Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Združivanje biljaka
  • 22.05.2018. 18:30

Mahunarke u bašti jedne drugima nisu dobre komšije

Biljkama iz iste porodice potrebna su ista hraniva. Takođe, napadaju ih iste štetočine i bolesti.

Foto: Flickr/ancapron
  • 4.174
  • 159
  • 0

Mahunarke kao što su boranija, grašak, niski i visoki pasulj, kao i leblebije nikada ne sejte jedne pored drugih. Razlog tome je što su biljkama iz iste porodice potrebna ista hraniva. Takođe, napadaju ih iste štetočine i bolesti. Gredice "presecite" bar jednim redom one vrste povrća koje vole sve mahunarke ili gredice pod njima obogatite začinskim i ukrasnim biljem. 

Kada je reč o boraniji, one će dobro rasti uz krastavce, kupus, šargarepu, rotkvice, rotkve, cveklu, salatu, celer, paradajz i kupus, a od začinskog bilja uz čubar, koji će mu dati poseban ukus. Ne podnose blizinu graška, belog luka, crvenog luka i komorača. 

Kako pravilno uzgajati boraniju?

Grašak takođe voli šargarepu, rotkvicu, rotkvu, salatu, celer, spanać, tikvice, kukuruz i mirođiju. No, ne voli blizinu pasulja, paradajza, luka, praziluka i krompira. 

Niski pasulj dobro uspeva uz krastavce, krompir, kupusnjače, rotkvicu, rotkvu, cveklu, celer, paradajz, mirođiju i jagode, a od začinskog bilja čubar i ruzmarin. Ne voli visoki pasulj, lukovičasto povrće i slatki komorač.

Začinsko bilje i povrće - dobre komšije u bašti

Visoki pasulj voli kada su u blizini krastavci, cvekla, salata, spanać i celer, a ne voli niski pasulj, grašak, praziluk i luk. 

Leblebija takođe dobro uspeva uz krompir, krastavce, kukuruz, jagode, celer i čubar, a loš kompija mu je beli luk. 


Povezana biljna vrsta

Grašak

Grašak

Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica leptirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži belančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, skrob,... Više [+]

Leblebija

Leblebija

Engleski naziv: Chick-pea | Latinski naziv: Cicer arietinum L.

Leblebija je jednogodišnja zeljasta biljka. Koren joj je vretenast i razgranat i dopire do 1 m dubine, a 40 – 50 % ukupne mase korena nalazi se dublje od 20 cm zemljišta, što mu... Više [+]

Tagovi

Mahunarke Dobri susjedi Loši susjedi Mahune Grašak Niski grah Visoki grah Slanutak


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]