Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja kupusnjača
  • 21.08.2018. 13:30

Lubenice su iza nas, vrijeme je za sadnju kupusa!

Nakon vrlo loše sezone s lubenicama, neretvanski poljoprivrednici okreću se zimskim kulturama koje, još jednom, sade s nadom i vjerom da će sezona biti dobra i da će se sav rad, trud i ulog isplatiti. Hoće li? Ostaje nam svima skupa za vidjeti?!

Foto: Mate Ivić
  • 824
  • 47
  • 0

Od polovice kolovoza pa do početka rujna idealno je vrijeme za sadnju kupusnjača u dolini Neretve. Koliko će se tisuća i na koliko hektara u Neretvi ove godine posaditi kupusa za sada je nezahvalno prognozirati jer je sadnja u punom jeku i neke prve prognoze mogle bi se očekivati za 10-15 dana kada završi sadnja. Ono što je poznato to su vrste kupusa koje će i ove godine prevladavati u dolini Neretve, a to su: glavati kupus, kelj, cvjetača (kaul, karfiol) te nešto manje količine brokule, pupčara i crvenog kupusa.

Kupus je kultura koja se tradicionalno uzgaja u dolini Neretve i koja je, nakon mandarine, dugo godina bila najmasovnija u dolini Neretve, premda u zadnjih par godina opada interes OPG-ova za sadnju kupusa. Naime, već par godina veliki problem je neriješeno tržište zbog kojeg mnogi poljoprivrednici odustaju od sadnje ove zimske kulture. Primjerice, prošla sezona kupusa u dolini Neretve bila je katastrofalna pa se glavati kupus prodavao po 70-80 lipa za kilogram što je ispod svake razumne cijene. Otkupni centri nisu plaćali više, a nakon određenog vremena prestali su skroz otkupljivati kupus pa mnogi poljoprivrednici nisu uspjeli prodati niti pola onoga što su posadili te su sezonu završili u debelim minusima.

Velika neizvjesnost je neriješeno tržište

S druge strane, najbliže neretvansko tržište, ono splitsko, nije "progutalo“ neke značajne količine kao prijašnjih godina, baš kao ni zagrebačko tržište. Što će donijeti nova sezona kupusa u dolini Neretve teško je reći, međutim, sami proizvođači nisu previše optimistični. Poučeni iskustvima iz prethodnih godina plaše se ponovno nekontroliranog uvoza koji će oboriti cijenu domaćem kupusu, bez obzira o kojoj se vrsti radilo, glavatom, kelju, cvjetači ili brokuli. Prema nekim najavama ove sezone moglo bi se posaditi rekordno malo kupusa u Neretvi, ali ponovit ćemo opet, sadnja je u tijeku i još je rano davati neke točne prognoze o tome koliko će se posaditi kupusa na jugu Hrvatske.

Zbog neriješenog tržišta, mnogi su odustali od kupusa

Zbog svoje dobre klime dolina Neretve odlično odgovara uzgoju kupusa, međutim, polovicom kolovoza dok traje sadnja još su uvijek velike vrućine i visoka temperatura zna spržiti mlade sadnice kupusa zbog toga je navodnjavanje obavezno. Neretvani su naviknuli da za sve što rade moraju imati sustav navodnjavanja jer u protivnom im ne treba ništa ni saditi, bez navodnjavanja nema kvalitetnog ploda, bez obzira o kojoj se kulturi radilo. Naime, od trenutka kad se kupus posadi pa dok se primi i krene „raditi“ u zemlji potrebno je oko tjedan dana i tada je navodnjavanje najpotrebnije.

Vremenski uvjeti diktiraju pravila igre

Puno toga u uzgoju kupusa, kao i svega ostalog što ima veze s poljoprivredom, diktiraju vremenski uvjeti. Kakva će biti kvaliteta kupusa puno će ovisiti o tome kakva će biti jesen. Naime, bude li puno kiša to neće biti dobro jer će kupus trunuti i neće uspjeti razviti lisnu masu i formirati pravi oblik "glavice". S druge strane, nije dobro ni da budu pretjerane suše jer to znači dodatni trošak poljoprivrednicima koji će morati trošiti značajna financijska sredstva za navodnjavanje zasađenih površina.

Prema trenutnim najavama oko 85 posto sadnje u dolini Neretve trebalo bi se završiti do kraja kolovoza, a ostalo početkom rujna. Naime, ako se zakasni sa sadnjom velika je mogućnost da kupus ne uspije stvoriti lisnu masu, a onda od njega neće biti nikakve koristi i neće se formirati plod koji zadovoljava tržište. Ako proces od sadnje do berbe prođe u normalnim i optimalnim vremenskim uvjetima, prvi neretvanski kupus na tržištu možemo očekivati već u prosincu, a onda od siječnja kreće normalna berba koja zna potrajati sve do kraja travnja.

Nakon vrlo loše sezone s lubenicama, neretvanski poljoprivrednici okreću se zimskim kulturama koje, još jednom, sade s nadom i vjerom da će sezona biti dobra i da će se sav rad, trud i ulog isplatiti. Hoće li? Ostaje nam svima skupa za vidjeti.


Povezane biljne vrste

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Kelj

Kelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Savoy cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea var. sabauda

Kelj je dvogodišnja biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Izdržljiviji je od kupusa te bolje podnosi visoke temperature i sušu, baš kao niske temperature i mraz. Zbog toga... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Dolina Neretve Kupus Cijena Kelj Glavati kupus OPG Hrvatska


Autor

Mate Ivić

Više [+]

Mate se duži niz godina bavi novinarstvom, a kako je i sam proizvođač, itekako se razumije u problematiku hrvatske poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]