Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje povrća
  • 05.08.2017. 16:30

Kako što duže očuvati povrće nakon berbe?

Pravilnim čuvanjem u optimalnim uvjetima možemo povrće koristiti kroz duži vremenski period u svježem stanju i na taj način očuvat ćemo vitamine, minerale i druge korisne tvari koje povrće sadrži.

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 2.110
  • 151
  • 0

Kako bismo očuvali plodove povrća što duže svježim koristimo razne načine skladištenja. Pravilno čuvanje svježih plodova ima istu važnost kao uzgoj i berba. Da bi što duže očuvali plodove svježim, posebna pažnja se posvjećuje uvjetima čuvanja i vrijednostima temperature, vlage, ventilaciji, osvjetljenu i drugim parametrima. Optimalni uvjeti čuvanja omogućit će da plodovi povrća sačuvaju svježinu, ostanu zdravi i sačuvaju korisne tvari što duže.

Važan je izgled povrća

Plodovi povrća koje ćemo skladištiti trebaju biti svježe ubrani, zdravi, bez znakova bolesti, oštećenja od štetnika, na njima ne smije biti mehaničkih povreda. Plodovi koji su prezreli i oštećeni na bilo koji način se teže čuvaju i brzo propadaju.

Svježe ubrani plodovi su bogati hranjivim tvarima, a stajanjem se ubzava proces razlaganja tih tvari i propadanja plodova.

Obratite pozornost na etilen

Prilikom čuvanja odvojiti povrće od voća. Obratiti pažnu da plodovi nekih voćnih i povrtarskih kultura ispuštaju veće količine etilena, pli koji ubrzava proces sazrijevanja plodova voća i povrća. Etilen dovodi do ubrzanog dozrijevanja, omekšavanja plodova, gubitka klorofila, izmjene okusa. Djelovanje etilena se najčešće primjeti ako se jabuke čuvaju s ostalim voćem i povrćem.

Osim jabuka, velike količine etilena ispuštaju kruške, dinje, breskve, nektarine, rajčica. Zbog sadržaja etilena u vazduhu veliku pažnju treba posvetiti ventilaciji i vrsti voća i povrća koja se zajedno skladište. Zbog utjecaja etilena na zelenoj salati se vrlo brzo pojavljuju smeđe pjege. Na etilen su veoma osjetljivi: zelena salata, blitva, paprike, krastavci, lisnati kelj, patlidžani, grah, mrkva.

Treba znati da su plodovi povrća koji sadrže veće količine vitamina C podložni bržem propadanju i trulenju.

Temperatura i vlažnost

Mjesto na kome se čuvaju plodovi treba biti čisto i dezinficirano, bilo da se radi o hladnjaku ili ostavi, podrumu, skladištu. Plodovi se bolje čuvaju na nižim temperaturama jer one usporavaju isparavanje (gubitak vode), uvenuće plodova i razvoj uzročnika truleži.

Osim jabuka, velike količine etilena ispuštaju kruške, dinje, breskve, nektarine, paradajz.

Zahtjevi pojedinih vrsta povrća prema sadržaju vlage u zraku je različit. Neke vrste zahtjevaju visoku vlažnost, dok druge zahtjevaju nisku vrijednost vlažnosti zraka.

Mrkva

Na sobnoj temperaturi mrkva se mož čuvati samo jedan tjedaan. To je povrtna vrsta koja se može čuvati na različite načine. Najlakši način je čuvanje mrkve u perforinamim vrećicama ili u kutijama sa vlažnim pijeskom. Mrkva se može čuvati potapanjem u otopinu gline. Pojedinačne mrkve se ostave da se osuše poslije potapanja i nakon toga se pakiraju u kutije.

Optimalna temperatura za čuvanje mrkve je 1 ili 2ºC, a optimalna vlažnost se kreće od 80 do 85%. Mrkva se može ostaviti i na gredici gdje je rasla pod uvjetom da nije visoka razina podzemne vode i gdje ne može doći do poplave. Višak vode će dovesti do truljenja i propadanja. Gredica sa mrkvom se prekrije slamom, sijenom ili lišćem kako bi se mrkva zaštitila od veoma niskih temperatura.

Crveni luk

Glavice crvenog luka koji je namjenjen čuvanju trebaju biti zdrave, bez oštećenja, simptoma bolesti. Prilikom vađenja i manipulacije glavice crvenog luka ne bacati, jer dolazi do nagnječenja što će dovesti do propadanja glavica.

Nakon vađenja glavice je potrebno očistiti, ukloniti višak korijena (ne uklanjati korijen u potpunosti), ostaviti 2 do 3cm stabljike. Glavice osušiti i čuvati u gajbicama, mrežastim ili papirnatim vrećama. Ukoliko želimo crveni luk možemo čuvati tijekom zime u ispletenim vijencima. Niske temperature i visoka vlažnost dovode do omekšavanja glavica crvenog luka. Luk treba čuvati na suhom, prohladnom i tamnom mjestu. Svjetlost će vremenom dovesti do gubitka karakterističnog okusa i luk će postati gorak.

Češnjak

Glavice češnjaka trebaju biti zdrave, osušene. Češnjak se može čuvati u ispletenim vijencima ili se nakon čišćenja čuva u mrežastim vrećicama, gajbicama. Temperatura u skladištu ne smije pasti ispod -3ºC zbog opasnosti od izmrzavanja.

Kupus

Za čuvanje odabrati zdrave i čvrste glavice kupusa. Kupus se može dugo čuvati na niskim temperaturama, ali ga treba zaštititi od izmrzavanja. Već tjedan dana nakon berbe glavice kupusa gube vlagu. U hladnjaku, zamotan u foliju, kupus se može očuvati i do 2 tjdan. Na isti način se čuva i glavati kelj.

Na etilen su veoma osjetljivi: zelena salata, blitva, paprike, krastavci, lisnati kelj, patlidžani, grah, mrkva.

Paprike

Paprike se kraće vrijeme mogu čuvati u svježem stanju i to u hladnjaku ili hladnijoj prostoriji. Duže se čuvaju plodovi koji imaju peteljku nego oni bez peteljke.

Lisnato povrće

Povrće poput zelene salate, blitve, lisnatog kelja, raštike, špinata najbolje je nakon čišćenja i pranja dobro prosušiti od viška vode na listovima. Ovakvo povrće se može dugo čuvati u posudama sa vakumom ili vakum vrećicama.

Rajčica

Rajčica se ne treba čuvati u hladnjaku već na sobnoj temperaturi. Ne treba brati prezrele plodove ako želimo rajčica čuvati. Samo prezreli i mekani plodovi mogu kratko da se čuvaju u hladnjaku.

Tikve i bundeve

Tikve i bundeve se beru kada su zrele. Plod na sebi treba imati dršku. Ukoliko plod nema dršku mjesto gdje je bila drška postaje ulazna vrata za patogene što dovodi do brzog propadanja ploda.

Foto: Pixabay/congerdesign


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]