Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj na piljevini
  • 19.03.2020. 09:00

Kako proizvesti presadnice krastavca na piljevini?

Proizvodnja presadnica krastavca na piljevini je tehnika koja omogućava brzo klijanje i nicanje biljaka ovog povrća. Prijem ovako uzgojenih biljaka je 100% jer ne dolazi do oštećenja povrća.

Foto: Depositphotos/vallefrias
  • 986
  • 106
  • 0

Postoje različite tehnike proizvodnje presadnica krastavca i svaka od njih ima svoje mane i prednosti. Danas postoje razni namjenski supstrati, tresetne kocke, kokosova vlakna, ali i čitav niz alternativnih metoda uzgoja presadnica. Proizvodnja ovog povrća na piljevini, omogućava njegovo brzo klijanje i nicanje.

Sjetva na piljevini

Prednost ove tehnike je što sjeme brže klija i što mlade biljke krastavca dobivamo nekoliko tjedana ranije u odnosu na klasičnu sjetvu u zemljišnom supstratu.

Šest grešaka zbog kojih je prinos krastavaca loš

Piljevina kao podloga za sjetvu sjemenki krastavca ima niz prednosti. Ona ima prozračnu teksturu u kojoj se korijen usjeva neometano razvija. Prilikom presađivanja, ne dolazi do oštećenja korijena mlade biljčice. Krastavac je na oštećenje korijena veoma osjetljiv.

Klijanje sjemenki je brže zbog povoljnijeg vodno - zračnog režima. Manja je opasnost od napada uzročnika biljnih bolesti i propadanja sjemena i klijanaca.

Priprema piljevine

Za sjetvu sjemena krastavca se koristi kvalitetna piljevina od drveta. Nikako ne koristiti otpadni materijal, piljevinu nastalu od rezanja iverice i sličnih materijala. Koristi se samo prava, od drveta koje nije tretirano pesticidima.

Krupnoća piljevine djeluje na klijanje i rast mladih biljčica. Previše sitna i previše krupna, nisu preporučljive. Presitna piljevina postaje zbijena prilikom zalijevanja, a prekrupna se prebrzo isušuje. Bolje je koristiti onu od listopadnog drveća.

Prije sjetve treba je pripremiti i dezinficirati tako što se prelije kipućom vodom. Na ovaj način će se isprati smolaste tvari koje mogu ometati klijanje sjemenke. Ukoliko je potrebno, prelijevanje se obavlja dva puta kako bi se ove supstance što bolje isprale. Poslije toga, piljevina se ocijedi.

Sjetva sjemena krastavca

Posudu za sjetvu napunimo slojem piljevine koji je debeo četiri centimetra. Ona treba biti vruća, odnosno topla od vode kojom smo je prelijevali i umjereno vlažna.

Na ovako pripremljen supstrat u posude se polaže sjemenka krastavca i prekrije sa slojem piljevine debelim 1,5cm. Posude se prekriju prozirnom folijom i stave na toplo i svijetlo mjesto. Već poslije četiri dana pojavit će se prvi znaci nicanja krastavca i potrebno je ukloniti foliju kako bi biljčica mogla neometano rasti. Klijanje i nicanje rasada uzgojenog na piljevini traje 5 do 10 dana.

Redovno obavljati zalijevanje presadnica vodom sobne temperature. Presađuje se na stalno mjesto kada biljčica krastavca razvije treći pravi list. Prijem prilikom presađivanja je 100% jer ne dolazi do oštećenja korijena.


Tagovi

Uzgoj krastavca Presadnice krastavca Biljke krastavca Piljevina kao supstrat Piljevina od drveta Klijanje sjemenki


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.