Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 12.04.2016. 11:30

Koji su najznačajniji štetnici povrtnih kultura?

Na vrijeme obavite pregled tla kako bi se mogla utvrditi eventualna prisutnost zemljišnih štetnika koji mogu znatno prorijediti sklop ili potpuno uništiti nasad.

  • 1.438
  • 41
  • 0

Dolaskom toplijeg i ljepšeg vremena počinju pripreme za sadnju povrtnih kultura. Protekla zima je, zbog natprosječno visokih temperatura, pogodovala prezimljavanju velikog broja zemljišnih štetnika. Stoga se preporuča obaviti pregled tla kako bi se mogla utvrditi eventualna prisutnost zemljišnih štetnika kao što su: žičnjaci, grčice hrušta, gusjenice sovica i rovac.

Najznačajniji zemljišni štetnici koji rade štete na povrtnim i ratarskim kulturama su: rovci, sovice pozemljuše, žičnjaci, grčice hrušta i livadni komar. Svi ti štetnici žive u tlu ili na samoj površini tla, radeći štete na korijenu, gomolju, lukovicama ili korjenovom vratu biljke. Osobito su opasni kad se pojavljuju u velikim populacijama jer tada u vrlo kratkom vremenu mogu znatno prorijediti sklop ili potpuno uništiti nasad.

Kako obaviti pregled tla na zemljišne štetnike?

Žičnjaci

Pregled tla na zemljišne štetnike obavlja se kopanjem jama dimenzija 25x25, a dubina jame odgovara jednoj duljini lopate (25 cm). Sva zemlja iz jame se stavi na prostirku, zatim se mrvi te detaljno pregleda na prisutnost štetnika. Prosječan broj jama za male parcele iznosi 5-8 jama, a za parcele od 1-5 ha iznosi 8-14 jama.

Da bi se dobio broj pojedinog štetnika po m² treba izbrojiti pojedinačno svakog štetnika, pomnožiti dobiveni broj sa 16 te podijeliti s brojem jama.Kad se nađe više od jednog žičnjaka, grčice hrušta, gusjenice sovice, rovca, na m², odnosno 0,5 rovca na m² potrebne su mjere zaštite koje treba provesti prije sadnje odnosno u vrijeme sadnje, prskanjem tla.

Žičnjaci

Grčice hrušta

Žičnjaci najveću štetu pričinjavaju ratarskim kulturama, iako ih sve više nalazimo i pri uzgoju povrtnih kultura. Žive u tlu 3-4 godine hraneći se korijenjem biljaka, katkada oštećuju sjeme ili pregrizu klicu, ubušuju se u gomolj krumpira i korijen mrkve. Posljedica napada žičnjaka je prorjeđivanje sklopa biljke te biljke s oštećenim korijenom zaostaju u rastu.

Grčice hrušta

Ličinke grčice hrušta žive u tlu 2-3 godine gdje rade štete oštećujući korijenje različitih biljaka, a posebno velike štete rade na povrću, krumpiru i jagodama.

Gusjenice sovica pozemljuša

Gusjenica

Tijela gusjenica su gola, sjajna, dugačka 3-5 cm, zelene su, smeđe ili smeđe s tamnom glavom. Kod dodira se odmah spiralno umotaju. Poznate vrste su usjevna sovica (Agrotis segetum), proljetna sovica (Euxoa temera) i sovica ipsilon (Agrotis ipsilon).

Gusjenice noćnih leptira se preko dana zadržavaju u površinskom sloju tla, a noću izlaze i hrane se oštećujući biljke uz samu površinu tla. Pregrizaju vrat korijena i stabljiku i hrane se prizemnim lišćem.

Rovac

Rovac je najčešći zemljišni štetnik u vrtovima i okućnicama. Podzemni rovci su štetnici koji kopaju hodnike ispod površine obradivih tla i napadaju zasijano bilje, krumpir, šećernu repu, mrkvu, suncokret i ostale kulture.

Osim što se hrane mladim korijenjem biljaka, na jelovniku su im i gujavice, ali i ličinke raznih kukaca. Živi u hodnicima koje kopa u tlu, a najveće štete čine ličinke ishranom na biljnom korijenu.

Na vrijeme provedite mjere zaštite od štetnika

Rovac

Mjere zaštite treba planirati i provoditi na vrijeme jer se ovi štetnici aktiviraju s proljetnim zagrijavanjem tla. Za suzbijanje zemljišnih štetnika Chromos Agro Vam preporuča insekticid Dursban E-48. Svi navedeni štetnici žive u tlu ili na samoj površini tla i u vrlo kratkom vremenu oštećuju korijen i podzemne biljne organe, gomolje krumpira i lukovice ukrasnog bilja. Napadnute biljke se lome, ugibaju i prorjeđuje im se sklop što se u konačnici odražava na kvalitetu i obilnost uroda.

Sredstvo Dursban E-48 primjenjuje se u količini 6-8 l/ha (60-80 ml na 100 m²) prskanjem cijele površine ili u količini 2-3 l/ha (20-30 ml na 100 m²) prskanjem u trake.

Nakon primjene, obvezno se mora unijeti u tlo tj. inkorporirati. Prskanje cijele površine širom, preporuča se samo kod jakih napada štetnika u tlu.

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka obavezno pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod, a za više informacija možete se obratiti na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Chromos Agro Zemljišni štetnici Povrće Pregled tla


Partner