Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupusnjača
  • 18.04.2022. 07:30

Kako zaštititi kupusnjače prirodnim sredstvima?

Kupus je puno ukusniji kada se primjenjuju prirodna gnojiva i sredstva za zaštitu od kukaca

Foto: Depositphotos/chaos_08.bk.ru
  • 15.387
  • 866
  • 0

Kupusnjače, a posebno kupus, se uzgajaju u mnogim vrtovima i na velikim površinama. To su vrste koje za svoj rast i razvoj traže dosta hraniva i vode, a napadaju ih brojni štetnici.

Velika je razlika u okusu kupusa koji nije tretiran kemijskim sredstvima i onog koji je.

Pepeo i kvasac kao prihrana i gnojivo

Njemu će vrlo odgovarati primjena pepela za prihranu. Prilikom sadnje se može dodati jedna šaka u svaku sadnu rupu i izmiješa sa zemljom. Pepeo ne smije doći u direktan kontakt s korijenom. Ako ćemo ga posuti po površini, bit će dovoljno jedna do dvije šalice po 1m². Količina ovisi od kvalitete i kiselosti zemljišta. Pepeo je alkalan i primjenjuje se manja količina što je kiselost manja. Može se koristiti i za posipanje, kao i soda bikarbona, kako bi zaštitili biljke od napada buhača i drugih štetnika.

Pepeo je odličan za vrt - kako ga pravilno koristiti?

Gnojivo od kvasca se priprema tako što 12g suhog kvasca i 100g šećera stavimo u posudu zapremine 3l, prelijemo toplom vodom i promiješamo. Smjesa se ostavi da fermentira tjedan dana. Poslije završenog procesa na 250ml fermetiranog kvasca dodaje se 10l vode i koristi za zalijevanje zemlje gdje je posađen kupus.

Prirodni insekticidi

Insekticid od maslačka

Za pripremu ovog insekticida bit će vam potrebno 500g svježih listova i korijena maslačka koje je potrebno samljeti u strojeva za meso ili usitniti. Samljevenu mješavinu prelijemo sa 10l vode i dobro izmiješamo. Procijeđenoj tekućini se dodaje jedna žlica tekućeg eko sapuna i spremno je za primjenu. Koristi se za razne bube i muhe koje napadaju kupus.

Kupus napadaju brojni štetnici (Foto: Depositphotos/maxsol7)

Insekticid od češnjaka i rajčice

Za primjenu efikasnog insekticida trebat će nam jedna šalica češnjaka i jedna šalica zaperaka rajčice koje sameljemo i prelijemo sa 10l vode. Sve dobro promiješamo, procijedimo i dodamo jednu žlicu tekućeg eko sapuna prije primjene. Koristi se protiv gusjenica i drugih štetnih insekata.

Od rajčice i češnjaka možemo pripremati i zasebna sredstva, a češnjak se može saditi pored kupusa kao zaštita od buhača samo će glavice biti sitnije.

Susjedi u vrtu: Idealno je saditi biljke s plitkim korijenjem pored onih s dubokim

Insekticid od krumpira

U 10l vode potopi se 4kg vrhova biljke krumpira i kuha 15 minuta. Kada se ohladi i procijedi, potrebno je razrijediti s vodom u odnosu 1:1.

Insekticid od kamilice

U 10l vode se potopi 1kg listova i cvjetova i ostavi sljedećih 12h. Dobivena otopina se procijedi, razrijedi s vodom u omjeru 1:3. Na svakih 10l sredstva potrebno je dodati 40g sitno naribanog sapuna, dobro promiješati da se otopi i spremno je za upotrebu. Upotrebljava se protiv lisnih ušiju i gusjenica.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Kupusnjače Eko sredstva Zaštita kupusa Prirodni insekticidi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]