Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvica
  • 21.04.2019. 11:00

Koje su prednosti proizvodnje tikvica u zaštićenom prostoru

Tikvica se najviše uzgaja na otvorenom polju, ali takođe i kao rani usev, preko rasada na otvorenom polju ili u zaštićenom prostoru. Za ranu proizvodnju potrebno je proizvesti rasad u toplim lejama ili plastenicima. Setva za rasad obavlja se početkom marta 

Foto: Depositphoto/fullempty
  • 2.410
  • 27
  • 0

Proizvodnja tikvica u zaštićenom prostoru omogućava njihovo brže napredovanje zato što su im obezbeđeni stabilni uslovi i više temperature, koje su njima neophodne za njihov rast i razvoj. Plodovi sazrevaju dosta ranije, u odnosu na one koji se uzgajaju na otvorenom, što omogućava i bolju cenu. Velika prednost je i to što je u plastenicima uglavnom rešeno pitanje navodnjavanja jer tikvicama treba dosta vode u toku vegetacionog perioda.                       

Ovo je najintezivniji oblik povrtarske proizvodnje i ima visok biološki i ekonomski značaj. To praktično znači da ovaj vid proizvodnje osigurava kontinuitet u snabdevanju tržišta svežim tikvicama (i svim drugim vrstama povrća) u jesenjim, zimskim i prolećnim mesecima, takođe, značaj se ogleda u tome što se ovako proizvedeno povrće koristi za proizvodnju rasada, za zaštićeni prostor i za otvoreno polje.  Kako navode u prekograničnom projektu - "Novi načini uzgoja povrća na okućnicama u cilju stvaranja dodatnog prihoda i samozapošljavanja u prekograničnoj ruralnoj oblasti" - prilikom planiranja vremena proizvodnje u zaštićenom prostoru mora se voditi raĉuna o zahtevima biljaka za toplotom, vodom, osvetljenjem, ishrani i pravilnoj smeni useva u plodoredu.

Tikvica voli toplotu

Za ranu proizvodnju, tikvice se proizvode u zaštićenom prostoru, gde se gaje kao drugi usev i to posle salate i mladog luka. Uslovi uspevanja za tikvicu su sledeći - što se temperature tiče, ova povrtarska vrsta je toploljubiva, a što određuje vreme setve. Ovom usevu za klijanje i nicanje potrebna je temperatura iznad 12°C. Optimalna temperatura za rast i razvoj je u granicama između 25 i 30°C. Pad temperature ispod 5°C, kao i izrazito kolebanje temperature, utiču nepovoljno na njihov razvoj i sazrevanje plodova. Slabi mrazevi u proleće mogu potpuno da unište mlade biljke.                                 

Variranja temperatura u plasteniku, utiče na opadanje cvetova i zametnutih plodova pa je neophodno voditi raĉuna o vremenu setve u datim klimatskim uslovima. 

Strukturna zemljišta - pravi izbor za tikvicu

Ovaj usev najbolje se razvija na dubokim i strukturnim zemljištima, poput černozema i aluvijuma. Za proizvodnju u zaštićenom prostoru najpogodnije su klasične tikvice (Cucurbita pepo L) zbog relativno kratke vegetacije i sukcesivnog i intenzivnog formiranja plodova.            

U visokim objektima tikvice se najčešće gaje kao drugi usev, posle salate. Proizvode se iz rasada (saksije) koji je spreman za rasađivanje u fazi dva do četiri lista. Sadnja se obavlja krajem februara ili početkom marta, a ako u objektu nema grejanja, onda krajem marta. Razmak sadnje je 100×50 cm ili 120x80 cm.

Od čega zavise potrebe za vodom i mesto u plodoredu

Kada je voda u pitanju, tikvice formiraju veliku vegetativnu masu u kratkom vremenskom periodu pa imaju velike zahteve za vlagom, naročito u fazi cvetanja i plodonošenja. U fazi klijanja i nicanja, tikvicama je potrebna obilnija vlažnost zemljišta. U fazi intezivnog formiranja korena i nadzemne mase, zahtevi za vodom su umereni. Potrebe ovog povrća za vodom zavise od faze razvoja biljaka.

Kada je u pitanju usvajanje hranljivih materija i đubrenje, tikvice imaju visoke zahteve i u plodoredu dolaze na prvo mesto. Veoma povoljno reaguju na unos komposta i to pet do osam kg/m2 . Hraniva unositi u prihrani, pre cvetanja i u fazi plodonošenja. Preporučene količine su 30g/m 2 azota, 15g/m 2 fosfora i 70 g/m 2 kalijuma.

Šta je potrebno za uspešno gajenje ?

Tikvica se najviše uzgaja na otvorenom polju, ali takođe i kao rani usev, preko rasada na otvorenom polju ili u zaštićenom prostoru. Za ranu proizvodnju potrebno je proizvesti rasad u toplim lejama ili plastenicima. Setva za rasad obavlja se početkom marta i pri tom rasad se proizvodi u posudama prečnika 10 -12 cm. Rasađivanje se obavlja početkom maja na otovorenom polju, a pristiže 15 - 20 dana ranije nego usev iz direktne setve.

Kada je nega ovog useva u pitanju, ako se setva obavlja u kućice, gde se seje četiri do pet semenki, tada je nakon nicanja potrebno izvršiti proređivanje. Ono se obavlja zajedno sa okopavanjem u fazi formiranog drugog lista, kada se ostavlja samo jedna dobro razvijena biljka, a ujedno se obavlja i ogrtanje čime se pospešuje razvoj adventivnih korena.

Gajenje povrća u plastenicima profitabilnije

Međuredno okopavanje obavlja se sve dok se ne oštećuju biljke. Zalivanje useva obavlja se po potrebi, a naročito je potrebno za vreme zametanja plodova, ukoliko se javi nedostatak vlage zajedno sa visokim temperaturama. Prihranjivanje biljaka u početku cvetanja daje dobre rezultate, naroĉito ako nije unošeno organsko đubrivo.

I na kraju, berba se obavlja u tehnološkoj zrelosti, kada su plodovi dužine 12 - 20 cm. Da bi se formirao što veći broj kvalitetnih plodova, potrebno je ubiranje svaki ili svaki drugi dan, uz odstranjivanje prezrelih plodova koji zaustavljaju rast novoformiranih. Sa jedne biljke može da se dobije 15 - 20 plodova, a kvalitetan usev daje prinos 2,5 - 4,0 kg/m2 .

Kakva je proizvodnja u niskim tunelima ?

U niskim tunelima proizvodnja je nešto kasnija. Sadnja se obavlja krajem marta ili početkom aprila. Krajem aprila obavlja se intenzivnije provetravanje objekta, a izmedu 5. i 10. maja, folija se skida (u zavisnosti od spoljašnje temperature). Berba počinje u drugoj polovini maja i traje do kraja jula. Obavlja se svaki ili svaki drugi dan, a prinos se kreće od četiri do pet kg/m2.


Tagovi

Uzgoj tikvice Proizvodnja povrća Proizvodnja na otvorenom Proizvodnja u zaštićenom prostoru Proređivanje tikvica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.