Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici bilja
  • 19.02.2023. 13:30

Krumpirov moljac je značajan štetnik, aktivan je u ovom razdoblju

Kod čuvanja manjih količina krumpira u skladištu preporučljivo je staviti ga u gajbe sa slamom, pijeskom ili piljevinom

Foto: Gordana Nastić
  • 1.520
  • 99
  • 0

Iako je najpoznatiji štetnik krumpira krumpirova zlatica, značajne štete čini i krumpirov moljac, Phthorimaea operculella

Čini ih kako u polju, tako i u skladištu. Leptir je smeđožute boje raspona krila 10 do 15 mm. Gusjenica je bjeličasta dužine do 12 mm. Razvija se na krumpiru, a šteti i drugim biljkama iz porodice Solanacea. Imago prezimljava u skladištu i na temperaturi iznad 8oC izlijeće.

Zavlači se pod koru

Iako se ubraja u skladišnog štetnika imago oštećuje i vegetativni dio biljke, ženka odlaže jaja na lišće, a ličinka razvoj nastavlja u listu minirajući ga. Tijekom razvoja prelazi kroz stablo u gomolj zavlači se pod koru i pravi dublje i pliće hodnike. Nakon toga je gomolj sklon truljenju i propadanju i kao takav gubi tržišnu vrijednost. U skladište može doći i kroz vrata, prozore i druge otvore te direktno zaraziti gomolj.

Štetnik u skladište može doći i kroz vrata, prozore i druge otvore (Foto: Foto: Depositphotos/Grigorenko)

Zaštita u polju se rijetko provodi. Mjere se odnose na preventivu, a to podrazumijeva da se prije unošenja krumpira u skladište na prezimljavanje, prostorije dobro očiste i dezinficiraju.

Na prozore je preporučljivo staviti mrežice kako bi se spriječilo ulaženje ovog kukca pri skladištenju. Treba voditi računa da se u objekt unosi samo zdrav gomolj i neoštećen mehanički prilikom vađenja jer na takvom lakše dolazi do zaraze.

Lov imaga

Kad se cima kod krumpira osuši treba ga vaditi, ne dozvoliti da dugo bude na zemlji ili u zemlji. Ličinka može dospjeti na gomolj i direktno u slučaju gdje su primjetni otvori u tlu prilikom suše. Jedna od mjera zaštite je postavljanje feromonskih klopki u polju pri čemu se love imaga krumpirovog moljca i spriječava polijeganje jaja na list, a tim i oštećenje.

Kod čuvanja manjih količina krumpira u skladištu preporučljivo je staviti ga u gajbe sa slamom, pijeskom ili piljevinom vodeći računa da temperatura u objektu bude ispod 10 stupnjeva jer na nižim prestaje razvoj štetnika. 


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Insekticidi Skladištenje krompira Phthorimaea operculella Leptir Krumpir Krumpirov moljac


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]