Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena kupusa
  • 28.10.2020. 15:10
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Dražev Dolac

Loša godina za kupus - proizvođači sami obaraju cijenu

Ove godine, poljoprivrednici muku muče sa cijenom i prodajom kupusa jer ne samo da je loša cijena nego nema ni nakupaca koji bi otkupili njihovu robu.

Foto: Naila Čaušević
  • 460
  • 200
  • 1

Gornjevrbasko podneblje je desetljećima poznato po uzgoju kupusa, a ova tradicija se prenosi sa generacije na generaciju. Iako je cijena neizvjesna i poljoprivrednici ne znaju kako će proći sa prodajom do kraja jeseni, mještani Dražev Doca ne odustaju od proizvodnje ove vrste povrća.

Nema ni nakupaca ?!

Ove godine prilično su razočarani jer osim što je slaba cijena, zbog korona virusa je upitan i plasman pa će neke parcele ostati nedirnute. Kada se vozite magistralnom cestom iz pravca Bugojna prema Gornjem Vakufu- Uskoplju ili obrnuto, od naselja Humac do naselja Duratbegović Dolac, možete vidjeti pored puta načičkane brojne improvizirane štandove sa kupusom na prodaju. Cijene se obično kreću od 5 do 8 KM, ali ove godine vide se i one naznačene od 3,5 do 4 KM, što revoltira brojne poljoprivrednike.

"Svjesni smo da je loša godina za kupus i za sve što domaći poljoprivrednici proizvedu jer uvoz je ostao isti, a izvoza gotovo da i nema. Ali baš zato se moramo ujediniti i staviti jednaku cijenu. Ja dođem, na pijacu i prodajem kupus po 5KM. Prodam tri vreće, a ovaj do mene odmah kaže da je kod njega po 4KM i napiše cijenu. Na veliko se prodaje i po 2,5KM, što je stvarno mizerno s obzirom koliko se uloži u njega dok dođe do berbe", kaže Đemal Muratspahić.

Nepovoljna situacija za poljoprivrednike - uvoz ostao isti, izvoza skoro i da nema 

Već godinama dolaze nakupci iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, kupe odmah po 1.000 - 2.000 vreća, zavisi koliko se može natovariti u kamion, ali ove godine nema ni njih pa je bojazan za plasman još veća.

"Ja nemam svoje auto pa da mogu voziti kupus negdje dalje, a ove sezone nema nešto ni nakupaca pa ne znam kako ću ga se riješiti. Navikli smo da se desi da mu cijena bude baš slaba, ali opet smo ga imali gdje prodati. Sada je stvarno teško", priča nam Agija Trapo, penzioner, koji uzgoj kupusa vidi kao dodatni izvor prihoda.

Najviše stradaju mali proizvođači

U prodaji povrća najslabije prođu mali proizvođači koji sade kupus na manjim površinama, za razliku od većih poljoprivrednika, koji imaju zagarantovan plasman u drugim gradovima. Admira Muratspahić i njen suprug Miralem već su par godina jedni od najvećih uzgajivača ove povrtne vrste na ovim prostorima. Ove godine su zasadili površinu od 35 dunuma zemljišta, na kojima su ubrali 15 hiljada vreća. Zahvaljujući činjenici što imaju vlastiti kombi, u koji mogu natovariti velike količine povrća, povezali su se sa nakupcima iz drugih gradova, u koji redovno odvoze kupus. Kada ne stignu ubrati potrebne količine, otkupe od komšija po veleprodajnoj cijeni.

Za mnoge je kupus siguran izvor prihoda - hoće li tako i ostati ?!

"Ja sam zadovoljna kao i svake godine, iz razloga što imamo sigurne mušterije pa ga sami odvozimo širom Bosne i Hercegovine. U augustu smo ga počeli sjeći. Nešto je išlo u vreće, nešto na vagu, ali većina mog kupusa je otišla. Iako je ova godina bila teška jer mu nije vrijeme odgovaralo, a u ranom usjevu se pojavio i crv, koji je nanio velike štete. Sadim na više njiva pa ako se na jednoj pojavi, neće na svima, uvijek nešto ostane. Žao mi je onih proizvođača koji ne posade puno i onda im to vrijeme uništi ili ne mogu prodati po normalnoj cijeni koja je rentabilna", zaključuje Admira.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj kupusa Slaba cijena Đemal Muratspahić Plasman Agija Trapo Admira Muratspahić Sigurne mušterije


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer