Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ćurić
  • 11.12.2016. 18:00

Kralj feferona - od Jalapena do pakla u ustima

Zbog deficita feferona pronašli mjesto na tržištu!

  • 4.864
  • 557
  • 0

Marljivi gospodarstvenik Marinko Ćurić u sklopu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ćurić u posljednjih godinu dana obogaćuje Osijek proizvodeći začine života. Kupci su Marinkovo začinsko bilje i čili papričice prigrlili kao dobrodošlu deliciju na tržištu Slavonije i Baranje gdje je vladao deficit bogatstava ove vrste.

Vrućina u feferonima potječe od tvari kapsaicin, koja dokazano potiče rad metabolizma te sagorijevanje kalorija, a prema podacima Američkog udruženje za borbu protiv raka postoji jaka povezanost između konzumacije čili papričica i smanjivanja širenja raka prostate.

Zbog deficita feferona pronašli mjesto na tržištu!

"Odlučio sam se na proizvodnju jer nema puno proizvođača začinskog bilja u svježem, prerađenom i sušenom stanju, te zato što su Slavonci poznati kao ljubitelji ljutoga, a ako je nešto ljuto, onda su to čili papričice koje se uz malo pažnje jako lijepo mogu uzgojiti.

Bavimo se uzgojem i prodajom presadnica te svježe rezanog i sušenog začinskog bilja koje prodajemo u plastičnim posudicama pojedinačno ili u drvenim nosiljkama sa po tri ili četiri začinske biljke. Od začinskog bilja uzgajamo: lavandu, bosiljak, timijan, limunsku travu, ružmarin, korijander, mentu i još brojne druge, te 20 vrsta chilija različite jačine", poručio je Marinko koji zbog ljubavi prema začinskom bilju želi promovirati njihovu prehrambenu vrijednost i ljekovitost. Kvalitetnim uzgojem i raznolikom ponudom kod kupaca, Ćurić nastoji osvijestiti zdravstvene i kulinarske vrijednosti začinskog bilja te potaknuti njegovu upotrebu u svakodnevnoj prehrani.

Marinko Ćurić

Od blagog Jalapena pa sve do opasne Caroline Reaper

Osim klasičnih slavonskih i baranjskih feferona, diče se feferonima iz Meksika i Kine koje obiluju različitim sortama ovih bogatstava. Ponosni su uzgajivači dvadesetak sorti od kojih u blaže ubrajaju Jalapeno čija se ljutina po Scoville-voj skali kreće između 2.500 i 10.000. Zahvaljujući bivšoj Guinnessevoj rekorderki, Carolini Reaper koja je na skali dosegla nevjerojatnih 1.569,300 jedinica, perspektivni je Osječanin privukao i brojne ljubitelje "pakla u ustima" koji uživaju u senzacionalnoj Carolininoj ljutini.

60 vrsta začinskog bilja i povrća u plasteniku!

10.000 sadnica u prvoj godini proizvodnje

Kroz marne je Ćurićeve ruke ove godine prošlo oko 10 000 sadnica koje su, zahvaljujući dobroj poljoprivrednoj praksi, prava kruna proizvodnje. Za sada se kreću tržištem Slavonije i Baranje, a s obzirom na to da su zakoračili u proces prerađivanja uzgojnih kultura, voljeli bi se okušati u prodaji izvan regije.

Papričice u ulju - prava poslastica za salate

Diče se dodatcima za salate u obliku čili papričica sitnijeg oblika uronjenim u maslinovo ulje koje pojedini kupuju radi dekoracije, a pojedini radi ljutine ulja.

Legenda o octu četiri lopova

Postoji legenda o octu četiri lopova koja kaže da je u srednjem vijeku kada je kuga harala Europom, u Francuskoj zabilježen slučaj kako su četvorica lopova pljačkali kuće umrlih od kuge. Kada su ih konačno uhvatili i izveli pred sud, sudac im je ponudio oprost ukoliko mu otkriju tajnu. Zanimalo ga je, kako to da su oni preživjeli, a bivali su u kontaktu sa leševima oboljelim od kuge. U želji za oprostom, lopovi su odali strogo čuvanu tajnu. Čitavo su tijelo premazivali jabučnim octom u kojeg su umiješali četiri biljke. Kadulja, ružmarin, lavanda i timijan spasili su njihove živote. Zbog dopadljive priče i aromatičnih specifikacija, Ćurići su napravili sličan proizvod za koji se kupci rado odlučuju.

Uzgoj u zaštićenim prostorima

Uzimajući u obzir da se bave proizvodnjom u zaštićenim prostorima gdje koriste automatizirano grijanje i navodnjavanje, ovi su marljivi gospodarstvenici u mogućnosti kontrolirati klimatske, hranidbene i ostale uvjete potrebne za rast i razvoj uzgojne kulture. Kombiniranim gnojivima (koja se stapaju u vodi, a koja kroz sustav navodnjavanja daju biljci) vrše prihranu. Zbog uzgoja u zaštićenim prostorima ostvaruju veće prinose u odnosu na proizvodnju na otvorenom.

Pri podizanju plastenika osobitu su pozornost posvećivali izboru mjesta, nagibu, konfiguraciji terena, položaju, razini podzemne vode, zaštiti od vjetra te pristupačnosti vode.

Kada govorimo o mikroklimatskim uvjetima koji utječu na rast i razvoj biljaka, visinu prinosa te pojavu bolesti i štetnika, svakako je bitno posebnu pozornost obratiti na temperaturu, svjetlost, vodu, vlažnost i kvalitetu zraka.

Ulaganja u proizvodnju

Ulaganja u proizvodnju su bila znatno visoka. Plastenik je duple folije, upuhivanog grijanja i hlađenja. Veličina mu je 140 kvadrata, no s obzirom na to da radimo na rolo stolovima, a u kalićima promjera 10 cm, imamo mogućnost velike proizvodnje, objašnjava Ćurić.

Zbog proizvodnje u urbanim područjima izgubili bodove iz EU fondova

Ćurići nisu korisnici poticaja. "Javili smo se na projekt za male OPG-ove mjera 6.3. poticanje malih gospodarstava. Pokušali smo aplicirati na EU fondove, na žalost, ovog proljeća nismo prošli jer nam je plastenik u samom gradu te smo dobili jako malo bodova na lokaciju", dodaje Ćurić.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Ćurić Uzgoj papričica Začinsko bilje Uzgoj u zaštićenim prostorima Tržište Profit


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]