Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja češnjaka
  • 26.06.2015. 13:30

Kako se češnjak snašao na slavonskim poljima?

Slavonski češnjak ide uzlaznom putanjom - s povećanjem površina cijena mu pada, ali je i dalje isplativiji od bilo koje ratarske kulture. S Poljoprivrednog instituta poručuju da će za pet godina češnjaka biti dovoljno i za domaće potrebe!

  • 1.775
  • 242
  • 0

Zadovoljstvo i osmijesi na licima Brigite i Josipa zbog ovogodišnjeg uroda češnjaka koji na svome polju na parceli nedaleko Potnjana imaju zasađeno nešto više od hektara bijeloga luka. Još malo pa će krenuti i s vađenjem jer je u pitanju nešto ranija sorta češnjaka s đakovačkog područja. "Češnjak će se izoravati vrlo skoro, nakon čega dolaze radnici i kupe ga. Dalje se vozi doma, suši, čisti", opisuje proces vađenja tog ljekovitog povrća, Brigita Pek.

"Luk je pretrpio toplinski šok, vidi se gdje je požutio, ali prinos je relativno dobar s obzirom da ga je malo dotukao i mraz, i možemo reći da smo zadovoljni", kaže Josip Vidović. U proizvodnju češnjaka krenuli su prije četiri godine, s postupnim povećavanjem površina. Dugoročni im je cilj kako kažu 10 hektara pod tom vrstom. Ukupno obrađuju 25 hektara zemlje, koja je većinom pod duhanom te ratarskim kulturama.

Očekuje se samodostatnost u proizvodnji češnjaka

Proizvođačima češnjaka s Poljoprivrednog instituta savjetuju da svakako provjere od koga i kakav kupuju sadni materijal jer je njegovo porijeklo presudno prilikom prodaje.

Iako uzgoj češnjaka zahtijeva mnogo ruku, nisu požalili. "Kulture poput kukuruza i pšenice potpuno su neisplative. Raditi se mora, pa onda zašto ne isprobati nešto novo, profitabilnije, bez obzira na količinu posla", kažu proizvođači. U češnjaku su vidjeli velik potencijal, iako je on u Slavoniji neuobičajen. "Sadni materijal se s vremenom reproducirao, a mislimo i proširivati proizvodnju, do 70 tona godišnje." Otkako je došlo do povećanja površina pod češnjakom u Hrvatskoj, cijena mu je nešto pala - no i dalje je isplativiji od ratarskih kultura. Za nekoliko godina očekuje se i samodostatnost u toj proizvodnji, što je i bio cilj projekta.

Sada pregovaraju s jednom farmaceutskom kućom koja je zainteresirana za kompletan otkup proizvodnje, no isto tako traže određenu kvalitetu, odnosno antioksidativni status, pa se u tom segmentu mora dosta pridonositi znanjem i iskustvom stručnjaka u uzgoju. Pomogao im je i stručni tim Poljoprivrednog fakulteta pod vodstvom Nade Parađiković.

Cijena sadnog materijala pada

Cijena sadnog materijala češnjaka pala je s 80 na 40 do 50 kuna po kilogramu, a kolika će biti konzumnoga, još će se vidjeti, ovisno o ponudi i potražnji. Problem s nepoznavanjem porijekla sadnog materijala kod nekih proizvođača sada im onemogućuje prodaju proizvoda, pa s Poljoprivrednog instituta upozoravaju na propuste od strane poljoprivrednika.


Tagovi

Cijena češnjaka Urod Prinosi Bijeli luk Profitabilnost Samodostatnost Mraz Toplinski šok Nada Parađiković Povećanje površina Brigita Pek Josip Vidović Tomislav Vinković


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]