Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o sjemenu
  • 02.02.2021. 13:15
  • Osječko-baranjska, Osijek

Mali proizvođači i dalje protiv: Zakon o sjemenu ugrozit će i tržište plodova

Bit ćemo ograničeni na hibride koji imaju možda neke prednosti kao što je urod, ali nemaju okus kao ove starinske vrste, kaže uzgajivač rajčica Dražen Karačić.

Foto: Martina Popić
  • 496
  • 499
  • 0

"Raznolikost na tržnici će opasti, egzistencija prodavatelja je upitna i s novim Zakonom ne ugrožavamo samo tržište sjemena nego i tržište plodova“, upozorio je osječki uzgajivač rajčica Dražen Karačić.

Mišljenja je, kao i brojne poljoprivrede udruge, da ako Zakon o sjemenu prođe u Saboru možemo zatvoriti sve tržnice na kojima OPG-ovci prodaju svoje proizvode od starih sorti. "Brojni mali proizvođači svoju tržišnu prednost pronalaze u tome da uzgajaju rajčice i druge kulture koje su ukusnije i za koje je potrebno više rada ili brige“, pojašnjava za Osječku televiziju dodajući kako je takva roba traženija od strane potrošača.

Inače na hrvatskoj sortnoj listi trenutno je registrirano 9 vrsta rajčica od čega su samo dvije sorte stare, sve ostalo su hibridi. Slična situacija je i na europskoj listi gdje je samo 1% starinskih.

U EU ne postoji takav Zakon

No, iako je moguća registracija takvog sjemena, papirologija i sama procedura ističe Karačić je takva da to nitko ne radi jer ne vidi financijsku korist osim možda velikih proizvođača koji tako štite svoju tržišnu poziciju. "Mali poljoprivrednici sigurno neće ići na to“, naglašava sugovornik.

Glavni problem je, objašnjava dalje, što neke informacije kažu da takav zakon u Europskoj uniji ne postoji. "Nitko nema zakon kojim je to zabranjeno, a čak ga EU do kraja nije ni regulirala. Iz najave koja postoji sigurno neće biti takav kao što je kod nas donesen, već će se ograničiti prodaja, odnosno tržište sjemena“, smatra uzgajivač.

Napominje i kako će dugoročno to utjecati na bioraznolikost koju čuvaju upravo mali poljoprivrednici, a odustajanjem od sjetve takvih sjemena ona će nestati kao i svi geni koje nosi. "Bit ćemo ograničeni na hibride koji imaju možda neke prednosti kao što je urod, ali nemaju okus kao ove starinske vrste“, kaže.

Zakon o sjemenu uskoro u Saboru, mišljenja i dalje oprečna

Jedinu korist koju vidi od ovog zakona je za ratarske kulture jer se danas najčešće u njezinoj proizvodnji koristi hibridno sjeme.

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

Zakon o sjemenu Dražen Karačić Starinske sorte Hibridi Bioraznolikost


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P