Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presadnice
  • 17.12.2022. 16:30

Kako pripremiti prostor za proizvodnju presadnica povrća?

Čist, uredan prostor i dobra agrotehnika je osnova za kvalitetan rasad

Foto: Depositphotos/Allexxandar
  • 1.515
  • 79
  • 0

Rasadnici su zatvoreni prostori koji služe za proizvodnju presadnica povrća počevši od klijanja sjemena do prodaje biljke koja je pripremana za presađivanje na otvorenom polju ili u zatvorenom prostoru. Ove površine se koriste duži niz godina, tj. u funkciji su više proizvodih ciklusa.

Svaki rasadnik se sastoji iz više dijelova, prvenstveno onog gdje se vrši naklijavanje i nicanje sjemena, zatim polica gdje se slažu pikirane biljke, mjesta za odlaganje pomoćnih alata i dijela za zagrijavanje prostora.

Temperatura i vlaga

Sjeme se sije gusto najčešće u stiroporna saća bez rupa, i ovaj dio rasadnika, gdje se vrši naklijavanje, prema riječima savjetodavca Živka Šašića iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS, treba biti najbliži izvoru topline kako bi se ostvarila što viša temperatura i skratio period nicanja biljke.

Poslije nicanja smanjiti vlažnost i temperaturu (Foto: Depositphoto/Allexxandar)

"Potrebno je održavati i konstantnu vlagu zemljišta oko 80% do nicanja prvih biljaka, poslije postotak vlažnosti smanjiti, kao i samu temperaturu", navodi Šašić, pojasnivši kako je to neophodno iz razloga da ne bi došlo do naglog izduženja biljke, a takve biljke su tanke i visoke i često dolazi do njihovog propadanja prilikom pikiranja.

Slaganje pikiranih biljaka, bilo da se radi o čašama ili stiropornim saćima s otvorima, vrši se na već pripremljene police. One se mogu izraditi od raznih materijala: drvo, metal ili beton. "Treba voditi računa da prilikom izrade police budu s kraćeg dijela pod nagibom od 0,5 do 1 posto", kaže savjetodavac i dodaje da je prednost ovakvog načina izrade polica u tome što se višak vode može slobodno prirodnim padom ocijediti i tako neće se zadržavati na površini.

Mjesto za odlaganje pomoćnih alata može biti u sklopu rasadnika, a najčešće se nalazi ispod polica. Pod pojmom pomoćnih alata podrazumijevamo sve koji su nam potrebni za sijanje, pikiranje, slaganje, zaštitu i kupljenje rasada. Obavezno prije početka svake sezone obaviti dezinfekciju opreme i alata.

Zagrijavanje rasadnika

Dio za zagrijavanje, može se nalaziti u samom rasadniku ili van, ovisno od sustava koji se koristi. Najčešći način zagrijavanje je korištenje metalnih peći koje se obično nalaze u sredini. To je najjednostavniji i najjeftiniji, ali i najlošiji način jer imamo neravnomjerno raspoređivanje topline, tako da je par metara od izvora topline pretoplo, dok je u ostalim dijelovima rasadnika hladno.

Uzgoj presadnica: Izbjegnite najčešće greške

"Ovdje su i najveće oscilacije u temperaturi što negativno utječe na rast i razvoj biljaka. Modifikacija metalnih peći ogleda se u dodavanju ventilatora, i razvodnih cijevi za topli zrak čime se postiže ravnomjernije raspoređivanje topline po cijeloj površini", ističe ovaj stručnjak, navodeći da je najbolji način centralno grijanje putem toplovodnih cijevi ili toplovodnih kalorifera. Ovim načinom u rasadniku se postiže najravnomjernija temperatura u svim dijelovima.

Svaki rasadnik prije početka proizvodnje sezone treba detaljno očistiti i dezinficirati jer samo tako možemo ostvariti najbolje rezultate. Čist, uredan prostor i dobra agrotehnika je osnova za kvalitetan rasad.


Tagovi

Povrće Naklijavanje sjemena Vlažnost Temperatura rasadnika Zagrijavanje rasadnika Proizvodnja presadnica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.