Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravilno zalijevanje
  • 23.05.2018. 07:30

Koliko i kako zalijevati povrće i biljke tokom proljeća i ljeta?

Navodnjavanje ovisi o nizu faktora - od tipa zemljišta, preko načina kultiviranja biljaka do faze u kojoj se biljka nalazi.

Foto: Pixabay/FixiPixi_deluxe
  • 11.893
  • 420
  • 0

Kada je riječ o navodnjavanju povrća, prema nekim stručnjacima, manje je više, posebno u područjima bez suše gdje posebno novi povrćari čine grešku i previše zalijevaju. 

Navodnjavanje ovisi o tipu zemljišta pa će tako ilovača zadržati duže vodu nego pjeskovita tla. Zato prvenstveno odredite koji je tip zemljišta na kojem su zasađene vaše biljke. 

Odredite tip zemljišta, a onda ga poboljšajte!

Osim toga, postoje metode i prakse pomoću kojih će vašim biljkama biti potrebno manje navodnjavanja, a istovremeno ćete imati još bolje rezultate. 

Redovito obrađujte zemlju

Važno je i redovito kultivirati površine u vrtu. Češćim okopavanjem ćete maknuti pokoricu zemlje pa će ona lakše prihvaćati vlagu iz zraka. Okopavanje radite u kasnim popodnevnim, gotovo večernjim satima kako bi zemlja mogla primiti rosu preko noći. Nemojte okopavati ujutro jer će onda tijekom dana zemlja izgubiti vlagu

Također, okopavanje ili prozračivanje vilama bi trebalo napraviti i tri dana nakon što je pala dobra kiša kada možete nagrnuti zemljom povrće, a to posebno vrijedi za paradajz, papriku, mahune, grašak, bundeve, krompir, patlidžan, mrkvu. Okopavanjem spriječavate i korov koji se zajedno s povrćem bori za vodu i hraniva u tlu.

Nemojte prestati okopavati vrt u ljetnom razdoblju jer je to najtoplije doba godine. Osim toga, jesenske kiše dolaze brzo i često, a okopana zemlja će lakše primiti oborine nego ona koja je neokopana i zbijena. 

Malčiranje zadržava vlagu

Malčiranje također odlično služi za zadržavanje vlage u tlu. No, nemojte ga obaviti prerano. U proljeće, kada ima dovoljno oborina, nije potrebno malčirati. Tlo malčirajte kada nastupe vrući kasnoproljetni i ljetni dani. Prije malčiranja svakako dobro prozračite tlo okopavanjem. 

Koje materijale koristiti za malčiranje

Kod krastavaca, lubenica, tikvica i dinja, dakle povrća koje ima lozu, malčirajte prije nego se loza počne širiti jer ako malčirate kasnije, morat ćete micati lozu sa zemlje što bi biljku moglo oštetiti. Plodovito povrće kao što je paradajz i paprika, pričekajte da padnu prvi cvjetovi i zametne se plod te nakon toga malčirajte gredice. 

Vrijeme i temperatura vode su važni

Jako je važno i vrijeme kada zalijevate. Povrće zalijevajte ili rano ujutro kada voda može biti i hladnija ili kasno uvečer kada bi trebala biti odstajala. Možda će vas zavarati izgled biljaka tijekom dana, izgledat će klonulo i skalamušeno, ali to je sasvim normalna pojava tijekom viših temperatura u kojoj se biljka prilagođava vremenskim uvjetima. Biljke provjeravajte ujutro i navečer, ako više ne izgledaju klonulo, nemojte ih zalijevati. 

Nepravilnim zalijevanjem šokirate povrće

Nemojte razmaziti svoje biljke. Ako ih prečesto zalijevate, one se navikavaju i njihov se korijen ne razvija u dubinu nego površinski. Biljke su nevjerojatno prilagodljive i imaju sposobnost izvući vodu iz dubljih slojeva tla. Povremeno uzmite motiku i prokopajte u zonu gdje je korijen biljke najaktivniji. Ako je ondje zemlja vlažna, biljka ne treba vodu. 

Kada sadite i sijete, u rupe i roviće svakako izlijte vodu. Također, vjerovali ili ne, dobro je zaliti biljke nakon kiše, pogotovo ako se radilo o slabijem pljusku. Čestim, laganim zalijevanjem, posebno ako koristite nastavak za raspršivanje (tuš, ružu), samo ćete površinski hidratizirati zemlju, a ta će voda brzo ispariti. Koristite kantu za zalijevanje bez nastavka i zalijevajte odmah uz stabljiku, no pripazite da ne vlažite lišće, posebno ako zalijevate ujutro. 

Kod paprike, paradajza, patlidžana, mahuna vodu možete obilno izliti u kanale između redova. 

Izvor: Almanac.com


Tagovi

Zalijevanje Navodnjavanje Kako zalijevati Kada zalijevati Malčiranje Pravilno zalijevanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.