Kako bi ubrzali klijanje i nicanje semena povrća, cveća, začinskog i lekovitog bilja i drugih biljnih vrsta, možemo ga potopiti u različite rastvore. Oni će na površini semenki formirati film materija koje im pomažu da se aktiviraju.
Time se povećava energija klijanja, poboljšava snabdevanje hranivima i metabolizam mladih biljaka. Najviše se primenjuje na semenu manjih dimenzija, kao što je: kupus, šargarepa, peršun, paradajz, luk i druge vrste. Može da se odradi posle dezinfekcije ili se koriste sredstva koja istovremeno obavljaju dezinfekciju i formiraju hranjivi i zaštitni sloj.
Prirodni aktivirajući rastvori
Mnogo je prirodnih sredstava koje možemo iskoristiti.
- Med je lako dostupan. Potrebna je jedna kašičica meda koja se razmuti u jednoj čaši mlake vode. U ovoj tečnosti semenke se potope najmanje 12 do najviše 24 sata.
- Jeftino sredstvo se dobija od krompira. Može da se pripremi na dva načina. Prvi je da se nekoliko krtola, koje smo isekli na manje komade, zamrzne u zamrzivaču, a kada ih odmrznemo iscedimo sok. Drugi način je da se krompir narenda na sitno, stavi u gazu i iscedimo sok. Seme se u njemu drži od šest do osam sati, a tvrđa semena i do 12 h.
- Od aloje vere se uzme nekoliko listova koje ostavimo na tamno i hladno mesto sledeće dve sedmice. Iz njih se rukom istisne sok, u staklenu posudu, i razblaži se vodom u odnosu 1:1. Seme se potopi na 24 h. Osim što će formirati hranjivi film na površini, sok pruža antibakterijsku zaštitu.
- Pepeo od drveta deluje kao dezinfikciono sredstvo, ali je i odličan biostimulans. U litar vode stave se dve kašike pepela, dobro izmeša i ostavi 48 h uz povremeno mešanje. Posle se procedi, a seme se potapa na tri do šest sati.
- Rastvor na bazi osušenih gljiva se osim za aktiviranje semena koristi i za prihranu paradajza, krastavca, bobičastog voća i drugih uzgajanih vrsta. Ima čitav niz pozitivnih osobina, a priprema je jednostavna. Potrebno je 100 gr gljiva preliti sa litrom vrele vode i ostavi se sledeća 24 sata. Zatim se ohlađen rastvor procedi i u njega se na šest sati potapaju semenke.