Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kooperacijska proizvodnja
  • 23.06.2017. 18:00

Kooperanti proizveli 50 tisuća tona krumpira i luka

Talijanski kooperanti tvrtke Cesac proizveli 50 tisuća tona krumpira i luka u 2016.

Foto: Alena Rais
  • 3.663
  • 227
  • 0

Jedna od vodećih talijanskih kooperativa u prošloj godini može se pohvaliti s proizvodnjom od 50 tisuća tona krumpira i luka. Prošle godine, kooperanti Cesac-a su proizveli 23.200 tona krumpira i 26.200 tona luka. Članovi su i Apo Conerpo kooperacije koja broji 1.403 člana, 255 zaposlenika i devet proizvodnih pogona, piše freshplaza.

Stefano Andraghetti, Predsjednik tvrtke Cesac, predstavio je podatke o proizvodnji. Krumpir i luk su vodeći segment u proizvodnji, a slijede žitarice i vino, dok je zarada bila oko 60 milijuna eura. Ulaganja su također velika i premašuju i 600 tisuća eura.

Krumpir i luk su kultivirani na 1.200 hektara, a zarada samo od tih kultura premašila je i 23 milijuna eura u 2016. Prinosi luka bili su 58 tona/ha, dok je prinos krumpira bio 51 tona/ha, i to zahvaljujući vremenskim uvjetima. Povrće su prodali u pakiranjima od 2-5 kg.

U kooperaciji postoji dogovor o minimalnoj cijeni za proizvode visoke kvalitete. Cijene krumpira će očekivano rasti, kažu iz tvrtke. Za luk je tržište malo sporije, a cijena niža. Pošto su proizvedene jako velike količine, kooperacija je iznajmila skladište za pohranu.

Procjene za 2017. su takve da se očekuje 40 tona/ha krumpira i 45 tona/ha luka. No zbog visokih temperatura moguće je smanjenje prinosa.

Foto: Alena Rais


Povezane biljne vrste

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Krumpir Luk Italija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."