Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 20.04.2022. 10:30

Kako zaštititi povrće od najznačajnijih bolesti i štetnika?

Tijekom vegetacije povrće je podložno napadu mnogih uzročnika bolesti i štetnika. Kako i kojim sredstvima provesti tretmane zaštite?

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 2.469
  • 122
  • 1

Porastom dnevnih temperatura i zagrijavanjem površinskog sloja tla započinje sezona uzgoja povrća u zatvorenim negrijanim prostorima i na otvorenom polju. Naime, nakon obavljenih pripremnih radova u vidu usitnjavanja tla i izrade gredica, kreće sadnja plodovitog povrća u zatvorenim prostorima te sadnja krumpira i lisnatog povrća na otvorenom.

Nakon sadnje u polje bitno je biljci pružiti najbolje uvjete za rast i razvoj. Prije svega, važno je obratiti pažnju na kretanje dnevnih i noćnih temperatura te po potrebi osigurati svoj nasad pokrivanjem agrotekstilom ili agrilom. Kako bi osigurali maksimalan i siguran prinos, važna je sadnja zdravog i kvalitetnog sadnog materijala. Dakle, proizvodnja povrća započinje odabirom kvalitetnog i certificiranog sjemena.

Nadalje, tijekom proizvodnje presadnica treba obratiti pažnju na uvjete proizvodnje i osigurati odgovarajuću temperaturu, vlagu te zaštitu od uzročnika biljnih bolesti i štetnika te ojačati biljku kako bi što lakše podnijela stres prilikom presađivanja.

Zaštita od polijeganja presadnica

Za zaštitu biljke od uzročnika polijeganja presada preporuka je tijekom rasta primijeniti Polyram DF u dozi 0,2 g/m² u 40 – 60 ml vode te za razvoj korijena dodati preparat Rhyzo. To je nehormonski biostimulator korijena koji u svom sastavu sadrži vodotopivi fosfor i aminokiseline koje induciraju rast i razvoj korijena u dozi od 1 – 1,5 g/l vode, a dozvoljen je za primjenu u ekološkoj poljoprivredi.

Po potrebi zaštitite biljke agrotekstilom (Foto: Depositphotos/ilixe48)

Nakon presađivanja, također se preporučuje njegova primjena kako bi se potaknuo razvoj korijena i da se biljka lakše i brže prilagodi na novonastale uvjete. Doza primjene je 1 kg/ha kroz sustav za navodnjavanje.

Suzbijete najznačajnije bolesti i štetnike

Tijekom vegetacije biljka je podložna napadu mnogih uzročnika bolesti i štetnika, a najznačajniji od njih su uzročnici biljnih bolesti kao što su: plamenjača (Phytophtora, Pseudoperonospora), pepelnica (Erysiphe, Leveillula), plijesan i trulež (Botrytis, Sclerotinia). Od štetnika su to lisne uši (Aphidae), kalifornijski trips (Frankliniella occidentalis), krumpirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata Say.).

Stalnim monitoringom razvoja biljke i vremenskih uvjeta moguće je provesti pravovremenu zaštitu i osigurati razvoj zdrave biljke.

Od noviteta u Chromos Agro paleti je preparat Armetil 25, aktivne tvari metalaksil, namijenjen za suzbijanje uzročnika plamenjače u povrću u dozi od 0,8 kg/ha. Također je moguća primjena u kombinaciji s našim poznatim kontaktnim fungicidom Polyram DF.

U slučaju primjene kombinacije fungicida, primjenjuju se u količini Armetil 25 - 0,4 kg/ha + Polyram DF 1,2-2 kg/ha. Naime, preparat Armetil 25 je pravi sistemik te pruža potpunu zaštitu od uzročnika plamenjače. Dostupan je u pakiranju od 100 g.

Od ove godine u našoj paleti dostupan je i insekticid Alverde u pakiranju od 50 ml. Koristi se za uspješno suzbijanje krumpirove zlatice ako se primjeni u fazi kada je 20 posto ličinki prve generacije izašlo iz jaja u dozi od 0,2 – 0,25 l/ha. Osim navedenog, koristi se za suzbijanje kupusovog moljca, sovica, kukuruznog moljca i južnoameričkog moljca rajčice  u dozi od 1 l/ha.

Stres ublažite biostimulatorima

Poznato je da svaka primjena sredstva za zaštitu bilja uzrokuje svojevrstan stres za biljku koja je i tijekom vegetacije izložena nizu nepovoljnih uvjeta abiotičke prirode u vidu tuče, mraza, jake insolacije i biotičkih od strane čovjeka, uzročnika biljnih bolesti i štetnika.

Biljke treba zaštititi i od stresa (Foto: Depositphotos/dimitrova)

Kako bi biljci osigurali kvalitetnu vegetaciju, a samim tim i siguran prinos nekoliko puta tijekom vegetacije primjenjuje se sredstvo Bombardier. Riječ je o biostimulatoru biljnog podrijetla s potpunim i raznovrsnim sadržajem slobodnih aminokiselina nastalih procesom bakterijske fermentacije.

Osim što njegovom primjenom pozitivno utječemo na biljku, ostvarujemo i pozitivan efekt na tlo u vidu aktivacije korisnih mikroorganizama i bolje dostupnosti hraniva iz tla.

Moguća je njegova primjena folijarno zajedno sa sredstvima za zaštitu bilja, izuzev preparata na bazi bakra i sumpora, u dozi od 2 – 3 l/ha (2- 3 ml/l vode) te primjena sustavom za navodnjavanje u dozi od 5 l/ha.

Za kraj zapamtite, samo jaka i zdrava biljka predstavlja dobar temelj uspješne proizvodnje.


Tagovi

Zaštita povrća Štetnici Bolesti Biostimulator Fungicidi Insekticidi


Autor

Dražen Šimić

Više [+]

magistar znanosti i Chromos Agro savjetnik za područje Slavonije, Osijek


Partner