Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrede krtola
  • 25.12.2020. 14:25

Koji su mogući uzroci oštećenja krompira tokom zimskih mjeseci?

Za vrijeme čuvanja krompira, u toku zime, na krtolama se mogu javiti i neke povrede i deformiteti, koji nisu uzrokovani infekcijama.

Foto: Depositphotos/mihalec
  • 137
  • 38
  • 0

Za vrijeme čuvanja krompira, tokom zimskih mjeseci, na krtolama se mogu javiti i neka oštećenja i deformiteti, koji nisu uzrokovani infekcijama. Prema riječima Jovane Todorović, iz PSSRS, uglavnom su posljedica stresa izazvanog nepovoljnim uticajem klimatskih ali i agroekoloških faktora.

U najznačajnije neinfektivne bolesti ovog povrća, a koje izazivaju velike ekonomske gubitke, spadaju i takozvane sekundarne krtole. Za ovu pojavu karakterističan je specifičan oblik, sa izraslinama. Iz osnovne krtole razvija se stolon, stvaraju se nove klice i dolazi do proklijavanja.

Čuvanje krompira tokom zime

Do navedenog dolazi zato što se sadi u hladno tlo, sa izrazito niskim procentom zemljišne vlage ili čak pri dužem skladištenju na visokim temperaturama. Pored ovih faktora i velike količine azota dovode do sekunadarnog rasta. Tehnološka vrijednost kod takvih krtola veoma je niska.

Da bi se izbjegle neželjene posljedice, najbolje je primjenjivati preventivne mjere. One se sastoje u održavanju odgovarajućeg vodno - vazdušnog režima tla, adekvatnom navodnjavanju i čuvanju krompira u optimalnim uslovima. Takođe, naklijavanje mora biti kvalitetno a sadnja u predviđenim rokovima.

Pukotine na krtolama

Kod ovog oštećenja na površinskom dijelu često se javljaju naprsline, uzrokovane smjenom sušnog i kišovitog perioda, ali i neredovnim zalijevanjem i prekomjernom ishranom azotom. U nekim slučajevima uzrok mogu biti mehaničke povrede, nastale prilikom vađenja i uskladištenja krompira.

Pojedine pukotine izazivaju i različiti virusi ili gljivična bolest Crna krastavost, poznatija kao Bijela noga. Češće zahvata krupnije krtole i kada je nestabilan vodni režim tla jer to dovodi do većeg pritiska u povrću, kod intenzivnog nalijevanja a samim tim i do njihovog pucanja. Povrede se mogu izbjeći pravilnim zalijevanjem, umjerenom ishranom i odgovarajućim čuvanjem.

Oštećenja od hemijskih preparata

Kada dođe do deformisanja zbog pogrešne upotrebe herbicida, javlja se hloroza lisne mase ili nerava. Ovo se manifestuje javljanjem blijedo žute boje koja kod jačih oštećenja prelazi u braon da bi na kraju došlo do potpunog odumiranja biljnog tkiva.

Zašto i kada se zagrće krompir?

Kada je suvo vrijeme, ova pojava je intenzivnija i uzrokuje zaostajanje usjeva u njegovom razvoju. U kojoj mjeri će da se razvija zavisi od sorte, kao i od vrste primjenjenog preparata i njegove doze. Pojedina sredstva djeluju tako što smanjuju klijavost i izazivajući promjene boje u sistemu sprovodnih sudova. Iz tog razloga, obavezno je poštovati uputstva proizvođača.

Tamne pjege

Kada se nepažljivo vadi i lageruje krompir, dolazi do značajnije povrede pokožice, a što će se ispoljiti tamnjenjem oštećenog tkiva. Tamna boja je posljedica reakcije enzima, a raspon promjene boje je od sive do mrke. One sorte koje imaju veći sadržaj suve materije osjetljivije su na mehaničke udare. Ukoliko se vađenje obavljanja po hladnom vremenu, povrede će biti češće, zato je najbolje ovu operaciju uraditi kada je temperatura veća od 15⁰C.

Uticaj mrazeva i niskih temperatura

Ukoliko hladni period potraje duže, sa čestom pojavom mrazeva i pri temperaturi od -2⁰C, može doći čak i do potpunog propadanja usjeva, u zavisnosti od trajanja ovog razdoblja. Mlade biljke mogu se regenerisati nakon ovoga, ali prinosi će biti manji, a rast i razvoj usporen.

Do oštećenja dolazi i kada se krompir slabo zagrne jer će izmrznuti već pri -1,7⁰C. U smrznutoj krtoli dolazi do formiranja leda u međućelijskom prostoru i izumiranja tkiva. Nešto blaža varijanta ili takozvani "prehlađeni krompir", dovodi do transformacije šećera i otpuštanja vode. Ovakvo povrće je mekano i često slatkastog ukusa (usljed povećanog sadržaja šećera).

Opasna štetočina uništava zasade krompira

Do takvih povreda može doći i za vrijeme skladištenja u prostorijama gdje je temperatura manja od 2⁰C. Preporuka stručnjaka je da se ne sadi na parcelama izloženim rizicima pojave kasnih proljećnih mrazeva, zatim osigurati odgovarajuću izolaciju skladišta i adekvatan temperaturni režim.

Uticaj visokih temperatura i svjetlosti

Kada je usjev duže vrijeme izložen direktnim sunčevim zracima (listovi, stabljike, krtole), stvoriće se opekotine tkiva i biljka gubi turgor (pritisak). Simptomi koji se prvo javljaju su braon pjege, nepravilnog oblika. Oštećeno tkivo za kratko vrijeme istruli i propada.

Kada nastupi period većih dnevnih tempertura i pri nižoj vlažnosti vazduha, ali i pri većoj temperaturi zemljišta i slabije ogrnutog krompira, javljaju se značajnije povrede.


Tagovi

Oštećenja krompira Jovana Todorović Ekonomski gubici Deformisanje krtola Tamne pjege Preventivne mjere Skladištenje krompira


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]