Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita rajčice
  • 02.05.2022. 07:30

Kako spriječiti pojavu bijelih mrlja na biljkama rajčice?

Mnoštvo je faktora koji dovode do pojave bijelih mrlja na biljnom tkivu, a to na kraju može dovesti do propadanja usjeva.

Foto: Depositphotos/i-am-helen
  • 3.477
  • 188
  • 0

Biljke rajčice su dosta otporne, ali i na njima se javljaju razni simptomi i promjene koje uzrokuju infekcije, štetnici i abiotski faktori. Često na listovima zapažamo bijele mrlje koje mogu biti veće i manje ili bijela površina može prekrivati cijeli list, biljku. One se šire i prelaze na stablo, cvjetove i plodove.

Uzročnici ove pojave mogu biti razni. Kako bi mogli djelovati neophodno je znati razlog njihovog nastanka.

Zašto se formiraju bijele mrlje?

Promjene se prvo uočavaju na listovima, a uzroci mogu biti različiti. Kako bi spriječili njihovu pojavu, biljke ne smiju biti posađene pregusto, osvjetljenje treba biti odgovarajuće, kao i ishrana hranjivim tvarima, vlažnost supstrata i zraka.

Sunce je najčešći uzrok pojave bijelih mrlja. Mlade biljke rajčice se uzgajaju u zatvorenom prostoru i prije iznošenja i sadnje na otvorenom neophodno ih je postepeno privikavati na vanjske uvjete, posebno na sunčeve zrake.

Oprez s presadnicama na prozorskoj dasci (Foto: Depositphoto/Far700)

One na listovima uzrokuju ožegotine u vidu bijelih mrlja. Ovako oštećene biljke, odnosno listovi, venu, gube turgor i ugibaju. Što su biljke manje, a Sunce jače djeluje to će i štete biti veće. Amaterski uzgajivači koji rasad uzgajaju na prozorskim daskama često mogu vidjeti ove mrlje. Zbog prolaska sunčevih zraka kroz staklo nastaju ožegotine. Jedini način da se spriječi njihova pojava je da se presadnice postepeno privikava, kali, na vanjske uvjete.

Kada krenuti s kaljenjem presadnica i navikavanjem na uvjete otvorenog polja?

Ožegotine mogu nastati i kao posljedica zalijevanja kada se biljka vlaži. Kapi vode prelamaju svjetlost što rezultira oštećenjima.

Ukazuju i na nedostatke mikroelemenata

Problem nedovoljne opskrbe biljnim hranivima, posebno mikroelementima, može biti uzrok. Često bijele mrlje na listovima ukazuju na nedostatak bora ili željeza. Ako se javlja blijedilo vrhova biljaka to nam govori da biljka nema dovoljno dušika.

Različite bolesti izazvane gljivicama, bakterijama i virusima, mogu dovesti do stvaranja svijetlih promjena na tkivu listova i stabala, cvijetu ili plodu. Pepelnica, mozaik, septorioza su samo neke od bolesti koje dovode do posvjetljavanja i formiranja mrlja koje se šire, mogu zahvatiti cijelu biljku i izazvati njeno propadanje.

Više je faktora koji mogu utjecati na promjene na listu (Foto: Depositphotos/Vox19)

Prirodna sredstava

Neophodno je poduzeti sve preventivne mjere i jačanje imuniteta kako bi spriječili pojavu oboljenja. Biljke moraju prije sadnje biti prilagođene vanjskim uvjetima, opskrbljene dovoljnim količinama vode i biljnih hraniva i tretirane raznim preparatima koji će dodatno poboljšati njihov imunitet. Od prirodnih sredstava koriste se otopina mlijeka i sode bikarbone, pripravak od apte (abdovine), koprive ili češnjaka, otopina joda ili pepela.

U 5l vode doda se 18 do 20 kapi joda i time se obavlja preventivno tretiranje. Ovo je jedno od pomoćnih sredstava i s njegovom upotrebom ne treba pretjerivati.

Otopina pepela se priprema tako što se 0,5kg prosijanog drvenog pepela otopi u 5l vode i ostavi dva do četiri dana ovisno od vremenskih uvjeta. Poslije se procijedi i tretiraju biljke. Napravite testno tretiranje, jer su neke sorte osjetljive i trebat ćete dodatno razblažiti otopinu vodom. U suprotnom će se pojaviti opekotine na listovima.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Simptomi na listu Bijeli list Preventivne mjere Prirodna sredstva Rajčica Zaštita rajčice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]