Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nematode
  • 15.12.2018. 08:30

Klimatski ekstremne godine pogoduju razvoju nematoda - kako ih suzbiti?

Njihovu brojnost uslovljavaju mnogi faktori, od načina života, brzine i sposobnosti razmnožavanja, biljnog pokrova i količne dostupne hrane do načina obrade zemljišta, njegove temperature i vlage.

Foto: Flickr/AgriLife Today
  • 181
  • 7
  • 0

Zemljiše štetočine, posebno kada se pojave u velikim populacijama, u kratkom vremenu mogu prouzročiti ogromne štete u povrtarskoj proizvodnji, pa čak i u celosti uništiti zasad, istakla je prof.dr. sc. Mirjana Brmež. Žičari, grčice , rovci, gusenice sovice, neki su od najčešćih šteočina, ali su tu i - nematode.

"Nematode su sitni, prostim okom nevidljivi organizmi crvolikog oblika, manji od milimetra, koji imaju važnu ulogu pri razgradnji humusa. Većina ih je dakle, korisna u poljoprivrednoj proizvodnji, ali manji deo njih čini značajne štete u proizvodnji povrća. Prehranjuju se sadržajem iz ćelija koje probuše usnim bodljama, a njihovu brojnost uslovljavaju mnogi faktori, od načina života, brzine i sposobnosti razmnožavanja, biljnog pokrova i količne dostupne hrane do načina obrade zemljišta, njegove temperature i vlage", naglasila je Brmež i upozorila da klimatski ekstremne godine, koje su u poslednje vreme sve učestalije, pogoduju razvoju nematoda.

Kako suzbiti štetne nematode?

Krompirove nematode najčešće se prenose sadnjom kontaminiranog semenskog krumpira. Stabljikine nematode posebno velike štete uzrokuju na luku, ali i na paradajzu, pasulju i jagodama. Nematode smeđe pegavosti korena, cistoidne nematode i nematode korenovih kvržica izazivaju ogromne gubitke u poljoprivrednoj proizvodnji.

Za suzbijanje nematoda bi trebalo primenjivati plodored, uništavati biljne ostatke, suzbijati korov, koristiti zdravi sadni materijal i primenjivati - nematocide.

"Efikasna je kombinacija plodoreda sa drugim merama, jer plodored, kao jedina mera protiv nematoda, neće biti dovoljno uspešna. Ključno je za suzbijanje nematoda da stručnjaci pregledaju zemljište, kako bi se ustanovila njihova brojnost i vitalnost", naglasila je Brmež.


Tagovi

Povrće Nematode Štetočine Mirjana Brmež


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Spoljni saradnik Agrokluba iz Varaždina.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]