Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolci za povrće
  • 21.03.2020. 07:30

Kakve kolce koristiti za uzgoj povrća?

Potpornje možete kupiti, a na tržištu postoje metalni, plastični ili drveni. No, možete ih i sami izraditi.

Foto: Depositphotos/Pixinooo
  • 4.785
  • 93
  • 1

Pojedine sorte rajčice dosežu visinu i do dva metra, a o visokom grahu ili mahunama da i ne govorimo. Dobro je privezati i visoke sorte graška, a i krastavci se neće buniti ako ih uzgajate vertikalno.

Potpornji, ili kako ih ja rado zovem - kolci, imaju višestruku ulogu. Visoko povrće i drugo bilje osjetljivo je na jaku kišu i vjetrove koji ih mogu polomiti. Ako su povezani za dobro učvršćen potporanj, štete će biti minimalne. 

Metarske mahune dobro rode i kada je suša

Primjerice, rajčica pri jakom ljetnom nevremenu može polegnuti uz zemlju, plodovi će najčešće biti blatni, a ako i poželite ispraviti stabljiku, moguće je da će se pod teretom plodova polomiti. Zato je najbolje u startu je vezati uz potporanj. S druge strane, kiša će grašak ili krastavce "ubiti" u zemlju te ćete imati blatne plodove sklone gljivičnim oboljenima. 

Sada je idealno vrijeme za pripremu potpornja.

Kupiti ili izraditi sam? 

Potpornje možete kupiti, a na tržištu postoje metalni, plastični ili drveni. Pilane, primjerice, prodaju hrastove kolce koji su već zašiljeni po cijeni od 4 kune po komadu. Plastični kolci se mogu naći po cijeni od 5 do 9 kuna, a proizvođači ističu kako se oni ujedno mogu napuniti vodom te na taj način možete biljku opskrbiti vodom. 

No, možete ih izraditi i sami. Za tu svrhu možete koristiti grane ostale od orezivanja stabala, no morate znati da nije svako drvo izdržljivo. U ovu se svrhu koristi jelovo drvo ili bagremove grane koje su savitljive.

Priprema kolaca od bagrema 

Bagrem se može naći gotovo svugdje. Preporuka je da kolje bude debljine do 5 cm i visine do 1,80 cm kada je riječ o rajčici jer kolac treba biti dovoljno čvrst da izdrži težinu tog plodovitog povrća. Tanje bagremove grane možete koristiti za vezanje graha, graška, krastavca. 

Za visoki grah kolac može biti i nešto tanji, ali viši, a od kojih ćete napraviti konstrukciju poput šatorske. 

Idealno je kolce pripremiti tijekom zime dok je drvo još suho i vegetacija nije krenula. 

Visoki grah tetovac treba snažan potporanj

U slučaju da nemate bagremovo ili jelovo drvo, poslužit će i bambusovi štapovi, no oni nisu toliko čvrsti niti dugotrajni.

Kolac prvo na debljem dijelu zašiljite sjekirom kako bi lakše išao u zemlju. Zabijte ga do 30 centimetara u dubinu. To je najbolje napraviti dok je zemlja mokra i biljka još mala kako bi ju mogli postepeno vezati, kako bude rasla. 

Vezati možete kupovnom špagom ili rafijom, a vezice možete napraviti sami, od stare odjeće. Izrežite trake širine 5 cm i dužine 1 m. 

Nakon sezone, kolce izvadite iz zemlje, s njega otresite zemlju, dezinficirajte i spremite na suho mjesto.

Kako dezinficirati kolce za rajčicu

Ovako pripremljene potpornje možete koristiti i više povrćarskih sezona. 

Kada je riječ o uzgoju krastavaca i visokih sorti graška, kolce postavite na kraj reda te između njih prostrite mrežu ili špagu po kojoj će se biljka penjati. 


Tagovi

Kolci za rajčicu Kolci Materijal Hrastovo drvo Vezanje povrća Kolci za povrće


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.