Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bostan
  • 25.06.2018. 08:00

Kvalitetne lubenice zahvaljujući odgovarajućoj ishrani

Da bi ishrana bostana dala očekivane rezultate, mora se primeniti puna agrotehnika. Pre svega, radi se analiza zemljišta i na osnovu tih rezultata pravi se plan ishrane.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 877
  • 35
  • 0

Poljoprivrednici u Buđanovcima mogu da se pohvale kvalitetnim i krupnim rodom lubenice, čija berba je počela prethodnih dana. Ishrana bostana je rađena pod budnim okom stručnjaka. "Poslednjih nekoliko godina koristimo vodotopiva đubriva u bostanu. Puštamo ih kroz sistem kap po kap i nikada nije bilo ovakvog rezultata. Lubenice su krupne i veoma kvalitetne. Imaju i težinu, ali i slast", kaže Bora Slepčević.

Da bi ishrana bostana dala očekivane rezultate mora se primeniti puna agrotehnika. Pre svega, rađena je analiza zemljišta i na osnovu tih rezultata izrađen je plan ishrane. Proizvodnja se prati još od rasada, što je na parceli na kojoj poslednjih 10 godina nije bilo bostana vidljivo. Sadnja je obavljena na 1,6 metara red od reda i 0,8 metara u redu sto je 5.000 biljaka po jutru

Lubenica
Pre plana ishrane - analiza zemljišta

Prodaja bostana ispred kuće, ali i na Zlatiboru

Lubenice nisu nikada stigle ovako rano. Buđanovčani koji su nadaleko poznati po proizvodnji bostana, krčme ga ispred svojih kuća, na kvantaškoj pijaci u Beogradu, a mnogi imaju ugovorenu proizvodnju za velike markete. I nakupci su ovih dana svakodnevno ne samo u Buđanovcima, nego u svim selima Srema, u kojima je bostan dominantna biljna vrsta. Ima i poljoprivrednika koji svoje lubenice prodaju i u našim turističkim centrima.

Jedan od njih je i Jova Matić iz Vognja, koji poslednjih godine prodaje bostan na Zlatiboru. "Imam svoju tezgu na Zlatiboru i stalnu mušteriju. Svi vole naš slatki sremački bostan, tako da prodaja dobro ide. Još uvek nema turista, ali tu su meštani koji ne mogu da odole našem bostanu. Trenutna cena bostana na Zlatiboru je 50 dinara, što je daleko bolje nego ovde", tvrdi Matić.

Lubenica
Krupan i kvalitetan plod

Cena zavisi od ponude

Lubenica je u Sremu svakim danom sve više. Iako vremenski uslovi nisu bili najpovoljniji u prethodnom periodu, bostan je kvalitetan. To važi i za dinje i za lubenice, čija cena naravno zavisi od ponude. Ovih dana, cena dinja je između 20 i 30 dinara za kilogram, dok se lubenice prodaju za 20 dinara. Cena bi mogla biti i bolja, kažu poljoprivrednici, imajući u vidu činjenicu da su ulaganja u proizvodnju velika. Ipak važno je bostan na vreme prodati, jer svaki dan čekanja košta poljoprivrednike.


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korenov sistem koji se najvećim delom razvija u zoni do 40 cm zemljišta, a glavni koren dopire... Više [+]

Tagovi

Lubenica Buđanovci Cena lubenice Ishrana lubenice Plan ishrane


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.