Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupusa
  • 13.10.2018. 08:30

Kupus u Glogonju dobro rodio - cena niža nego lane

U selu Glogonj, kod Pančeva, kupus je ove godine bio posađen na oko 50 ha. Povrće je zbog manjka padavina zahtevalo dodatno zalivanje, što je povećalo troškove proizvodnje. Ipak, zbog obilnijeg roda, cena je niža nego lane.

Foto: Pixabay / jcesar2015
  • 622
  • 23
  • 0

Meštani sela Glogonj, kod Pančeva, čuveni po proizvodnji povrća, ove godine kupus su zasadili na površini od 50 hektara i kako tvrde, zadovoljni su rodom. Oni ističu da im je želja da izvoze u Rumuniju, jer tamo postoji tražnja za njihovom robom. Kako bi poboljšali kvalitet i prilagodili rad vremenskim prilikama, Glogonjani planiraju da nabave digitalnu meteo stanicu,za čiju kupovinu su novac dobili iz budžeta grada Pančeva.

U domaćinstvima toga mesta kupus je među najzastupljenijm namirnicama, bilo da se konzumira kao sladak, kiseo, kao glavno jelo ili dodatak jelima. Kupus je bogat vitaminima i mineralima. On je i hrana i lek, pa i ne čudi što ga mnogi gaje.

Cena niža nego lane

Glogonjani kupusom uglavnom snabdevaju nakupce iz Pančeva i Beograda, koji za kilogram tog povrća plaćaju oko 15 dinara. Povrtar Saša Marinković kaže da su on i njegove kolege ove godine krenuli sa nešto nižom cenom nego lane, kada je cena bila jako dobra. On dodaje da je ove sezone bilo manje kiše nego prošle, pa su morali povrtnjake obilno da zalivaju.

Marinković napominje da je na njegovoj njivi to povrće odlično rodilo. A za to su zaslužni redovno zalivanje i dobar izbor sorti. Ove godine Saša je sadio rane sorte, pa je u berbu krenuo još u avgustu. On više gaji sortu potomak, jer je njena glavica nešto lakša, mekše i bolje se kiseli. Sorta bravo isto nije loša, ali kako smatra Marinković, potomak је bolji.

Udruživanjem do bolje pozicije na tržištu

Udruživanje proizvođača doprinosi boljem nastupu na tržištu, pa je veća i šansa za izvoz. Predsednik Udruženja povrtara "Glogonj" Danail Vučkovski kaže da  su oni mali, kada je reč izvozu, jer se kupus izvozi u jako velikim količinama. Ipak, šansa udruženje je neki vid prerade, kao što je kiseli kupus. On napominje da bi morali da se uvedu određeni standardi, kako bi se proizvodnja i prerada standardizovale. Dakle, mora da se uvede HASAP ili GLOBAL-GAP, pa bi tek onda kupus mogao da se izvozi. Međutim, to niko ne može sam, već to mora da se ura di udruženo.

Krajem oktobra "Dani povrtara" u Glogonju

Meštani Glogonja se ovih dana pripremaju za poslovno-turističku manifestaciju "Dani povrtara" koja će se tradicionalno održati poslednje nedelje oktobra. I ove godine na čuvenoj manifestaciji povrtari će predstaviti svoje proizvode, prvenstveno kupus i krompir, a najbolji će biti i nagrađeni.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Glogonj Pančevo Povrće Kupus Danail Vučkovski Saša Marinković Cena Izvoz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P