slavol S koji je dozvoljen u organskoj proizvodnji. Produkt je metabolizma bakterija koje pospješuju rast biljaka. Pripada grupi tečnih đubriva i stimulator je rasta za tretiranje sjemena, ne samo povrtarskih već i ratarskih kultura, zatim sadnica i reznica ukrasnog bilja (sobnog i sezonskog cvijeća) listopadnog i četinarskog drveća i žbunja.

Treba pravilno odabrati zemlju (Foto: Depositphotos/simply)

Slavol S povećava klijavost sjemena, energiju klijanja, snagu nicanja, masu 1.000 zrna, hektolitarsku masu i prinos. Stimuliše rast i razviće biljaka, razvoj adventivnih i bočnih korjenova, oživljavanje, formiranje listova, cvjetanje, oprašivanje, formiranje i razvoj ploda. Kod nas su ovakva vrsta đubriva našla najveću primjenu u povrtarstvu i pri sjetvi soje.

Kako ga primijeniti:

Povrće (paprika, paradajz, krastavac, korjenasto-krtolasto, lukovičasto povrće, kupusnjače) - sjeme potopiti direktno u ovo sredstvo u trajanju od 15 do 30 minuta ili ostaviti na naklijavanje.

Ukrasno bilje (drveće, žbunje i cvijeće) - 100 ml Slavol-a S sipati u 200 ml vode, reznice i sadnice potopiti i ostaviti da stoje u pripremljenom rastvoru. Nakon rasađivanja zaliti biljke s preostalom količinom rastvora.

Strna žita (pšenica, ječam, zob, tritikale, kukuruz, soja, suncokret, mahunarke, krmnoo bilje) - rastvoriti 250 ml sredstva u odgovarajućoj količini vode (npr. 500 ml ) i nanijeti na hektarsku normu sjemena. U ovaj rastvor se mogu direktno dodati pesticidi koji se koriste za tretman sjemena. Sjeme prosušiti i sijati.

Oboljenja i štetočine na presadnicama povrća - kako ih izbjeći?

Proizvođač povrća Željko Sekulić za svoj plastenik kao i za parcelu na otvorenom koristi hibridno sjeme povrća ili neko domaće sjeme. 

"Pošto, često hibridnih sjemena povrća nema u malom pakovanju u tom slučaju sjeme mi ostane za više godina, a klijavost mu vremenom opada. Iz tog razloga primoran sam koristiti dodatno razna sredstva za naklijavanje", ističe za naš portal.

Supstrat za sjetvu

Također, treba pravilno odabrati zemlju. Povrtari najviše koriste Potgront H njemačkog porijekla. Ona je višenamjenski supstrat za sjetvu i proizvodnju rasada povrća (paradajz, paprika, krastavac, lubenica, dinja). Preporučuje se za kontejnere i hranjive kocke veće od šest centimetara. Sastav čini: mješavina smrznutog crnog sphagnum treseta i finog bijelog sphagnum treseta, dodatno sadrži i vodotopivo đubrivo i mikroelemente. Iz tog razloga nije potrebno dodavati druga hranjiva na samom početku. Supstrat ima pH vrijednost 6.

Preporučuje se sukcesivna sjetva, u više navrata u razmacima od 10 do 15 dana kako bi imali rasad, ako se bavite njegovom prodajom, za više vremenskih termina (ranu, srednje ranu, srednje kasnu i kasnu proizvodnju). A samim tim i plodonošenje, ako proizvodite samo za sebe, bit će razvučeno kako ne bi došlo do toga da velika količina sazrije brzo i da u datom trenutku nemate kud s robom.

Crna noga: Kako spriječiti propadanje rasada povrća i cvijeća?

Sjetvu je najbolje obaviti u stiroporne kontejnere ili sjetvene plitvice sa određenim brojem i promjerom rupa za datu kulturu. Stiroporni kontejneri štite mlade tek iznikle biljke od hladnoće i više se koriste od plastičnih.


Tagovi

Proizvodnja rasada Sjeme Klijavost Tečno đubrivo Supstrat za sjetvu Zemlja Željko Sekulić


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !