Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema tla
  • 19.10.2020. 18:00

Kako pripremiti tlo za zimu i malčirati ovisno o vrsti povrća?

U zadnje se vrijeme struka često protivi oranju svake godine, a kada je ono neophodno i postoje li alternative doznali smo od stručnjakinje za povrćarstvo, prof.dr.sc. Nade Parađiković.

Foto: Nada Parađiković 
  • 1.743
  • 170
  • 0

Uobičajeni način pripreme tla za zimu je da se ono na jesen preštiha ili preore. Međutim, struka se u zadnje vrijeme protivi takvom principu, jer ovakva obrada narušava korisne organizme u tlu, ali i gornji, najplodniji dio tla čime se smanjuje njegova plodnost.

Što nam je onda činiti?

Dubina oranja ovisi o korisnim organizmima

Na to pitanje nema jednostavnog odgovora, naglasila nam je stručnjakinja za povrćarstvo prof.dr.sc. Nada Parađiković s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Oranje je i dalje najčešći način obrade tla jer se u kratkom vremenu mogu obraditi velike površine, visok je stupanj prozračivanja, a i moguće su njegove kombinacije, primjerice s unošenjem gnojiva.

Orati treba početkom rane jeseni, ali to ovisi o optimalnoj vlazi zemljišta. Prije njega površine treba očistiti od grubih biljnih ostataka. Također, važno je provjeriti jesu li u zemlji prisutne gujavice i drugi korisni organizmi.

Broj glista pokazuje koliko je tlo zdravo - privucite ih

"To se radi tako da se napravi presjek zemlje, odnosno da se iskopa rupa dubine do 35 cm i pregleda prisutnost navedenih organizama", pojašnjava prof. Parađiković te dodaje da što je površinski sloj bogatiji njima, poruka je vrtlaru da dubina oranja treba biti plića.

Oranje ovisi i o optimalnoj vlazi zemljišta

Prema literaturi, u plodnom vrtnom tlu bi trebalo živjeti oko 200 do 300 kišnih glisti po m2, a one prerade do 1.5 kg zemlje u humus.

Štihati tlo ili ne?

Štihanje ovisi o tipu tla pa bi tako zbijena i teška trebalo prevrtati svake jeseni. To su ona glinena, a njih struka preporučuje u ranu jesen prekopati, štihati štihačom, motikom ili koristiti vile kopačice. Na humusnim i onim rahlim, priprema se obavlja trozubim ručnim kultivatorom kojim se tlo prorahli, a krupne grude se usitne grabljama i poravnaju.

Što i kako sijati i saditi u jesen?

"Pri tome se u njega može ukopati kompost, organsko gnojivo, masa za zelenu gnojidbu koja se pomiješa s njim i popravlja njegova kemijska te fizikalna svojstva u obradivu sloju", savjetuje naša sugovornica.

Kada i kako malčirati vrtno tlo?

Malčiranje tla poboljšava i čuva njegovu strukturu, a ujedno se njime hrane korisne jedinke poput gujavica koje tu masu prerađuju u najbolje vrtno gnojivo. Stoga je ono dobra alternativa ranije spomenutim metodama.

"Jesensko malčiranje je važno jer usporava hlađenje tla i tako produljuje razbolje aktivnosti mikroorganizama u njemu", ističe profesorica.

Pojašnjava da je za malč idealna mješavina pokošene trave, nasjeckanih zelenih otpadaka i lišća bjelogorice (sve osim lišća oraha, hrasta, bukve, jasena, javora, graba, lipe, bijele topole, vrbe, jablana, jarebike, obične lijeske, platane i dr.) te slame.

Malč od usitnjene kore uglavnom se koristi na gredicama u parkovima, ali ga sada sve više koriste i vrtlari amateri na svojim okućnicama. "Usitnjena kora sprječava rast korova, štiti tlo od isušivanja i erozije te ujednačuje temperaturne razlike. Međutim, ne podnose sve biljke malč od kore zato što sadrži tanine“, otkriva naša sugovornica.

Naime, on je u posljednje vrijeme pod povećalom javnosti zbog otkrivenih povišenih vrijednosti teškog metala kadmija. "Sloj mu treba biti tanak, a prilikom kupnje treba obratiti pozornost na izvor kore i robu koja ispunjava zakonske i druge relevantne kriterije", napominje.

Odabir malča ovisi o vrsti povrća

Savjetuje i koji su sve mogući izbori organskog malča ovisno o vrsti povrća. Tako tvrdi da je za kupusnjače dobro dodati organsko gnojivo, kompost i slamu. Lukove treba malčirati slamom, sijenom i piljevinom. Plodovito povrće slamom i pokošenom travom. Tikvenjače slamom, a lisnato povrće piljevinom. Dok će mahunarke dobro rasti pod pokošenom travom, sijenom i strugotinama drveta.

Koprivino gnojivo odlično djeluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

"Kod malčiranja korjenastog povrća treba biti oprezan jer je ono podložno truleži uslijed vlage koju može stvoriti", pojašnjava stručnjakinja te dodaje da je njega dobro malčirati pijeskom, strugotinama, sitnom slamom, ali i sušenom usitnjenom koprivom.

Osim toga, u jesen se preporučuje zajedno s malčem dodati peletirano organsko gnojivo, fermentiran stajski gnoj ili kvalitetan kompost.


Tagovi

Priprema tla Vrtno tlo Nada Parađiković Oranje Štihanje Malčiranje Povrće


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]