Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virus krastavca
  • 24.02.2020. 15:00

Lisne uši prenose virus žutila koji uništava krastavce i tikvice

Virus se širi lisnim ušima koje prezimljuju diljem Europe kao posljedica sve blažih zima. Izaziva nedostatak klorofila, odnosno žućenje i zadebljanje lišća. Plodovi također otpadaju brže, a može ometati cvatnju te rast novih izdanaka.

Foto: Depositphotos/lana137 (ilustracija)
  • 919
  • 46
  • 0

Nekoliko njemačkih proizvođača krastavaca prošle je, 2019. godine, na svom povrću primijetilo napad nepoznate bolesti, koja im je u većini slučajeva uništila najmanje 50%, a ponegdje i do 90% uroda, piše Agroinform.

Istraživači s Leibniz instituta u Njemačkoj na temelju eksperimenata sa staničnim kulturama u institutu Braunsweig, otkrili su da je bolest uzrokovao virus krastavca zvanim CABYV - virus žutila kojeg prenose lisne uši. "Do sada je u Bavarskoj prijavljeno 30-tak infekcija od prošlog ljeta, ali s obzirom da nema službene obveze prijavljivanja, ta bi brojka mogla biti znatno veća. Ispitivali smo deset uzoraka iz regije Nürnberg i svi su se pokazali zaraženima", rekao je Patrick Nastvogel iz organizacije proizvođača krastavaca i ostaloga povrća Gemüseerzeugerring Knoblauchsland.

Potvrđena pojava visoko virulentnog virusa rajčice

Virus se širi lisnim ušima koje prezimljuju diljem Europe kao posljedica sve blažih zima. Izaziva nedostatak klorofila, odnosno žućenje i zadebljanje lišća. Plodovi također otpadaju brže, a može ometati cvatnju te rast novih izdanaka.

U većini slučajeva u Bavarskoj je virus uništio 10 do 50% usjeva, što je značajan gubitak u proizvodnji. Neškodljiv je za potrošače i, osim toga, kontaminirani proizvodi ne završavaju na policama.

Otkriven još davno u Francuskoj, a sve više se širi Europom

CABYV je prvi put uočen u Francuskoj 1988. godine, ali tada nije otkriveno o kojem se točno virusu radi. Nakon toga, nastavio se širiti i u Španjolskoj i Italiji, a nedavno je otkriven i u Poljskoj i Slovačkoj što je uzrokovalo veliku zabrinutost kod poljoprivrednika.

Plamenjača posebno opasna za krastavce

Osim kod krastavaca, virus se javio i na tikvicama i bundevama.


Tagovi

Virus žutila Lisne uši CABYV Klorofil Njemačka Francuska Poljska Bolest krastavaca Bolest tikvice


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]