Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 29.09.2018. 08:00

Kiseljenje repe po starinskom receptu

Kisela repa je odlična tokom zimskih mjeseci, a koristi se poput kupusa ribanca. Odlikuje se malim sadržajem kalorija i pozitivnim djelovanjem na ljudski organizam.

Foto: Pixabay/Chefkeem
  • 5.855
  • 277
  • 0

Jesen je vrijeme kada pripremamo zimnicu i u moru teglica punih ajvara, kiselih paprika, kiselih krastavaca kod ljubitelja zdrave, domaće kuhinje možemo pronaći i teglice ispunjene kiselom repom. Ova povrtnica je nepravedno zapostavljena, a zbog svog pozitivnog djelovanja na zdravlje i različitih mogućnosti pripreme polako se vraća u naše bašte i kuhinje. Koristi se za pripremu tradicionalnih, ali i savremenih jela. Repu možemo koristiti sirovu, u raznim salatama, kuhanu, dinstanu, pečenu, ali i napraviti odličnu zimnicu.

Nema zimnice bez kisele repe

Repa Brasicca rapa pripada korjenastom povrću, a vodi porijeklo iz Evrope. Odlikuje se niskim sadržajem kalorija, jer u 100g repe ima samo 28kcal. Bogata je brojnim makro i mikro mineralima, vitaminima. Redovna ishrana repom poboljšava imunitet cijelog organizma, umanjuje upalne procese, usporava procese starenja organizma, pozitivno djeluje kod kardio - vaskularnih oboljenja, smanjuje pojavu gojaznosti i poboljšava peristaltiku crijeva.

Tokom jeseni i zime najčešće je čuvamo u svježem stanju ili kiselimo.

Svježa repa može se u dobrim skladištima čuvati od oktobra pa sve do marta.Zbog toga je repa izvor vitamina i minerala tokom zimskih mjeseci. Od nje se mogu pripremiti veoma ukusne svježe salate, ali i druga jela.

Pored kiselog kupusa repa je bila glavna hrana tokom zimskog perioda, ali smo je neopravdano potisnuli. Kisela repa se može koristiti poput kupusa ribanca, od pripreme salata do pripreme variva, bogat je izvor probiotika za ljude koji imaju alergiju na laktozu ili zbog drugih razloga ne smiju konzumirati mliječne proizvode.

Starinski recept za pripremu kisele repe

Recept za pripremu kisele repe je veoma jednostavan, a ne samo da će postupkom fermentacije repa da sačuva svoje korisne materije već će se njena nutritivna vrijednost obogatiti. Repu je nakon vađenja iz zemlje ili kupovine potrebno očistiti, dobro oprati, oguliti i ukloniti sve nečistoće. Zatim repu naribamo na krupno.

Dalji postupak je identičan pripremi kupusa ribanca. Naribanu repu slažemo u pripremljenu posudu, staklenu ili plastičnu što zavisi od količine. Svaki sloj naribane repe posoliti i dobro pritisnuti da repa pusti vlastiti sok. Količina soli koju dodajemo treba da je oko 2%. Nastaviti sa redanjem slojeva dok ne utrošimo repu. Kada repa pusti svoj sok dobro je pritisnuti tanjirom, plastičnim kapkom ili folijom da repa ne može isplivati, ali da može da se oslobađa ugljendioksid. Posudu dobro zatvoriti. Cjelokupan proces fermentacije traje dvije do tri sedmice u zavisnosti od temperaturnih uslova.

Obratite pažnju na temperaturu prostorije. Ukoliko je temperatura niža i proces fermentacije će duže trajati. Optimalna temperatura za proces fermentacije je 18°C i tada se proces fermentacije završi za dvije sedmice. Nakon što se repa ukiselila posudu možemo čuvati na nižoj temperaturi, ali ne nižoj od 10°C.

Fotografija: pixabay.com-chefkeem


Tagovi

Kisela repa Recept Fermentacija Repa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.