Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krumpira
  • 09.07.2017. 16:30

Krumpirova zlatica sve otpornija, traže jače sredstvo!

Ovogodišnji klimatski uvjeti omogućili su ranu sadnju krumpira, koju je obitelj Vido obavila već početkom ožujka. Najveći problem im stvara krumpirova zlatica te traže jače sredstvo da ih se uništi.

Foto: screeshot/youtube.com
  • 3.208
  • 204
  • 0

Prema zastupljenosti u sjetvi, krumpir je četvrta kultura u svijetu. Na području naše zemlje, mladi gomolj najviše se uzgaja na otocima te priobalnom području, ali sve više i u unutrašnjosti. Faza cvatnje je pri završetku, a slavonski proizvođači koji nemaju uvjete za navodnjavanje osuđeni su na vremenske prilike.

"Krumpir je u fazi krupnanja, kožica se ljušti. Očekujemo ovih dana još nekakvu kišu da mu pomogne da okrupni. S količinom prinosa smo zadovoljni, to je sad negdje u prosjeku između kilograma i kilograma i pol po roviću, a očekujemo i još malo veću krupnoću s nastavkom vegetacije", rekao je Branko Vido iz Grabarja.

Ovogodišnji klimatski uvjeti omogućili su ranu sadnju krumpira, koju je obitelj Vido obavila već početkom ožujka.

Na tržnicama krumpir iznosio 7,80 kn

"U samom početku, nakon sadnje i toplog vremena, imali smo jedno naglo zahlađenje. Nismo dobili efekt ranog porasta koji smo očekivali. Međutim ništa nije naštetilo krumpiru", priča Vido.

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, za razdoblje od 19. do 25. lipnja prosječna cijena mladog krumpira u hrvatskim prodavaonicama je 6,19 kn, dok na tržnicama iznosi 7,80 kn. Otkup većih količina krumpira nije siguran, stoga mnogi poljoprivrednici svoje proizvode nude na tržnicama i restoranima.

Krumpirova zlatica najveći problem

Promjenjiva klima te česte izmjene sunčanog i kišnog vremena, zahtijevaju preventivnu zaštitu, kako gomolj ne bi izgubio na kvaliteti. Redovita je i pojava krumpirove zlatice.

"Taj štetnik nam je najveći problem u proizvodnji krumpira. Ne bih rekao da su sredstva sve slabija, već je zlatica sve otpornija. Događa nam se da ih prskamo sredstvima, a one preživljavaju. Tražimo na tržištu nešto novije, jače i sigurnije da ih uništi, jer uništavaju nam zelenu masu koja je od vitalne važnosti za gomolj", pojašnjava Branko.

Ovaj štetnik porijeklom je iz Sjeverne Amerike, a u Hrvatskoj se prvi put pojavio 1947. godine. Prezimljava na dubini od 20 do 30 centimetara. Prvi kornjaši dolaze na površinu sredinom travnja.

Masovni izlazak počinje kada se tlo dubine do deset centimetara zagrije na 15 Celzijevih stupnjeva.

Krumpir pogađaju i pepelnica i trulež

Osim zlatica, najčešći problemi krumpira su bolesti pepelnica i trulež gomolja koji se moraju preventivno rješavati kako se bolest ne bi aktivirala u fazi skladištenja.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku 2015. godine krumpir je zasađen na 10.047 hektara, a 2016. na 9.866. Manja površina nije se odrazila na količinu proizvodnje jer je 2015. iz tla izvađeno nešto više od 171 tisuće tona, a 2016. preko 193 tisuće tona krumpira.

Prošla godina pamtit će se po sušnom razdoblju koje se odrazilo prvenstveno na krupnoću gomolja. Ova sezona obećava bolje rezultate.

Foto: screeshot/youtube.com


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Krumpirova zlatica Sredstvo Zaštita Bolest Trulež Cijena


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]