Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uspješni mladi poljoprivrednici
  • 02.03.2018. 10:30

Krenulo od hobija pa čili papričicama postao najljući poljoprivrednik

Vlasnik OPG-a i poduzetnik Goran Vrabec u punom smislu te riječi pravi je primjer kako dobra ideja i rad donose uspjeh. U njegovim plastenicima raste 30-ak sorti čili papričica, a lani su zasadili 30 tisuća sadnica!

  • 1.220
  • 210
  • 0

Goran Vrabec iz Igrišća, u blizini Zagreba, pet godina bavi se uzgojem čili papričica. U njegovim plastenicima raste 30-ak sorti, među kojima su i najljuće na svijetu carolina reaper i trinidad moruga scorpion.

Vlasnik OPG-a i poduzetnik u punom smislu te riječi pravi je primjer kako dobra ideja i rad donose uspjeh. Goran se poljoprivredom počeo baviti iz hobija. Kupivši sjemenje putem interneta, okušao se u povrtlarstvu.

"Zamolio sam majku da posadi 12 papričica kako bismo vidjeli hoće li uspjeti. Nisam vjerovao da je u Hrvatskoj moguć njihov uzgoj. Čudno mi je bilo zašto se nitko njima ne bavi. No, papričice su fantastično uspjele jer je moja majka imala iskustva u poljoprivredi. Za Božić sam napravio 100 teglica ljutih umaka i podijelio ih prijateljima. Tako je sve krenulo. Zbrojili smo troškove i u proljeće 2013. godine krenuli u proizvodnju", priča nam Goran.

papričice
Goran je kupio sjeme preko interneta i okušao se u povrtlarstvu

Osmislili brend Volim ljuto

Goran je uz pomoć djevojke i roditelja osmislio i plasirao na tržište brend "Volim ljuto". Danas proizvodi umake od raznih vrsta papričica, a primarni su fermentirani čili umaci.

"Sve je počelo s 12 sadnica, riječ je o sezoni 2012. godine. Sljedeće godine smo imali plastenik s 300 do 400 sadnica, dok smo 2017. zasadili 30 tisuća sadnica čili papričica, kao i paprike ajvarice te drugog povrća potrebnog za ljute umake i ostale prerađevine."

Goran je iskoristio svoje znanje s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te napravio vlastiti web shop. Također, piše blog o svojim proizvodima, snima video savjete kako proizvesti kvalitetne papričice i umake dok na Facebooku ima više od 41.000 fanova. Tvrdi da su tehnologija i internet iznimno bitni za poljoprivrednike, a dnevno radi i do 12 sati.

fce
Počeo je s 12 sadnica, a sada ih uzgaja 30 tisuća

Marketing je bio ključan u uspjehu

"Ideja o snimanju videa je došla sama po sebi. Nije to ništa novo, nego svjetski trend. Krenuli smo sa snimanjem Dnevnika ljutog uzgajivača, na početku dosta sramežljivo, a kasnije smo stigli do Dnevnika ljutog prerađivača. Marketing je bio ključan u našem uspjehu. Da ga prestanemo raditi, u roku od tri mjeseca bismo stali s radom. Ljudi moraju shvatiti da je poljoprivreda posao kao i svaki drugi. Morate steći znanja o proizvodnji, marketingu i knjigovodstvu. Sada sam okupio svoj tim, ali na početku sam bio sam s roditeljima. Morao sam mnogo raditi, učiti i vjerovati da će priča "Volim ljuto" imati sretan završetak."

Morao sam mnogo raditi, učiti i vjerovati da će priča "Volim ljuto" imati sretan završetak.

S financijske strane, ulaganja su bila velika, ali trud i vrijeme su se isplatili. Goran posluje u plusu, prodaje putem web shopa i u prodavaonicama. Širi proizvodnju, unapređuje proizvode, eksperimentira s receptima te izvozi izvan granica Hrvatske.

Priču ovog poljoprivrednika pogledajte 4. ožujka

Pozitivnu priču mladog poljoprivrednika pogledajte u emisiji Young Village Folk u programu Poljoprivredne televizije u nedjelju 4. ožujka od 20:40 sati. Reprizno emitiranje je na rasporedu u utorak od 18:40, četvrtak od 19:45 te subotu od 20:15 sati.

Serijal emisija Young Village Folk sufinanciran je sredstvima Europske unije. Nositelj projekta je Radiotelevizija Slovenija, dok je hrvatski suradnik Poljoprivredna televizija, a iz Finske agroportal MaaseutuMedia. 

Foto: Poljoprivredna TV


Tagovi

Goran Vrabec Čili paprika Volim ljuto Hobi Sadnice Web shop Marketing

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]