Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj artičoke
  • 06.05.2020. 18:00

Kako uzgojiti artičoku u posudi?

Artičoka se uzgaja radi jestivih cvjetnih pupoljaka koji su bogati esencijalnim materijama. Ukoliko imate ograničen prostor, možete je uspješno uzgojiti i u posudi.

Foto: Depositphotos/SvetlanaSF
  • 287
  • 20
  • 0

U toplim klimama artičoka (Cynara scolymus) se uzgaja kao trajnica, a u hladnim kao jednogodišnja biljka. Pripadaju porodici glavočika, uzgajaju se radi cvjetova koji se beru prije cvjetanja, a bogati su esencijalnim materijama poput vitamina C, magnezija, kalija te vlaknima, a ako nemate vrt ili okućnicu, uspješno je možete uzgojiti i u posudi.

Važan je pravilan odabir posude i vremena sadnje

Potrebna vam je posuda i širine i dubine od 40 do 50 cm jer se korijen biljke koja u sezoni da od 26 do 44 ploda dosta širi i stoga treba puno prostora. Mogu doseći visinu od 90 do 150 cm, a ako ih uzgajate više istovremeno, sadite ih na udaljenost od najmanje 90 cm. Ako ih odlučite imati kao trajnice, odaberite puno veće posude.

U toplijim klimatima one se mogu saditi u proljeće ili jesen, a u kontinentalnom dijelu je najbolja njihova sadnja u proljeće. Za rani uzgoj posadite ih osam sedmica prije zadnjeg predviđenog mraza i to u zatvoreni prostor pa kasnije iznesite van.

Savjeti za uzgoj artičoke - povrća bogova

Mogu se uzgajati iz sjemena, ali tako uzgojene obično cvjetaju tek druge godine. Razmnožavaju se i iz izdanaka koji rastu oko matične biljke i tada daju cvijet iste godine. Takođe, možete kupiti i presadnice u vrtnim centrima ili putem interneta.

Vlagu u tlu zadržite pomoću malča

Prije sadnje sjeme se potopi u mlakoj vodi preko noći, a sutradan se sije na dubinu od oko 0,6 cm. U povoljnim uslovima ono klija za oko dvije nedjelje. Važno je tlo održavati vlažnim, a kada presadnice imaju dva para lista i budu visoke oko 8 cm presadite ih u veće posude.

Artičoke dobro podnose i hlad, ali to utiče na cvjetne pupoljke. Dobro uspijevaju na suncu, ali u vrućim krajevima dobro ih je držati tokom popodneva na prostoru zaštićenom od sunca. Za sadnju se koristi plodno, pjeskovito do ilovasto i dobro drenirano tlo s pH od 6 do 7. Supstrat je dobro pomiješati s kompostom ili univerzalnim granuliranim đubrivom.

Važno je biljku redovno zalijevati jer joj treba puno vlage za stvaranje cvjetnih pupova. Na supstrat nanesite sloj malča kako bi zadržao vlažnost zemljišta i grijao zemljište što rezultira bržim cvjetanjem.

Savršen temperaturni raspon za uzgoj ovih biljaka je od 10 do 25°C, a prekomjerna vrućina rezultira njihovim preuranjenim cvjetanjem.

Prihranjujte artičoku jednom mjesečno

Biljku prihranjujte tekućim đubrivom jednom mjesečno u fazi rasta i kod pojave prvih pupova. Prije prihrane ih zalijte i izbjegavajte polijevanje lišća tekućim hranivom jer bi moglo doći do ožegotina. Osigurajte im dovoljno zraka kako ih ne bi napadale štetočine i patogeni.

Ima široku primjenu 

Plodovi se beru kada budu veličine jabuke, a izuzetno su bogati vlaknima, proteinima, vitaminima C, B6 i K, tiaminom, riboflavinom, magnezijem, kalijem i cinkom. Prije konzumacije artičoke njena se cvjetna loža treba očistiti od ljuskastih listova, a pripremati se može na razne načine. 

Takođe, koriste se za pripremu raznih alkoholnih i bezalkoholnih napitaka, lijekova i farmaceutskih proizvoda, dodataka za prehranu, zaslađivača i slično. Sjeme artičoke sadrži do 45% ulja pa se od nje pravi i ulje, ali i kreme za kožu te bojila za tkanine.


Tagovi

Uzgoj artičoke Uzgoj artičoke u posudi Cynara scolymus Sjetva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]