Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijeli dulek
  • 16.11.2020. 13:45

Lak uzgoj bijelog duleka, a velika potražnja

Markovići se bave poljoprivredom i prodajom povrća na pijaci još od 1999. godine. Kažu da ovaj posao rade tokom cijele godine pa i zimi kada je hladno i ljeti kada je vrućina.

Foto: Jelena Lukić
  • 1.179
  • 280
  • 0

U ovo doba godine jedan od veoma traženih poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama je i bijeli dulek. Na mnogim tezgama narandžasta boja unutar isječene tikve privlači pažnju ljubitelja ove jesenje i zimske poslastice. Jedna od takvih je i tezga porodice Marković.

Žikica i Ljiljana Marković već 15 godina prodaju svoje proizvode na pijaci a posljednjih deset godina uzgajaju dulek. Potražnja je dobra, a ovih dana, kaže Ljiljana, dnevno proda 50 kg. Najbolje ide oko Božićnih praznika jer je bundeva nezaobilazna namirnica na posnoj trpezi. Tada se proda čak 300 kilograma dnevno.

Sa jednog hektara vagon i po roda

Markovići bijeli dulek uzgajaju na jednom hektaru, a uberu oko vagon i po. Proizvodnja ove biljke nije teška, a veoma se isplati.

"Dulek se sadi u aprilu, čim bude vrijeme povoljno. Mi sadimo iz sjemena a može i iz rasada. Sami proizvodimo sjeme. Svakog dana odvajam ga iz najboljih bundeva i sušim. Dulek nije zahtjevan. Samo se parcela treba dobro pripremiti. Nekad se mora više polijevati i okopavati, zavisi kakva je godina. Ne prska se, ne napadaju ga bolesti. Zato je i zdrav da se jede", kaže Ljiljana Marković.

Od sunca zavisi ukus

Ovaj bračni par navodi da njihovi duleci teže do 30 kg. Ne trude se da proizvedu veće jer bi to zahtijevalo poseban tretman. 

"Od godine zavisi koliko će porasti. Dulek voli sunce jer mu ono treba da sazrije i dobije lijep sladak ukus. Bere se prije mraza, otprilike u septembru, a zatim se skladišti u suhoj i toploj prostoriji. Ne podnosi zimu i temperaturu ispod nule." 

Porodica Sjerić jedina proizvodi i prerađuje bundeve u Semberiji

Naša sagovornica kaže da se dulek na pijaci može naći do maja i da za cijenu od 0,65 do 0,82 KM po kilogramu ljudi dobiju atraktivnu i zdravu poslasticu. Takođe je bogat mineralima i vitaminima. Zanimljivo je da može biti dodatak mnogim jelima, slatkim i slanim. Zato ga domaćice vole, a naročito majke koje bebama i djeci prave različita jela od ove biljke.

"Imam svoje redovne mušterije koje mi pričaju recepte i šta se sve može spremati. Može se staviti u čorbice, supice. Može se peći, čak se i u puding stavlja. Dulek daje sladak ukus svakom jelu. Volim ga dinstati, sa jednom čašom vode i sa raznim voćem kao što je suho grožđe, jabuka ili šta se već nađe u kući. Poslije se može dodati šećer a i ne mora", navodi ova vrijedna žena i dodaje da je ove godine bijeli dulek izuzetno sladak što potvrđuju i njene mušterije.

Tražen i njegov sok 

Inače, Markovići osim duleka uzgajaju i drugo povrće - karfiol, kupus i špinat na otvorenom, a paradajz, papriku, plavi patlidžan, tikvice, rotkice i zelenu salatu u plastenicima koje imaju na 30 ari.

"Špinat smo posadili na oko 40 ari i njegova prodaja ide dobro. Cijena je oko 2,5 KM za neočišćen i 3,2 KM za očišćen. I njega ne prskamo tako da je to još jedna zdrava namirnica."

Markovići se bave poljoprivredom i prodajom povrća na pijaci još od 1999. godine. Kažu da ovaj posao rade tokom cijele godine pa i zimi kada je hladno i ljeti kada je vrućina. Poljoprivreda jeste teška, slažu se oboje, ali od nečega se mora živjeti, ističu, a od poljoprivrede može pristojno da se živi.

Dulek za slana i slatka jela, ali i kao sok

Na njihovoj tezgi posljednjih nekoliko godina može se naći i sok od duleka koji stalne mušterije veoma vole. Njega pravi kćerka Sanja koja ga je najprije spremala za svoju djecu, a kasnije i za prodaju. Litar i po soka košta 2,4 KM. Osim njega, Sanja pravi i sirup od cikle.


Tagovi

Bijeli dulek Jela od duleka Prodaja na pijaci Cijena duleka Sok od duleka Zdrava namirnica


Autorica

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspješne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]