Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salata
  • 01.01.2023. 16:30

Koje uvjete ispoštivati za uzgoj salate tijekom cijele godine?

Kod proizvodnje zimske salate, presadnica obavezno mora proći period jačanja (kaljenja), a u ljetnoj proizvodnji obavezno je sjenčanje.

Foto: Ognjen Petrović
  • 1.337
  • 115
  • 0

Salata se može uzgajati cijele godine, na otvorenom polju i u zatvorenom prostoru. Dovoljno je, kako kaže stručna savjetnica Mira Miljković, ispoštivati nekoliko uvjeta i uspjeh neće izostati.

"Prvi i možda najvažniji uvjet je odabrati adekvatnu sortu za određeno razdoblje uzgoja. Ukoliko se iz nekog razloga odabere neadekvatna sorta, uspjeh u proizvodnji će izostati", kaže i dodaje da se može dogoditi, ako se uzgaja proljetna sorta zimi, salata uopće ne formira glavicu, a ukoliko se zimska uzgaja u ljeto ili proljeće, vrlo brzo formira cvjetno stablo.

Treba poznavati temperaturne zahtjeve 

Drugi uvjet je, kako kaže, poznavati temperaturne zahtjeve salate. Iako su vrlo skromni, treba znati da je optimalna temperatura za formiranje glavice 16 stupnjeva Celzijusa, minimalna temperatura na kojoj obavlja fiziološke funkcije pet stupnjeva, maksimalna 20 do 25. Salata može opstati i na nižim temperaturama od pet stupnjeva, pa čak izdržati i kratkotrajne mrazeve od minus osam, ali će u tom slučaju kvalitetabiti vrlo loša (smežurani i tvrdi listovi), a biljka će značajno produžiti vegetaciju. Također navodi da treba znati da temperaturna razlika između dana i noći ne bi trebala biti veća od 10 stupnjeva.

Temperaturna razlika između dana i noći ne bi trebala biti veća biti veća od 10 stupnjeva 

"Za ovaj proizvodni period važno je napomenuti da je nedostatak svjetlosti limitirajući faktor, tako da svjetlost određuje dužinu vegetacijskog razdoblja. Greška je ukoliko nedostatak svjetlosti pokušavamo kompenzirati povećanjem temperature. U tom slučaju se formiraju nekvalitetne i rastresite glavice", kaže stručnjakinja za povrćarstvo i dodaje da proizvodnja rasada salate traje od četiri do šest tjedana, ovisno od doba godine i uvjeta.

Proizvodnja presadnica je ljeti kraća

Ljeti, kako kaže, kada su visoke temperature i salata ima obilje svjetlosti, proizvodnja rasada traje kraće, negdje oko četiri tjedana, dok je zimi za tjedan do dva duži. Različito vrijeme je potrebno i ako su kocke u kojima pravimo presadnice različite veličine. U većim kockama rasadnički period je duži jer biljci treba više vremena da formira korijenov sustav, ali poslije presađivanja takve biljke baš zbog jačeg korijena brže napreduju i nadoknađuju izgubljeno vrijeme tijekom rasadničkog razdoblja. 

"U ovom periodu biljke traže gnojica s povećanim postotkom fosfora kao što su 15:30:15, ili 10:40:10", kaže  i dodaje da ukoliko same kocke u sebi sadrže gnojivo, tada treba jednom do dva puta gnojiti pred sam kraj proizvodnje rasada.

Zimska prolazi kaljenje, ljetna - sjenčanje

Kod proizvodnje zimske salate, rasad obavezno mora proći period kaljenja, sve dužim provjetravanjem i spuštanjem temperatura. U ljetnoj proizvodnji obavezno je sjenčanje.

Sorte sitnijih glavica rasađuju se gušće (20x20 cm), a krupnijih rijeđe (30x30 cm)

"Ovisno od načina proizvodnje, različita je i tehnika presađivanja. Ukoliko je rasad pravljen u kockama, kocke se ulažu do trećine u zemlju. Ako je pravljen u čašama, tada se ulaže u zemlju", pojašnjava i dodaje da se sadnja obavlja ručno i strojno. Sorte sitnijih glavica rasađuju se gušće (20x20 cm), a krupnijih rijeđe (30x30 cm).

Višeredne trake za sadnju na većim površinama

Podsjetimo da, kao i za ostale kulture tako i za salatu prije bilo kakve gnojidbe treba obaviti analizu zemljišta kao i po preporuci pognojitii i prihraniti. Uobičajena gnojidba za zemlju pri pH 6.5 i 3-4 posto humusa bi trebala biti sljedeća: pred sadnju u zemljište se unesu umjerene količine 80-100 g N, 50-70 g P2O5, 120-140 g K2O na 10 metara kvadratnih uz organsku gnojidbu tri do pet kilograma po metru kvadratnom.  

Na većim površinama, kako kaže, sadnju obavljati u višeredne trake. Malč folije se dosta koriste i daju odlične rezultate. Prije rasađivanja zaliti i kocke i zemljište, a nakon zemljište i to sa četiri do pet milimetara vode u kojoj je rastopljeno gnojivo s povećanim postotkom fosfora. Vrlo je važno obratiti pažnju na sadržaj dušika u zemljištu.

"Veće količine dušika mogu utjecati na kvalitetu listova i na obodu se stvara smeđi prsten. Najbolje je koristiti za pokrivanje objekta kvalitetne ,višegodišnje UV folije debljine preko 0,15 mm", kaže stručnjakinj i dodaje da folije koje imaju antikapajući efekt omogućavaju lakšu kontrolu bolesti.

Posijte salate za berbu od kraja listopada do početka svibnja

Sukcesivnu berbu postiže se tijekom zime, bez zagrijavanja objekta samo planskom sjetvom i prije svega kombinacijom više folija (najčešće dvije) i agrotekstila.

"Budući da se proizvodnja u zaštićenom prostoru obavlja u hladnijem dijelu godine vegetacija salate je duža. Visoke temperature u objektu za vrijeme sunčanih zimskih dana dovode do kondenzacije vlage i stvaranja pogodnih uvjeta za pojavu pojedinih bolesti", upozorava i navodi da bi prozračivanje objekta bila osnovna mjera njege kojom reguliramo temperaturni režim.


Tagovi

Kaljenje Uzgoj salate Uzgoj presadnica Malč folije Kaljenje Sjenčanje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.