Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bejo Zaden
  • 15.02.2019. 15:00

Kvalitetna presadnica - jedan od najbitnijih elemenata u proizvodnji povrća

Dvjestotinjak stručnjaka iz Rusije, Ukrajine, Moldavije, Slovenije, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova, Nizozemske i Hrvatske okupilo se kako bi razgovarali o svim segmentima važnim za proizvodnju kvalitetnih presadnica.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 1.719
  • 170
  • 0

Bejo Zaden d.o.o. hrvatskim poljoprivrednicima je već desetljećima poznato ime. Nizozemska tvrtka koja se specijalizirala za prodaju visokokvalitetnog sjemena povrća ima svoje vjerne kupce na području cijele regije jugoistočne Europe, a o kvaliteti njihovih proizvoda najbolje govori činjenica da se od 2003. do 2013. promet Bejo Zadena u regiji Jugoistočne Europe udvostručio, a isti rezultat namjeravaju ponoviti i do 2023. Cilj tvrtke je uvijek bio unaprijediti proizvodnju presadnica, a to je bio i glavni razlog održavanja njihovog jučerašnjeg seminara.

Dvjestotinjak stručnjaka iz Rusije, Ukrajine, Moldavije, Slovenije, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova, Nizozemske i Hrvatske okupilo se kako bi razgovarali o svim segmentima važnim za proizvodnju kvalitetnih presadnica.

"U današnjoj poljoprivredi ne prolazi ništa što nije vrhunsko, a tržište nam govori da danas nije dovoljno samo proizvesti kupus, rajčicu, lubenicu već proizvod mora biti uniforman, odnosno tržišno prikladan za supermarkete u kojima se ipak prodaje većina proizvoda", rekao je Denis Novak, direktor Bejo Zaden d.o.o.

Biti najbolji cilj je tvrtke Bejo Zaden

"Istaknuti značaj te podignuti razinu proizvodnje presadnica povrća kod naših proizvođača oduvijek je bio cilj tvrtke Bejo Zaden d.o.o., a nadamo se da će nam i ovaj seminar pomoći u tome", rekao je Denis Novak.

vf
Svjetski stručnjaci razgovarali su o svim segmentima važnim za proizvodnju kvalitetnih presadnica

Svoje iskustvo u uzgoju presadnica nazočnima je ispričao i Fred Blokker iz nizozemske tvrtke Beekenkamp Plants koja postoji još od 1951. godine: "Od svojih samih početaka radimo na tome da kupujemo najbolje sjeme za naše kupce jer znamo da će upravo to sjeme dati najbolje povrćeTo je i razlog zašto svojim kupcima nudimo sjeme Bejo Zadena koje se pokazalo vrhunsko u svom segmentu".

Tvrtka Beekenkamp Plants zapošljava 2.600 ljudi, aktivni su na svim kontinentima i imaju 90 ha staklenika po svijetu, od čega polovicu u Nizozemskoj.

Proizvodnja povrća pod umjetnim svjetlom

Aleš Avšić iz Adria Hishtila, rasadnika koji se bavi proizvodnjom rasadnog materijala povrća, prisutnima je predstavio proizvodnju presadnica plodovitog povrća u uvjetima smanjenog osvjetljenja: "Za proizvodnju sadnica koristimo samo najkvalitetnije sjeme klase I, renomiranih svjetskih proizvođača sjemena kao što je Bejo Zaden d.o.o."

Rasadnih Adria Hishtil je počeo s radom 2009. godine i rezultat je dugogodišnje suradnje poslovnih partnera iz Hercegovine, Slovenije, Italije i Izraela. Smješten u dolini rijeke Neretve, što garantira najveći broj sunčanih dana kroz godinu.

"Postavivši rasadnike u dolini rijeke Neretve mislili smo da ćemo imati dovoljno prirodnog svjetla za proizvodnju, ali krenuvši s proizvodnjom vidjeli smo da nije tako i da ćemo morati dodati umjetnog svjetla kako bismo mogli regulirati i dužinu osvjetljenja i intenzitet osvjetljenja biljke, tako da je danas 70 posto ukupnih površina pod umjetnim svjetlom, a naše presadnice paprike, rajčice, patlidžana, lubenice, tikvice, krastavaca, imaju najbolje uvjete za rast", rekao je Aleš Avšić.

Kruno Kalić iz OPG-a Marijan Kalić govorio je o proizvodnji presadnica celera korjenaša i poriluka iz naklijanog i piliranog sjemena, a Andrea Bošković iz rasadnika Agrovrt iz Metkovića prisutne je upoznala s proizvodnjom presadnica kupusnjača i salata u vrućem klimatu (srpanj/kolovoz).

Krešimir Kralj iz Fageta, poljoprivredno-savjetodavne tvrtke, govorio je o prihrani u proizvodnji presadnica, a Danko Tolić iz Syngente o svojim iskustvima u zaštiti u proizvodnji presadnica.

Integrirana zaštita

"Kad danas govorimo o zaštiti bilja, cilj nam je integrirana zaštita koja podrazumijeva sve moguće mjere počevši od zdravog i kvalitetnog sjemena koje nudi i Bejo Zaden d.o.o., do sanitarnih mjera koje se moraju obaviti u plasteniku pa sve do osiguravanja optimalnih uvjeta kroz cijeli životni ciklus presadnica", rekao je Tolić.

Nikola Ettiger iz BASF-a prisutnima je predstavio Sercadis Plus, novi fungicid za zaštitu presadnica, dok je Eliad Sasoni iz NaanDanJaina govorio o navodnjavanju u proizvodnji presadnica. Za kraj seminara, Toni Vitaljić iz Bejo Zadena govorio je o izboru supstrata za proizvodnju presadnica.


Fotoprilog


Tagovi

Bejo Zaden Seminar Presadnice Sjeme povrća Denis Novak


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

Bejo Zaden d.o.o.

Soblinečka 35b, 10360 Sesvete, Hrvatska
tel: +385 1 6150 155, e-mail: info@bejo.hr web: http://www.bejo.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo