Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička dinja
  • 20.09.2021. 09:00
  • Zlatiborski okrug, Milićevo selo, Arilje

Kivano: Ne traži mnogo pažnje, daje dosta roda, a tržište?

Porodica Vlada Krstonića zasadila je nekoliko semena kivano - afričke dinje, a kada je došlo vreme sazrevanja i sami su se zapanjili koliko je rodio.

Foto: Depositphotos/weha
  • 2.038
  • 174
  • 1

Domaćinstvo vrednog poljoprivrednog proizvođača Vlada Krstonića iz Milićevog sela kod Arilja ove godine je bogatije za još jednu vrstu biljke. Pored jagoda, koje je ove godine imao 8.000 sadnica, a za sledeću sezonu sprema još 10.000 sadnica, zatim malina vilamet na otvorenom i heretidž u plastenicima (koje trenutno bere), kupine, paprike, paradajza i krastavca, u plasteniku i na otvorenom Krstonićima na rod stiže i kivano poznat kao afrička dinja ili rogata dinja zbog izbočina koje ima rodu.

Zadovoljstvo je njihovo veliko, jer to je bio neki vid ogledne sadnje. U oktobru prošle godine njegov sin je od drugara dobio jedan plod.

"Od tog ploda ostavili smo sve semenke koje su bile. Kada sam u februaru ove godine spremali rasad sa zasadimo paradajza i paprike za nas i prodaju, sin i snaja su seme kivana zasejali u jedna kontejner sa oko 60 otvora. Iz svakog semena je nikla biljka. Pošto nemamo puno prostora u plasteniku da zasadimo više ovog voća zbog ostalog povrća, zasadili smo samo samo šest biljaka, a ostatak smo posadili na otvorenom u zemlju bez folije i bilo čega drugog", kaže Krstonić.  

I pored suše lišće je još uvek zeleno

Na veliko iznenađenje i zadovoljstvo u plasteniku je kivano dao dosta roda. Kaže, i sami su iznenađeni. U plasteniku tih šest kivana dosta su poneli, još ih nisu sve izbrojali, a ni sve obrali.

"Obrali smo samo šest komada koji su sazreli, a ostalo je sigurno još oko četrdesetak. One što smo zasadili vani još nismo dirali, niti znamo koliko ima plodova. Zanimljivo je da je lišće još zeleno i pored ove suše, bez kiše i vode. Ta biljka napolju nije ništa trpela, zeleni se kao da se svaki dan zaliva."

Krstonić radovoljan rodom, plodove još uvek nije brojao (foto: Z. Gligorijević)

Konačno sazrevanje roda očekuje za dvadesetak dana. Vlade računa da će svaka zasađena afrička dinja dati preko 10 plodova. Za one što su klasi kaže da su teški od 400 do 500 grama, a ima i manjih.  

"Kada dobiju onu narandžastu boju poput pomorandže, onda se može reći da je zreo. Može da se jede i kada je zelen i žut, ali najlepšu slast ima kada je potpuno zreo. Unutra deluje kao kivi, a ima ukus sličan dinji, banani i krastavcu. To je veoma zdrava i hranljiva biljka, ima u sebi dosta C vitamina, gvožđa, kalijuma i drugih vitamina, dosta korisnih kiselina, karotina i svega što koristi ljudskom organizmu", kaže naš sagovovornik.    

Nakon rasađivanja ne traži puno nege

Još nije siguran za tržište, ali prema reakciji na društvenim mrežama, kaže da je kivano tražen i da mu je cena 1.500 dinara po kilogramu. Viđao ga je i u velikim trgovinskim centrima u Arilju u izlogu.

"Ako bude tako kako su mi prijatelji rekli, onda možemo razmišljati da krajem godine ceo plastenik zasadimo."

Kad je zreo, dobije narandžastu boju

Dakle, kako je Krstonić opisao, seme kivana se stavlja u male kontejnere i za dve do tri nedelje će proklijati. Sadi se kada je u fazi lista na temperaturi iznad 12 stepeni.

"To je biljka koja nakon rasađivanja ne traži mnogo pažnje. Kao što vidim može i napolju i u plasteniku da se gaji. Kakva je suša bila, a nisam zalivao, dakle može da izdrži dugo i bez vode. Daje dosta plodova, cena je dobra. Samo, eto, još da se nađe tržište", zaključio je Krstonić.

Inače, 30 semenki ove afričke dinje košta 150 dinara, a sadnica oko pet evra.


Tagovi

Vlade Krstonić Kivano Afrička dinja Rasad Tržište Prodaja kivana


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.